Όπως μας πληροφορεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Αμνηστία  η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Μπουγιάρ Αλιμάνι, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα  της στο επερχόμενο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου (10 - 20 Φεβρουαρίου 2011) στο τμήμα Φόρουμ. Πρόκειται για την πρώτη αλβανική ταινία που παρουσιάζεται στην ιστορία του φεστιβάλ Βερολίνου.

Η Αμνηστία είναι μια παραγωγή του Μπουγιάρ Αλιμάνι (90 Productions) σε συνεργασία με τον Θάνο Αναστόπουλο (Φαντασία Οπτικοακουστική) του οποίου η ταινία διόρθωση, στην οποία κρατούσε ένα μικρό ρόλο ο Μπουγιαρ Αλιμάνι, έκανε επίσης την διεθνή της πρεμιέρα στο Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2008. Την συμπαραγωγή συμπληρώνει ο γάλλος παραγωγός Guillaume de Seille (Arizona Films).  H ταινία συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ έχει την ενίσχυση του Αλβανικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Ευρωπαικού Ταμείου Eurimages.

 

Σύνοψη:

Ένας καινούργιος νόμος που επιτρέπει για πρώτη φορά ερωτική επαφή ανάμεσα σε συζύγους στις φυλακές των Τιράνων. Η Έλσα ταξιδεύει από το μακρινό Πόγκραντετς μια φορά τον μήνα για να συναντήσει τον άντρα της στην φυλακή. Ο Σπετίμ επίσης επισκέπτεται την φυλακή για να δει την γυναίκα του. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα τους θα αρχίσει να ζει έξω από την φυλακή μέχρι που τα πράγματα μετά από την Αμνηστία θα γίνουν πολύ δύσκολα και για τους δυο.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Η Έλσα και ο Σπετίμ κουβαλάνε τις ιστορίες πολλών ανθρώπων που γνώρισα στην πατρίδα μου. Οι ήρωες προέρχονται από το βαθύ περιθώριό της, εκεί όπου οι άνθρωποι αγαπούν, πονάνε, ταξιδεύουν. Και οι δύο τους έχουν κάθε λόγο να μην είναι μαζί και όλους τους λόγους να είναι μαζί. Η γυναίκα προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τον έρωτα και ο άντρας να βρει τον χαμένο του εαυτό. Αναζητούν καθαρές σταγόνες σε μια λάσπη ζωής που τους πνίγει.  Η παλιά Αλβανία συγκρούεται με την καινούργια. Το ηθικό παλεύει με το πάθος και το τίμημα είναι βαρύ. Όλα αυτά σε μια Αλβανία η οποία προσπαθεί να βρει το πρόσωπο της στον δρόμο προς την Ευρώπη.

 

Συντελεστές:

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μπουγιάρ Αλιμάνι

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης

Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη

Σκηνικά: Σπετίμ Μπάτσα, Γκέντι Ντέτσκα

Κοστούμια: Εμίρ Τουρκέσι

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης