Διαμαρτυρίες πίσω από την οθόνη του υπολογιστή

Διαμαρτυρίες πίσω από την οθόνη του υπολογιστή Facebook Twitter
Action Bronson
3

 

Διαμαρτυρίες πίσω από την οθόνη του υπολογιστή Facebook Twitter
Η Emily Eavis με τον πατέρα της ιδρυτή του Glastonbury Festival

Η Erica Shiner, μια άγνωστη μέχρι σήμερα γυναίκα, κατάφερε να ακυρώσει το επερχόμενο live του ραπερ Action Bronson, το οποίο θα γινόταν στην Yonge-Dundas Square του Τορόντο στις 21 Ιουνίου στα πλαίσια του ετήσιου NXNE Festival. To NXNE festival είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που δίνει την ευκαιρία κάθε χρόνο στο κοινό του Τορόντο, να παρακολουθήσει δωρεάν μερικά από τα καλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής. Στο φετινό line up περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα τα ονόματα των New Pornographers, Baths, Deafheaven και A Place to Bury Strangers.

H Shiner έγραψε ένα κείμενο στο Change.org κατηγορώντας τον Bronson ότι προωθεί την βία κατά των γυναικών αναφερόμενη στους στίχους του «Consensual Rape», ζητώντας την συγκέντρωση υπογραφών για την ακύρωση του live του στο Τορόντο. Παράλληλα έδωσε ένα λινκ για το κομμάτι «Brunch» στο βίντεο του οποίου ο ράπερ μαγειρεύει πάνω σε μια νεκρή γυναίκα (Λεπτομέρεια: Πριν ασχοληθεί με την μουσική ο Bronson ήταν σεφ), αργότερα μεταφέρει το πτώμα της με το αυτοκίνητο και στο τέλος το πετάει στην θάλασσα. Μέχρι αυτή την στιγμή οι υπογραφές είναι πάνω από 42.000 και όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει πολύ εύκολα να φτάσει τον στόχο των 50.000 υπογραφών διαμαρτυρίας που είχε αρχικά θέσει.

Η Shiner δεν έκανε μόνο μια απλή αναφορά στους στίχους και στο βίντεο του ράπερ. Από την αρχή έδωσε ένα χτύπημα σε αυτούς που θα πονούσαν περισσότερο σε αυτή την ιστορία: Τους σπόνσορες. «Είναι μια προσβολή(σ.σ η εμφάνιση του Bronson) για το NXNE, το NOW magazine, την Vans και τους ανθρώπους του Τορόντο» αναφέρει στο κείμενο της.

Η Shiner κατάφερε να ακυρώσει την εμφάνιση του Bronson. Όμως μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ θα τόνιζαν σε μια ανακοίνωση τους το δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη στην ελεύθερη έκφραση, και θα προσκαλούσαν τον ράπερ ξανά στο Τορόντο «αυτή την φορά σε μια συναυλία με εισιτήριο για να αποφασίσει το ίδιο το κοινό εάν τελικά αξίζει». O ραπερ δήλωσε ότι «όλα αυτά γίνονται για ένα κομμάτι που έγραψε πριν πέντε χρόνια το οποίο δεν παίζει καθόλου πια στις συναυλίες».

 

Αντίστοιχη συλλογή υπογραφών ξεκίνησε ο Neil Lonsdale ο οποίος ζητά να ακυρωθεί η εμφάνιση του Kaney West στο φετινό Glastonbury Festival ζητώντας να μπει στην θέση του μια ροκ μπάντα. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις 134.000 υπογραφές αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα καταφέρει να ακυρώσει την εμφάνιση του. Έχει όμως καταφέρει κάτι άλλο. Η Emily Eavis, κόρη του δημιουργού του Glastonbury Festival του Michael Eavis και υπεύθυνη για την φετινή διοργάνωση, να δέχεται απειλές για την ζωή της. «Δέχομαι απειλές για την ζωή μου. Η Κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Είναι αρκετά ενοχλητικό γιατί μιλάμε για κάτι καινούριο, λαμπρό και ενδιαφέρον που έχει να κάνει με το φεστιβάλ. Πετύχαμε να πάρουμε το μεγαλύτερο αστέρι του κόσμου αυτή την στιγμή και για εμάς αυτό είναι επιτυχία» δήλωσε στους Times.

Σε ένα κείμενο της στην Guardian τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ξεκινήσει η ιστορία με τις υπογραφές διαμαρτυρίας, είχε πάρει σαφή θέση υπέρ του καλλιτέχνη. Καλώντας μάλιστα τον άνθρωπο που ξεκίνησε την διαμαρτυρία να έρθει στο φεστιβάλ και να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια του στις μουσικές από όλο τον κόσμο, σε ένα event που προετοιμάζεται ένα ολόκληρο χρόνο.

Και στις δυο περιπτώσεις οι υπογραφές διαμαρτυρίας μοιάζουν άσκοπες. Στην πρώτη μας αφήνουν να πιστέψουμε ότι υπογράφοντας κατά του προσβλητικού λόγου στην μουσική αυτός θα περιοριστεί. Και στην δεύτερη υπογράφουμε μόνο και μόνο επειδή δεν μας αρέσει το στυλ και η συμπεριφορά του καλλιτέχνη.

«Ξεκίνα ένα φεστιβάλ στο σπίτι σου και κάλεσε αυτούς που σου αρέσουν» έγραψε πολύ εύστοχα στο άρθρο της Wake up rock dinosaurs- Kanye West belongs at Glastonbury η Hadley Freeman της Guardian.

Το να κάνεις κάτι είναι το δύσκολο. Το να διαμαρτύρεσαι είναι εύκολο. Ειδικά όταν κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
με λίγα λόγια μας λέτε ότι οι ανώνυμοι αναγνώστες - σχολιαστές (που δεν είμαστε καθόλου ανώνυμοι αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας βρουν από μια απλή ταυτοποίηση της διεύθυνσης δικτύου) δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται ενάντια στους επώνυμους καλλιτέχνες σταρ οι οποίοι στο όνομα της καλλιτεχνικής ελευθερίας μπορούν να διαδίδουν τις φρικτές σεξιστικές τους απόψεις. η επιλογή της ανωνυμίας δεν έχει να κάνει με τη πρόθεση να κρυφτούμε αλλά για να μπορούμε ευκολότερα να λέμε την άποψη μας χωρίς να μπορεί η πραγματική μας ταυτότητα να προκαταβάλει τον άλλο που θα διαβάσει τη γνώμη μας. έτσι γίνεται κατά κάποιο τρόπο ανταλλαγή απόψεων σε ένα πιο αμοιβαίο κλίμα.αυτό που έγινε στον Καναδά είναι μια νίκη των ανθρώπων ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη βαρβαρότητα η οποία μεταμφιέζεται κάθε φορά σε κάτι διαφορετικό, πολλές φορές με τη σημαία της ελευθερίας του λόγου αλλά τι θα γινόταν αν για παράδειγμα κάποιος έθιγε με τα χειρότερα λόγια κάποιον δικό μας, κάποιον αγαπητό μας δημόσια, αυτό δε θα μας πείραζε; επειδή δηλαδή ο Bronson δεν τη πέφτει στη δική μας κοπέλα αλλά μιλά γενικά θα πρέπει να τον ενθαρρύνουμε να τριγυρνά στα φεστιβάλ; το ότι δεν παίζει πια το κομμάτι είναι δικό του θέμα και ούτε αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα το ξαναπαίξει ή δε θα ξεφουρνίσει τίποτα απαισιότητες πάνω στη σκηνή. φυσικά το να απειλούν την Eavis είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και εξίσου απαράδεκτο αλλά κατά τη γνώμη κάνετε μεγάλο λάθος που ταυτίζετε αυτούς με τον Londsdale ο οποίος απλά ξεκίνησε μια συλλογή υπογραφών για κάποιο ζήτημα που μπορεί και να έχει δίκιο.δεν είμαστε από τη μία πλευρά "οι καλλιτέχνες" και από την άλλη "οι θεατές". ένα πράγμα είμαστε, εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο και αυτό που μας διαχωρίζει είναι σε αυτούς που παλεύουν να διατηρήσουν την ανθρωπιά τους κι εκείνους που έχουν παραδοθεί στη βαρβαρότητα.πείτε μας, εσείς τι προτείνετε;
Συγγνώμη με αυτό περι νίκης της ανθρωπίας επί της βαρβαρότητας (...) που λες τι εννοείς ακριβώς; Μήπως να ξεκινήσουμε και κάποιου είδους εκστρατεία απέναντι στην κακιά ραπ μουσική που ευθύνεται για όλα τα δεινά αυτού του κόσμου όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί για την μέταλ ας πούμε οτι είναι του διαόλου κλπ; Το οτι είχε ανέκαθεν μια τάση μισογυνισμού λόγω της προέλευσης του το συγκεκριμένο είδος είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Τώρα ξαφνικά θυμήθηκε μια άκυρη τύπισα να κάνει όλη αυτή την ιστορία για ποιό λόγο ακριβώς; λες και αν ακυρώθει η συναυλία, ο ΑΒ θα αλλάξει μυαλά και θα αρχίσει να γράφει για το πόσο αγαπάει τις γυναίκες...ο δε άλλος με το glastonbury που ακριβώς έχει δίκιο; ίσα ίσα που αυτός είναι ακόμα πιο μπούφος γιατί το επιχείρημα του είναι τελείως άκυρο!
Διαφωνώ. Οι συγκεκριμένοι δύο άνθρωποι κάνανε επώνυμες διαμαρτυρίες με κίνδυνο να φάνε μηνύσεις από τους καλλιτέχνες. Θεωρώ ότι όπως έχει ο καλλιτέχνης δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, άλλο τόσο έχει και ο κόσμος στο να αντιδράσεις, μέσα στα επιτρεπτά όρια