9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Η σπαρακτική ερμηνεία του Νίκου Κουρή εκτοξεύει την παράσταση σε ένα επίπεδο σπάνιας συγκινησιακής φόρτισης. Φωτο: Αγγελική Κοκκοβέ
0

1.

Νίκος Κουρής στη «Γίδα»

Ένας άνδρας στο χείλος του γκρεμού. Ένας άνδρας που προκαλεί τρόμο στους οικείους του, επειδή παραβίασε ένα από τα ιερότερα ταμπού.

Ο Μάρτιν του Έντουαρντ Άλμπι, ο βραβευμένος κι εύπορος αρχιτέκτων, ο καλός σύζυγος και πατέρας, γίνεται τώρα, στη διάρκεια του έργου, κάτι τρομακτικό, γκροτέσκο και μολυσμένο: ένας κτηνοβάτης. Αυτός που κάνει σεξ με μια γίδα.

Πώς να σταθεί κανείς απέναντί του; Τι είδους κατανόηση να επιδείξει απέναντι σ' έναν άνθρωπο που δηλώνει σοβαρά ερωτευμένος με ένα τετράποδο; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιλογή του;

Η σπαρακτική ερμηνεία του Νίκου Κουρή εκτοξεύει την παράσταση σε ένα επίπεδο σπάνιας συγκινησιακής φόρτισης. Μαζί του διανύουμε όλη την οδυνηρή διαδρομή του ήρωα: από τη βασανιστική ενοχή στην απελευθερωτική εξομολόγηση, από την ταραγμένη εγκράτεια στην τρικυμιώδη υπερχείληση των συναισθημάτων και στον υπαρξιακό σπαραγμό του τέλους.


2.

Γιάννης Νιάρρος στο «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Η Μαρία Ναυπλιώτου μάχεται γενναία επί σκηνής.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και καθόλου αυτονόητο το επίτευγμα του νεαρού ηθοποιού στην εν λόγω παράσταση. Χρειάζεται ιδιαίτερη αντίληψη κι ευαισθησία για να αποδώσεις με τόση υποκριτική ωριμότητα τον ρόλο του «διαφορετικού» Κρίστοφερ, ενός εφήβου που παλεύει με κάποια μορφή αυτισμού (στο έργο δεν κατονομάζεται η ιατρική διάγνωση της κατάστασής του και ούτε έχει σημασία), χωρίς να υποκύψεις σε καμία ευκολία ή υπερβολή, σε καμία γραφικότητα. Ο Νιάρρος απλώς είναι.

Ένα ελαφρύ τικ στην έκφραση του προσώπου, ένα μικρό παραξένισμα στον τρόπο που περπατάει, μια ένρινη «πίεση» στη φωνή του, όλες οι «εξωτερικές» επιλογές του φαντάζουν αυτονόητες και ουδέποτε στέκονται χωριστά από το άρρηκτο σύνολο της ερμηνείας του.

Εγκράτεια, αίσθηση ρυθμού και μέτρου, ένας άσβεστος εσωτερικός παλμός πυροδοτούν το αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύεται άκρως συγκινητικό μέσα στην ανεπιτήδευτη απλότητά του.

3.

Μαρία Ναυπλιώτου στο «Masterclass»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Σφρίγος, ένταση και εξαιρετική αίσθηση του μέτρου χαρακτηρίζουν τη διττή ερμηνεία της ηθοποιού σε αυτή την τόσο αξιόλογη παράσταση. Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

Καμία ηθοποιός δεν μπορεί να «αναπαραστήσει» τη Μαρία Κάλλας και ορθώς δεν είναι αυτό εδώ το ζητούμενο. Η Μαρία Ναυπλιώτου μάχεται γενναία επί σκηνής, και η προσπάθειά της αποκτά τον χαρακτήρα του επείγοντος και του βαθιά προσωπικού.

Η «συνομιλία» της με την Κάλλας την αφορά ουσιαστικά: κι αυτή η σύνδεση μετατρέπεται σε ηλεκτροφόρο πεδίο ακραίων διακυμάνσεων, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Παρακολουθούμε γοητευμένοι αυτή τη γυναίκα που φέρει το τραύμα της αγέρωχα και το κατεθέτει σε κοινή θέα με πάθος, στιλ και αυτοσαρκασμό, αποδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη δύναμη μπορεί να κατοικεί μέσα στο πιο ευάλωτο ον.

4.

Ευαγγελία Καρακατσάνη στον «Μύρτο»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Η ηθοποιός μας καθοδηγεί με πάθος και σθένος μέσα από την κόλαση της Μαρίνας. Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

Σφρίγος, ένταση και εξαιρετική αίσθηση του μέτρου χαρακτηρίζουν τη διττή ερμηνεία της ηθοποιού σε αυτή την τόσο αξιόλογη παράσταση.

Από σαλεμένη Καλομοίρα σε επιβλητική Ντόρα, από ανήμπορη υπηρέτρια σε τρομακτική μεγαλοαστή της επαρχίας, η Καρακατσάνη γίνεται ταυτόχρονα ο θύτης και το θύμα, μια γυναίκα που παγιδεύεται, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά, στο ασφυκτικό πλέγμα κοινωνικής υποκρισίας που τσακίζει τις ηρωίδες του Μάτεσι.

Μια θύελλα μαίνεται αθόρυβη στο πρόσωπό της, κάθε φορά που η μάσκα της υπεροχής κινδυνεύει να ραγίσει, αποκαλύπτοντας μοιραία τη μοναξιά και την απελπισία που κρύβονται επιμελώς από κάτω.

5.

Χρηστίνα Γαρμπή στον «Μύρτο»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Αεικίνητος, νευρωτικός, γοητευτικός, ο Τομ του Φραγκούλη στήνει ενώπιόν μας ένα μνημείο στο τραύμα του.

Από τις πρώτες φλόγες μιας άναρχης, τραχιάς και άμαθης σεξουαλικότητας που εξαπολύεται προς πάσα κατεύθυνση μέχρι τις ωδίνες του τοκετού που φέρνουν στο φως ένα νεκρό βρέφος, η ηθοποιός μας καθοδηγεί με πάθος και σθένος μέσα από την κόλαση της Μαρίνας, της άτυχης νεαρής κοπέλας που ενηλικιώνεται με τον πιο φριχτό τρόπο μέσα σε αυτή την ανελέητη κοινωνία των ανδρών.

6.

Χάρης Φραγκούλης στον «Γυάλινο κόσμο»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Η ευάλωτη, απροσποίητη παρουσία της προκαλεί αβίαστα την έντονη συγκινησιακή μας ανταπόκριση.

Αεικίνητος, νευρωτικός, γοητευτικός, ο Τομ του Φραγκούλη στήνει ενώπιόν μας ένα μνημείο στο τραύμα του, μια προσωπική «αναπαράσταση» των παθών του, πασχίζοντας ν' απαλύνει τη θλίψη μέσα από την ομορφιά της δημιουργίας.

Παιδί κι ενήλικας ταυτόχρονα, ο ηθοποιός εκρήγνυται με τις παράλογες ανακρίσεις της μητέρας του, μιμείται την υστερία της, πεισμώνει πως «δε θα φέξει», ή εκτελεί μικρά χορευτικά με τα πιάτα του δείπνου.

Όσο κι αν εκτονώνει τη σύγχυσή του μέσα από χαριτωμένες κωμικές χειρονομίες, όμως, η φωνή του δεν παύει να προδίδει τον πόνο ενός ανθρώπου διχασμένου ανάμεσα στο καθήκον και το όνειρο, ενός ανθρώπου που βασανίστηκε πολύ και πλήρωσε ακριβά το τίμημα των επιλογών του, χωρίς ποτέ να κατακτήσει την πολυπόθητη λύτρωση.

7.

Σοφία Κορώνη στο «Αγάπη (ή Φαντάσματα ενός μη τόπου)»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Μια ερμηνεία πλήρης, καλοδουλεμένη και απολαυστική.

Καθισμένη στο μπράτσο μιας παλιάς βελούδινης πολυθρόνας, στον τρίτο όροφο του Μπάγκειου ξενοδοχείου, η ηθοποιός αρχίζει να μας αφηγείται τις περιπέτειες της μικρής Άννας, ηρωίδας ενός τρυφερού διηγήματος του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Όρθιοι τριγύρω της, θεατές αυτής της μικρής, δεκάλεπτης περφόρμανς που εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης παράστασης-περιήγησης σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο γεμάτο «φαντάσματα», νιώθουμε να συνδεόμαστε ακαριαία με την εύθραυστη γυναίκα που στέκεται δίπλα μας, σε απόσταση αναπνοής.

Η ευάλωτη, απροσποίητη παρουσία της προκαλεί αβίαστα την έντονη συγκινησιακή μας ανταπόκριση.

 

8.

Μάνος Καζαμίας στο «Άνθρωποι και ποντίκια»

9 ερμηνείες που ξεχώρισαν τη φετινή θεατρική σεζόν Facebook Twitter
Η νεοεμφανιζόμενη ηθοποιός καταφέρνει να προσδώσει φρεσκάδα και ενδιαφέρον σε ένα τετριμμένο έργο.

Η ζωτική ορμή και η δίψα για ζωή ξεχειλίζουν από κάθε πόρο του σώματός του, από κάθε φωνήεν του λόγου του.

Μπορεί να σκότωσε τον πατέρα του επειδή κακοποιούσε τη μητέρα του, μπορεί, στη συνέχεια, να πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή, ο ήρωας του Μάνου Καζαμία όμως δεν το έβαλε κάτω: και είναι αυτό το αισιόδοξο πείσμα, αυτή η διαφυλαγμένη ακεραιότητα ενός περιθωριοποιημένου ανθρώπου, που διαισθανόμαστε να κρύβονται κάτω από όλα τα ψυχεδελικά παραφερνάλια της «τρέλας» του.

Μια ερμηνεία πλήρης, καλοδουλεμένη και απολαυστική.

9.

Μαίρη Μηνά στο «Με λένε Έμμα»

Η νεοεμφανιζόμενη ηθοποιός καταφέρνει να προσδώσει φρεσκάδα και ενδιαφέρον σε ένα τετριμμένο έργο, με θέμα την ακανθώδη ενηλικίωση μιας τοξικοεξαρτημένης γυναίκας.

Η άγουρη ομορφιά και η φυσικότητα της ερμηνείας της εκπέμπουν τη μοναδική αχτίδα φωτός σε αυτή την παράσταση.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Στεφανία Γουλιώτη θα χωρίσει 100 φορές μέσα σε 24 ώρες

Θέατρο / Η Στεφανία Γουλιώτη θα χωρίσει 100 φορές μέσα σε 24 ώρες

Ενώ βρίσκεται σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τον «Ηρακλή Μαινόμενο», προετοιμάζεται ήδη σωματικά και –κυρίως– ψυχικά για έναν αδιανόητο θεατρικό μαραθώνιο: τον Οκτώβριο θα αναμετρηθεί με 100 άντρες ή non-binary/queer άτομα στην παράσταση «The Second Woman», για τις ανάγκες της οποίας θα βρίσκεται επί 24 συνεχόμενες ώρες στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Πλούτος» του Αριστοφάνη: Η φαντασία στην εξουσία

Αρχαίο Δράμα Explained / «Πλούτος» του Αριστοφάνη: Η φαντασία στην εξουσία

Τι κρύβεται πίσω από τη φαντασίωση του ξαφνικού πλουτισμού των φτωχών Αθηναίων που παρουσιάζεται στο κείμενο του Αριστοφάνη. Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του «Πλούτου».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Το τέλος είναι εδώ (και ο Αισχύλος το είχε προβλέψει)

Θέατρο / Το τέλος είναι εδώ (και ο Αισχύλος το είχε προβλέψει)

Η «Ορέστεια» του Τερζόπουλου που έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο δεν συνομιλεί μονάχα με το υπαρξιακό έρεβος του τραγικού, σμιλεύοντας τα πετρώματα του ασυνειδήτου σε εκθαμβωτικές εικόνες. Αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία του θεάτρου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ικέτιδες στην Επίδαυρο: Δίνοντας φωνή στις σιωπηλές γυναίκες μιας ολόκληρης εποχής

Θέατρο / Ικέτιδες στην Επίδαυρο: Δίνοντας φωνή στις σιωπηλές γυναίκες μιας ολόκληρης εποχής

Η Μαριάννα Κάλμπαρη επανασυστήνει στο κοινό τον εν πολλοίς άγνωστο μύθο των Δαναΐδων αλλά και το συναρπαστικό κείμενο του Αισχύλου, ενώνοντας λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης δεν μπορεί να ησυχάσει

Θέατρο / Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Ζητούσα τη συμπάθεια, την αποδοχή, έτσι γεννήθηκε η κωμωδία μέσα μου»

Ο αγαπητός ηθοποιός μιλά για το ταξίδι του στο θέατρο, για τη μοίρα του κωμικού και για τη σημασία της καθημερινής μελέτης, καθώς ετοιμάζεται να κυνηγήσει ανεμόμυλους υποδυόμενος τον Δον Κιχώτη σε καλοκαιρινή περιοδεία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Παραμονές της πανσελήνου του «Κόκκινου Ελαφιού» ο Γιόζεφ Νατζ παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το “Full Moon”

Χορός / Ο Γιόζεφ Νατζ χορογραφεί τις φάσεις του φεγγαριού στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παραμονές της πανσελήνου του «Κόκκινου Ελαφιού», ο φημισμένος ουγγρικής καταγωγής χορογράφος και εικαστικός επιστρέφει στην Καλαμάτα με το «Full Moon», μια δυνατή παράσταση αφιερωμένη στην αφροαμερικανική τζαζ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι τελικά αυτή η Εκάβη που δεν είναι Εκάβη;

Στις Πρόβες της Επιδαύρου / Ποια είναι τελικά αυτή η Εκάβη που δεν είναι Εκάβη;

«Hecuba, not Hecuba» ονομάζεται το νέο μεγάλο «στοίχημα» του Τιάγκο Ροντρίγκες, η παράσταση που παρουσιάζει ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν με την Comédie-Française στην πρώτη του Επίδαυρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Ευαγγελάτου και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Πολιτισμός / Τελικά, έχει η τέχνη τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;

Στην ανοιχτή συζήτηση με γενικό άξονα «Τέχνη και κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου αναζήτησαν το νόημα της ενασχόλησής τους με τις τέχνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι Βάκχες και ο διπλός καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Οι Βάκχες και ο διπλός καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου θέλει να μετουσιώσει την ευριπίδεια τραγωδία του μυστικισμού, της έκστασης αλλά και της βαρβαρότητας σε μια καλλιτεχνική εμπειρία με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Διόνυσο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Συναντώντας τις ηθοποιούς της παράστασης «Θεόφιλος sold»

Θέατρο / «Βρίσκουμε την ποίηση και την αθανασία μέσα στη θνητότητα»

Οι νεαρές ηθοποιοί Αιμιλιανή Σταυριανίδου και Αριάδνη Κωσταντακοπούλου δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, όταν τους πρότεινε η Όλια Λαζαρίδου να συμμετέχουν στην παράσταση «Θεόφιλος sold».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η παράνοια του Πλούτου και το αέναο κυνήγι του χρήματος

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Η παράνοια του Πλούτου και το αέναο κυνήγι του χρήματος

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στην ανελέητη σάτιρα του Αριστοφάνη με μια ελεύθερη μεταφορά του «Πλούτου» που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο, φιλοδοξώντας να πει πολλές σκληρές αλήθειες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Χάθηκα, παλεύοντας με τα κύματα του αισχύλειου ωκεανού»

Στις πρόβες της Επιδαύρου / Θεόδωρος Τερζόπουλος: «Χάθηκα, παλεύοντας με τα κύματα του αισχύλειου ωκεανού»

Έπειτα από έξι μήνες προβών, η πολυαναμενόμενη Ορέστεια, η παράσταση που ετοίμασε ο σπουδαίος διεθνής σκηνοθέτης πάνω στην τριλογία του Αισχύλου, στην πρώτη του συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, είναι έτοιμη για την Επίδαυρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ