Τις τελευταίες ημέρες όσοι έχουμε παιδιά έπρεπε, ανάλογα με την ηλικία τους, να αντιμετωπίσουμε την είδηση του θανάτου ενός κοριτσιού από το κρύο, να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα, να κάνουμε πρόχειρα μαθήματα χημείας, να αλλάξουμε βιαστικά κανάλι όταν τα πιτσιρίκια έκαναν την εμφάνισή τους…  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα παραμύθι που με θύμωνε όταν ήμουν μικρή με τη σκληρότητά του, έγινε ο σχεδόν «κλισέ» συνειρμός στο άκουσμα του τραγικού, όσο και εξοργιστικού γεγονότος. Ο χειμώνας έδειξε ήδη τις διαθέσεις του, ας έχουμε τουλάχιστον την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά που πλήττονται από την κρίση, μια και η αλληλοβοήθεια δείχνει να είναι η μόνη μας ελπίδα.

 

Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και με την εικόνα του προς τα έξω, μια και οι εικόνες από τη νησιωτική Ελλάδα -και την Ακρόπολη- είναι οι πλέον προβεβλημένες στο εξωτερικό. Το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr) παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο» που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το δεύτερο μισό το 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της φωτογραφίας και των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της, αντλεί όμως και πλήθος πληροφοριών για τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής τους, την ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας και του τουρισμού. Αν νοσταλγείτε ήδη το καλοκαίρι, σπεύστε.

 

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Αν η ιδέα σας κινεί το ενδιαφέρον και έχετε παιδιά 8-12 ετών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη (www.thf.gr) σας περιμένει το Σάββατο 7/12 στις 18:00 μ.μ. για μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση «Κ. Π. Καβάφης ‘’Ζωγραφισμένα’’ 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί», συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, δειπνούν, διανυκτερεύουν και παίρνουν πρωινό στο Μουσείο. Σκοπός είναι να μυηθούν στη θεματολογία της έκθεσης, αλλά και να εξοικειωθούν με τους μουσειακούς χώρους, να τους νιώσουν «σαν το σπίτι τους»! (πληροφορίες στο 210 3611206)

 

Τη διαδραστική έκθεση «Μαθηματικά… χειροπιαστά!» που είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε (www.goethe.de). Σαπουνόφουσκες, γρίφοι και διάφορα πειράματα περιμένουν μικρούς και μεγάλους, καθώς και όσους λατρεύουν τα μαθηματικά ή …δεν τα συμπαθούν και τόσο. Δεν πρόκειται  για μία κλασική έκθεση αλλά για έναν χώρο που σε καλεί να τον εξερευνήσεις, «δοκιμάζοντας», «ακουμπώντας» και «βιώνοντας» περισσότερα από 20 εκθέματα. Το Σάββατο 7/12, στις 11:00 π.μ.- 13:00 μ.μ. τα παιδιά 8-12 ετών και στις 14:30 μ.μ.-17:00 μ.μ. τα παιδιά από 13 ετών και άνω μπορούν να παρακολουθήσουν μαθηματικά πειράματα-workshops για μαθητές, με ελεύθερη είσοδο.

 

Οι «Μύθοι του Αισώπου» είναι αγαπημένο ανάγνωσμα ακόμα και των πιο μικρών παιδιών, διδάσκουν και διαπλάθουν χαρακτήρες, χωρίς να τρομάζουν τα παιδιά και μην κάνοντας χρήση του μεταφυσικού στοιχείου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr) παρουσιάζονται στις 5-8 Δεκεμβρίου με τη μορφή μουσικού παραμυθιού για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και τραγουδούν μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι μύθοι εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του Θεάτρου Σκιών του Ηλία Καρελλά, στον ίδιο κόσμο, ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος / Καραγκιόζης μάς αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του. Η παράσταση απευθύνεται σε… μεγάλους και παιδιά 5-13 ετών.

 

Αν τα παιδιά σας αγαπούν τα τρένα, τότε μη χάσετε τη μοναδική παιδική παράσταση που παίζεται μέσα σε τρένο. Στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρουφ (totrenostorouf.gr), κάθε Σάββατο στις 17:00 μ.μ. και Κυριακή στις 12:00 μ.μ.,  παρουσιάζεται το έργο «Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!», εμπνευσμένο από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της  Έντιθ Νέσμπιτ «Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν». Οι μικροί θεατές παρακολουθούν πώς τρία παιδιά, από μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους, βρέθηκαν να ζουν δίπλα στα τρένα και ποιες συναρπαστικές περιπέτειες έζησαν σ’ αυτό το μαγικό μέρος. Μαγική, σας το εγγυώμαι, είναι και η εμπειρία να βλέπει κανείς θέατρο μέσα σε ένα βαγόνι!

 

Η πόλη προσπαθεί να βάλει τα γιορτινά της και τα παιδιά λαχταράνε να χαρούν αυτές τις μέρες.  Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε χαρά λοιπόν, με όποιον τρόπο μπορούμε και όχι μόνο στα δικά μας παιδιά… Να περνάτε καλά!