Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Αλέκος Φασιανός

Θανάσης Μιχαηλίδης: «Ήθελα να έχω έργα από όσους ζωγράφους εκτιμώ»

0

ΟΘανάσης Μιχαηλίδης είναι ένας εραστής της τέχνης και αφοσιωμένος συλλέκτης ζωγραφικών κυρίως έργων. Αυτή η ενασχόλησή του τον έχει φέρει πολύ κοντά σε μερικούς από τους σημαντικότερους εν ενεργεία Έλληνες ζωγράφους.

Με αρκετούς από τους αυτούς συνδέθηκε φιλικά, αναλώθηκε σε συζητήσεις μαζί τους για τη δουλειά τους, έζησε δίπλα τους σε κάποιες περιπτώσεις. Όλοι του το ανταπέδωσαν ζωγραφίζοντας το πορτρέτο του, με συνέπεια σήμερα να βρίσκονται στην κατοχή του περί τα εκατό έργα με θέμα τον ίδιο.

Επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα αυτοπροβολής ή ναρκισσισμού, αντιθέτως όλα αυτά τα πορτρέτα αντανακλούν μια μεγάλη γκάμα τεχνοτροπιών και τάσεων της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος του, όπως εξηγεί και στη συνέντευξη που ακολουθεί με αφορμή μια έκθεση όπου παρουσιάζονται πενήντα οκτώ έργα που υπογράφουν είκοσι οκτώ διαφορετικοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους μερικοί από τους διασημότερους. 

Έχω αφήσει τους καλλιτέχνες ελεύθερους να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν υπάρχει απαίτηση ναρκισσιστική, ωραιοποίησης της εικόνας μου. Δεν με ενδιαφέρει να βγει η εικόνα η δική μου, με ενδιαφέρει κάθε ζωγράφος να αποδώσει αυτό που βλέπει με τον δικό του τρόπο.

— Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να δείξετε μέρος της συλλογής σας; 
Κοιτάξτε, μαζί με την κ. Καραπιδάκη, που έκανε την επιμέλεια, το φανταστήκαμε σαν ένα cabinet de curiosités. Από την άλλη, επειδή είναι και πολύ διαφορετικά έργα, διαφορετικές τεχνοτροπίες, αναδύεται νομίζω μια ενδιαφέρουσα ποικιλία. Κάθε ζωγράφος ξεκινάει από μια άλλη καλλιτεχνική νοοτροπία. Πολλοί μας είπαν ότι είναι μια ξεκούραστη έκθεση. 

— Από πότε ξεκίνησαν να σας ζωγραφίζουν; 
Από το 2004, με το έργο του Ζουμπουλάκη. Το τελευταίο είναι του Βερούκα. 

Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Αλέξης Βερούκας

— Ήσασταν ανέκαθεν συλλέκτης έργων τέχνης;
Ναι, η σχέση μου με τη ζωγραφική είναι πολύ παλιά. Από τη μέρα που γεννήθηκα. Σχεδίαζα πάντα. 

— Πώς και δεν γίνατε ο ίδιος ζωγράφος; Φοβηθήκατε ότι δεν θα φτάνατε στο ύψος αυτών που θαυμάζατε;
Όχι, απλώς ασχολήθηκα με άλλα πράγματα. Πριν αναμειχθώ ενεργά με τις τέχνες, δηλαδή με τη συλλογή, δεν φοβόμουν. Όταν όμως άρχισα να γνωρίζω καλλιτέχνες και μπήκα στον μαγικό κόσμο της τέχνης, καθώς επισκεπτόμουν όλο και συχνότερα ατελιέ ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών και τα έβλεπα από μέσα, άρχισα να νιώθω δέος. 

— Ναι, αλλά είχατε πάρει πια αποφάσεις και αποστάσεις.
Ναι, όντως, είχα πάρει τις αποφάσεις και τις αποστάσεις μου. 

— Θα μεγάλωσε και ο θαυμασμός σας για κάποιους. 
Το μείζον και η αφετηρία για μένα, όπως σας είπα, ήταν η αγάπη μου για τις τέχνες. Ένας έρωτας για τις τέχνες, δηλαδή κάτι που εμπεριέχει και πάθος για όλη αυτήν τη διαδικασία. Και διαρκεί μέχρι σήμερα. 

Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Γιώργος Ρόρρης

— Οπωσδήποτε θα ξεχωρίζετε κάποιους.
Εγώ λειτουργώ πάντα φιλικά με τους ζωγράφους, όχι εμπορικά. Πολλοί άλλοι συλλέκτες δεν έχουν καμία σχέση με τους καλλιτέχνες, απλώς μπαίνουν σε μια γκαλερί, αγοράζουν ένα έργο και φεύγουν. Εγώ είχα πάντα φιλικές σχέσεις με τους καλλιτέχνες και τους γνώριζα από μέσα. Φυσικά, ξεχωρίζω κάποιους, υπάρχει μια αξιολόγηση και σε προσωπικό επίπεδο και σε καλλιτεχνικό. 

— Είναι αναθέσεις ή φιλικές χειρονομίες όλα αυτά τα πορτρέτα; 
Η απάντηση είναι μπερδεμένη γιατί έχουν γίνει από ανθρώπους που εκτιμώ καλλιτεχνικά, άσχετα από το αν είναι φίλοι μου ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει να έχω ένα ακόμα πορτρέτο από τον οποιονδήποτε, με ενδιαφέρει να έχω ένα πορτρέτο από έναν άνθρωπο που εκτιμώ εικαστικά. Όπως σας είπα, όλα αυτά έχουν γίνει σε ένα περιβάλλον και πλαίσιο φιλικό. Οπότε υπάρχουν και αναθέσεις αλλά και φιλικές χειρονομίες. Γιατί είναι άλλο να συζητάς με έναν φίλο για πορτρέτα και άλλο να πάρεις έναν ζωγράφο στο τηλέφωνο και να του ζητήσεις να σε ζωγραφίσει. Πιο σπουδαίο από το πώς θα το χαρακτηρίσουμε, ανάθεση ή προσφορά, είναι το αποτέλεσμα που βγαίνει. 

— Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί κάποιοι να σας έχουν ζωγραφίσει περισσότερες από μία φορές, όπως συνέβη με τους Χαδούλη, Σταυροπούλου και Φασιανό.  
Όπως σας είπα, ήμασταν πολύ κοντά με τους περισσότερους, ήταν φίλοι μου. Πολλά έχουν γίνει σε ανύποπτο χρόνο, μέσα στα ατελιέ. Λόγου χάρη, με τον Αλέκο Φασιανό, εκεί που τρώγαμε στην ταβέρνα του Βλάσση έπαιρνε ένα χαρτί και μου έκανε στα γρήγορα ένα δώρο για τη γιορτή μου – ή μια φορά στο σπίτι του. Οπωσδήποτε κάνω τις επιλογές μου, αλλά κάνει και ο καλλιτέχνης τις δικές του. 

— Ποζάρατε για όλα αυτά τα πορτρέτα; Διαθέσατε πολύ χρόνο; 
Τα περισσότερα είναι από πόζα. Όχι απαραίτητα αφιερώνοντας πολύ χρόνο. Και μερικά από φωτογραφίες. 

Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Didier Paquignon
Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Ματίνα Σταυροπούλου

— Στο σπίτι σας είναι όλα κρεμασμένα; 
Όχι όλα. Κάτι άλλο που πρέπει να προσθέσω είναι ότι έχω αφήσει τους καλλιτέχνες ελεύθερους να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν υπάρχει απαίτηση ναρκισσιστική, ωραιοποίησης της εικόνας μου. Δεν με ενδιαφέρει να βγει η εικόνα η δική μου, με ενδιαφέρει κάθε ζωγράφος να αποδώσει αυτό που βλέπει με τον δικό του τρόπο. Αυτό έχει αξία σε αυτή την έκθεση, ότι βλέπουμε πενήντα επτά διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προσώπου με διαφορετική τεχνοτροπία. Υπάρχει και ένα γλυπτό του Παπαστεργίου. Το πρόσωπο είναι ένα, αλλά τα πενήντα οκτώ έργα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, χωρίς να με ωραιοποιούν ναρκισσιστικά. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Εκμεταλλεύτηκαν την ελευθερία που τους έδωσα να δημιουργήσουν ο καθένας σύμφωνα με την αντίληψη και την τεχνοτροπία του. 

— Αν είχατε τη δυνατότητα, ποιος διεθνής καλλιτέχνης θα θέλατε να σας ζωγραφίσει;
Ο Χόκνεϊ, και από τους μη ζώντες ο Φρόιντ. Στην έκθεση υπάρχει ένα πορτρέτο από τον Paquignon. Είχε κάνει μια μεγάλη σειρά πορτρέτα φίλων του Γάλλων αλλά και Ελλήνων και την εξέθεσε στο Παρίσι. 

— Η φωτογραφία σάς ενδιαφέρει; 
Με ενδιαφέρει, αλλά δεν έχω φωτογραφηθεί από κάποιον καλλιτεχνικά. 

— Υπάρχει κάποιο έργο σας που το κρύβετε και δεν το παρουσιάζετε ποτέ; 
Όχι που να το κρύβω, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια που ίσως είναι πιο αδύναμα από άλλα. 

— Ποιο είναι κρεμασμένο σε περίοπτη θέση στο σπίτι σας;
Κανένα. Εφόσον με ενδιέφερε πάντα να έχω πορτρέτα από ανθρώπους που εκτιμώ, μου είναι δύσκολο να επιλέξω ένα. Αλλά επιμένω, δεν είμαι ούτε επενδυτής ούτε με ενδιαφέρει να έχω μια ωραία εικόνα του εαυτού μου να τη βλέπω. Ήθελα να έχω έργα όσων εκτιμώ. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που εκτιμώ και δεν μου έχουν κάνει πορτρέτο. 

Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Γιάννης Αδαμάκης
Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Μίλτος Γκολέμας
Θανάσης Μιχαηλίδης Facebook Twitter
Γιώργος Χαδούλης

«28 καλλιτέχνες - 1 συλλέκτης» 
Έργα από τη συλλογή του Θανάση Μιχαηλίδη 
Contemporary Athens 
Λεβέντη 1, Κολωνάκι

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ