Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά

Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά Facebook Twitter
0
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά Facebook Twitter
Μέρος της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος που παρουσιάζει στο κέντρο της πόλης ο νεοσύστατος καλλιτεχνικός οργανισμός NEON βασίζεται στην έκπληξη... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια έκθεση χωρίς εκθέματα. Μια εγκατάσταση που βασίζεται σε φωνές, κινήσεις και κοινωνική δραστηριότητα. Ακούγεται αρκετά περίεργο, έτσι; Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που να μου έμεινε ένα χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπο για τόση πολλή ώρα μέχρι να σβήσει από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, πριν τα εγκαίνια της νέας δουλειάς του Tino Sehgal.

Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά Facebook Twitter
O Tino Sehgal

Να εξηγηθώ πριν ξεκινήσω να περιγράφω αυτό που έζησα πριν λίγη ώρα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Μέρος της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος που παρουσιάζει στο κέντρο της πόλης ο νεοσύστατος καλλιτεχνικός οργανισμός NEON βασίζεται στην έκπληξη. Όσα λιγότερα ξέρεις γι' αυτό που θα βιώσεις, τόσο περισσότερο θα το απολαύσεις. Θα προβώ σε κάποια λιγοστά σπόιλερ για να μεταφέρω την κεντρική ιδέα, αν και ο κάθε επισκέπτης θα ερμηνεύσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο ένα κόνσεπτ τόσο ευμετάβλητο. Και λέγοντας ο "κάθε" επισκέπτης, κυριολεκτώ, αφού μιλάμε για τέχνη που απευθύνεται και είναι ικανή να αγγίξει τον καθένα, χωρίς ελιτίστικους και άλλους δήθεν περιορισμούς.

Όσα λιγότερα ξέρεις γι' αυτό που θα βιώσεις, τόσο περισσότερο θα το απολαύσεις.

Ο Γερμανοβρετανός Sehgal, με ρίζες από την Ινδία, είναι από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Η τέχνη του είναι άυλη και είναι η πρώτη φορά που την παρουσιάζει σε εξωτερικό χώρο, επιλέγοντας την ιδιαίτερη ενέργεια της Ρωμαϊκής Αγοράς για να στήσει το πρώτο μέρος του διπτύχου του. Ύστερα από κάστινγκ που έγιναν το καλοκαίρι, έχουν επιλεγεί άτομα όλων των ηλικιών που αναλαμβάνουν τον "κοινωνικό" ρόλο του ξεναγού. Μην πάει ο νους σας στην κυριολεκτική σημασία της ξενάγησης, πρόκειται για κάτι εντελώς άλλο. Μέσα σε 15 λεπτά, η έννοια της "προόδου" συναντήθηκε με την "απομόνωση" κι έπειτα με τον "τρόπο που η διατροφή μας αποκαλύπτει στοιχεία του χαρακτήρα μας" καταλήγοντας στην "αδυναμία της σύγχρονης μουσικής να μας αγγίξει πραγματικά" και όλα αυτά καθώς ο ένας ξεναγός παραδίδει τη σκυτάλη στον επόμενο. Ή τουλάχιστον αυτά περιέλαβε η δική μου αλληλεπίδραση μαζί τους. Με κάποιους συζήτησα εκτενέστερα με κάποιους λιγότερο, αλλά έτσι δεν γίνεται και στη ζωή; Σε σένα θα είναι διαφορετικά. Μπορείς να πας καθημερινά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου.

Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά Facebook Twitter
O κάθε επισκέπτης θα ερμηνεύσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο ένα κόνσεπτ τόσο ευμετάβλητο... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Βγαίνοντας από τα τείχη, σου έχει ανοίξει η όρεξη. Το δεύτερο κομμάτι είναι κάτι ολότελα διαφορετικό. Σε παραπλήσιο χώρο, ο Sehgal έχει στήσει μια performance. Μπορείς να την πεις και εγκατάσταση, αλλά δεν έχει σημασία. Ο χώρος είναι σκοτεινός, σε τραβάνε οι ήχοι καθώς εισέρχεσαι σε ένα δωμάτιο. Μείνε λίγο στην είσοδο, να συνηθίσουν τα μάτια σου στο σκοτάδι. Εκεί μέσα βρίσκονται καμιά δεκαριά άτομα που ανάλογα με τη στιγμή της άφιξής σου, μπορεί να χορεύουν, να τραγουδούν, να διηγούνται μια ιστορία. Όλα σε πλήρη συντονισμό, στο σκοτάδι. Η βασική παράμετρος αυτού του μέρους της έκθεσης είναι οι ήχοι που παράγουν, οι δονήσεις που μεταδίδουν και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τους επισκέπτες, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις τους. "Υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση από τον καλλιτέχνη, αλλά βασιζόμαστε σε δικούς μας κώδικες επικοινωνίας για το προς τα πού θα το πάμε" μου εξηγεί λίγο αργότερα η Αμερικανίδα Jessie που συνεργάζεται με τον Sehgal τα τελευταία τρία χρόνια. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 40 περίπου άτομα από όλο τον κόσμο που περιοδεύουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους ανά ομάδες. Αυτή την performance μπορείς να τη δεις καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 4 έως τις 10 το απόγευμα. Όποτε κι αν πας θα νιώσεις κάτι διαφορετικό. Θα φύγεις όμως με χαμόγελο και ευγνωμοσύνη.

Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Tino Sehgal στη Ρωμαϊκή Αγορά Facebook Twitter
Η ομάδα αυτή αποτελείται από 40 περίπου άτομα από όλο τον κόσμο που περιοδεύουν παρουσιάζοντας τη δουλειά τους ανά ομάδες... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το στοίχημα του NEON είναι να βγάλει την τέχνη στον δρόμο, στους κοινόχρηστους χώρους που έχουν τη δυναμική να τη φιλοξενήσουν και μένουν ανεκμετάλλευτοι. Να απομακρυνθούμε και λίγο από τα μουσεία, με άλλα λόγια. Ήδη περιμένουν έγκριση για το στήσιμο μιας μεγάλης έκθεσης στον Εθνικό Κήπο, αλλά κάπου έχει σκαλώσει το θέμα με τις άδειες. Ως τότε, ο Sehgal και η δουλειά του περιμένει να την ανακαλύψετε.

Ιnfo:

Tino Sehgal
25/9-28/10
Ρωμαϊκή Αγορά: 8.00-20.00, καθημερινά
Venue (Μάρκου Αυρήλιου & Λυσίου): 16.00-22.00, Τρίτη-Κυριακή

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ