Παιχνίδια και περίπατοι στην πόλη!

Παιχνίδια και περίπατοι στην πόλη! Facebook Twitter
0


Τα πιτσιρίκια τα ξυπνήσαμε πρωί πρωί, στον αγιασμό πήγαμε, η καινούρια σχολική χρονιά ξεκίνησε μετά βαΐων και κλάδων, πιθανότατα με «λειτουργικά κενά», που όμως δεν υπάρχουν(!), όπως λέει και το Υπουργείο Παιδείας... Δεν ξέρω εσείς, εγώ πάντως λίγα νεύρα τα έχω, χρειάζομαι χρόνο για να μπω στο κλίμα. Ευτυχώς αυτό το Σαββατοκύριακο η πόλη προσφέρει τόσες επιλογές, που θα παρηγορηθούμε μικροί και μεγάλοι για τη φθινοπωρινή προσγείωση στην καθημερινότητα.

Η Λιλιπούπολη είναι το σημείο συνάντησης των μουσικών προτιμήσεων των παιδιών με αυτές των γονιών, μερικές φορές και των παππούδων τους ακόμα, έτσι λοιπόν το Σάββατο 14/9 στις 20:30 στο Ηρώδειο θα εκπροσωπούνται όλες οι γενιές. Η μουσική παράσταση «Ένα ταξίδι στη Λιλιπούπολη» έχει την υπογραφή της Ρεγγίνας Καπετανάκη, μέλους της συγγραφικής ομάδας που δημιούργησε τη θρυλική σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών «Εδώ Λιλιπούπολη». Θα τραγουδήσει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, μαζί με τα παιδιά των Αρσακείων Σχολείων και θα υπάρχουν απολαυστικά αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Μια γιορτή παιχνιδιού φέρνει για δεύτερη χρονιά στην πόλη το Αthens Plaython (athensplaython.org) το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη. Το διήμερο περιλαμβάνει ομιλίες, εργαστήρια και φυσικά, παιχνίδια! Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες σχεδιάζουν παιχνίδια μεγάλων διαστάσεων, έχοντας σαν πηγή έμπνευσης τους μύθους των Ακριτών και τις ευρωπαϊκές ιστορίες των δράκων. Τα παιχνίδια χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες αλλά και απλά υλικά, απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 15:00 στο Θησείο, δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού. Να είστε εκεί εγκαίρως, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Είκοσι μουσεία και πολιτιστικοί φορείς παρουσιάζουν τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, την Κυριακή 15/9, στις «Δράσεις Πολιτισμού στο Πάρκο» στο Πάρκο Ελευθερίας, από το πρωί στις 10:00 μέχρι το απόγευμα στις 19:30 (www.cityofathens.gr). Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, θα μπορέσουν να πάρουν μέρος σε εργαστήρια, να δούνε Καραγκιόζη, να ακούσουν παραμύθια και μουσική, να ζωγραφίσουν και βέβαια να παίξουν. Είναι ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα έχουμε να πούμε πολλά και ενδιαφέροντα γι΄αυτά.

Το six d.o.g.s το γνωρίζετε, ευκαιρία να το μάθουν και τα παιδιά σας. Δε θα τα πάτε εκεί για ποτό, αλλά για το «Wanna play?», το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώνει το Playroom την Κυριακή 15/9 11:00-15:00 (wannaplayroom.blogspot.gr). Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης μαζί με τους καλλιτέχνες που θα έχουν τα εργαστήριά τους στον κήπο του, δουλεύοντας σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Έτσι θα πάρουν μέρος στη γέννηση, τη δημιουργία και την ολοκλήρωση ενός καλλιτεχνικού έργου, νιώθοντας τη διαδικασία σαν παιχνίδι και όχι σα διδασκαλία. Στο τέλος θα παρακολουθήσουν μια παιδική, μουσική παράσταση που έχουν ετοιμάσει, ειδικά για το Playroom, οι Burger Project.

«Η Λυρική τιμά τη Μαρία Κάλλας» με έναν απογευματινό μουσικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας σε πέντε πράξεις, την Κυριακή 15/9 από τις 18:00 μέχρι τις 22:00. Ο περίπατος έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει, πηγαίνοντας με τα πόδια, πέντε συναυλίες που θα δοθούν σε πέντε διαφορετικά σημεία, από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η ορχήστρα, οι πιανίστες και οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις πιο αγαπημένες όπερες και θα μας δώσουν την ευκαιρία να δούμε με νέα ματιά τόσο την Αθήνα, όσο και την τέχνη της όπερας (www.nationalopera.gr). Aν έχετε μεγάλα παιδιά είναι ευκαιρία να ακολουθήσετε όλη τη διαδρομή, αλλιώς μπορείτε να επιλέξετε όποιο κομμάτι του περιπάτου σας ενδιαφέρει περισσότερο.

Πολλές οι προτάσεις για το διήμερο, νομίζω ότι κανένας δε θα μείνει παραπονεμένος. Γεμίστε μπαταρίες και καλή σχολική χρονιά!

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ