Οι λερωμένες πάνες του γιου της είναι όντως τέχνη

Οι λερωμένες πάνες του γιου της είναι όντως τέχνη Facebook Twitter
Η 82χρονη σήμερα εικαστικός ως αναλυτική παρατηρήτρια πιστεύει ότι «είναι καλό να έχεις ένα όραμα. Ακόμα κι αν είναι ελαττωματικό ή αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό που περίμενες».
0

Η έκθεση «Γυναίκες σε εξέγερση!» στην Tate Britain, που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2024, είναι η πρώτη του είδους της. Αποτελεί μια μεγάλη έρευνα για τη φεμινιστική τέχνη από περισσότερες από 100 καλλιτέχνιδες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξερευνά πώς τα δίκτυα γυναικών χρησιμοποίησαν ριζοσπαστικές ιδέες και επαναστατικές μεθόδους για την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στη βρετανική κουλτούρα. Μέσα από τις δημιουργικές τους πρακτικές σφυρηλατήθηκε η απελευθέρωση των γυναικών, στο πλαίσιο ακραίων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών.

Ανάμεσα στις δημιουργούς που παίρνουν μέρος στην έκθεση ξεχωρίζει η περίπτωση της Mary Kelly, η οποία θεωρείται «μητέρα» όλων των φεμινιστριών καλλιτέχνιδων. Με το έργο της, που συνδέεται με τον φεμινισμό και την ψυχανάλυση, συνέβαλε και επηρέασε την ανάπτυξη και την κριτική της εννοιολογικής τέχνης.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Kelly σκανδάλισε το Λονδίνο με ένα μνημειώδες εγχείρημα που παραμένει το πιο γνωστό της έργο: το «Post-Partum Document» (1973-79), που παρακολουθεί τις εμπειρίες της κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι χρόνων της ζωής του γιου της, μέσα από ηχογραφήσεις, αυτοβιογραφική γραφή σε στυλ ημερολογίου, μουντζούρες με κραγιόνια, διαγράμματα διατροφής, μεταγραφές συνομιλιών, ακόμη και βρόμικες πάνες.

Η Kelly κοίταξε πιο άμεσα την αόρατη καθημερινή εμπειρία των γυναικών και συμμετείχε σε μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες εργάζονταν στο σπίτι η οποία άρχισε με την εμφάνιση του δεύτερου κύματος του φεμινισμού.

Αυτές οι τελευταίες την έκαναν πρωτοσέλιδο στα βρετανικά ταμπλόιντ όταν εξέθεσε το πρώτο μέρος της εγκατάστασής της στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στο Λονδίνο το 1976, με τη «Standard» να γράφει εξοργισμένη στον τίτλο της: «Εκτίθενται στο ICA... βρόμικες πάνες!».

CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Αυτές οι τελευταίες την έκαναν πρωτοσέλιδο στα βρετανικά ταμπλόιντ όταν εξέθεσε το πρώτο μέρος της εγκατάστασής της στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης στο Λονδίνο το 1976, με τη «Standard» να γράφει εξοργισμένη στον τίτλο της: «Εκτίθενται στο ICA... βρόμικες πάνες!».

Ακόμα και μέσα από το σοκ και το σκάνδαλο που είχε προκληθεί με τις λερωμένες πάνες που είχαν μπει σε κορνίζα και είχαν κρεμαστεί στους τοίχους της γκαλερί, η Kelly απέκτησε μια δυνατή φωνή που χρειαζόταν αληθινή τόλμη και θράσος για να ακουστεί σε μια εποχή που η γυναικεία αυτοβιογραφία, τα γυναικεία σώματα και όλες οι πτυχές της ανατροφής των παιδιών δεν ήταν κοινά θέματα για την αφηγηματική τέχνη.

Προκαλώντας αυτήν τη διαμάχη στην πρώτη τους δημόσια έκθεση, οι πάνες αποτέλεσαν το πρώτο μέρος του επικού και συναρπαστικού έργου της «Post-Partum Document» .  

Είχε προηγηθεί το «Antepartum», μια πειραματική ταινία που δείχνει την κοιλιά της εγκύου με το έμβρυο να κλωτσάει κάτω από το δέρμα. Η Kelly ανήκε σε μια ομάδα καλλιτεχνών του Λονδίνου που επηρεάστηκαν από το πειραματικό κινηματογραφικό κίνημα και οι έννοιες του πραγματικού χρόνου και της διάρκειας είναι κεντρικές στην επαναλαμβανόμενη χειρονομία του «Antepartum».

Το έργο της «Post-Partum Document» χωρίζεται σε έξι ενότητες, σε 135 μέρη, με συνοδευτικά δοκίμια και υποσημειώσεις, και όπως και το μεγαλύτερο μέρος του έργου της έχει μουσειολογική, ακόμη και αρχαιολογική αίσθηση. Είναι μια εξαετής εξερεύνηση της σχέσης μητέρας - παιδιού.

Δανείζεται από την ψυχανάλυση τις θεωρίες του Jacques Lacan για τη γλώσσα και τον λόγο και έχει μια επίμονη υλικότητα, παρά το γεγονός ότι είναι φορτωμένο με κείμενο. Εκφράζει επίσης αμφιθυμία: «Η επιθετικότητα του K. (του γιου της) έχει ξαναεμφανιστεί και με έκανε να αισθάνομαι ανήσυχη να πάω στη δουλειά. Δεν μπορώ να μετρήσω τον αριθμό των "μικρών πληγών" που έχω ως αποτέλεσμα του κλωτσήματος, του δαγκώματος κ.λπ.», γράφει η Kelly. «Δεν είμαι το μόνο αντικείμενο της οργής του, αλλά μάλλον είμαι η πηγή. Ίσως θα έπρεπε να μείνω στο σπίτι… αλλά χρειαζόμαστε τα χρήματα».

CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
"Post-Partum Document: Introduction", 1973.
CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του έργου "Post-Partum Document".
CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του έργου "Post-Partum Document".

Η Kelly δεν ενδιαφερόταν να προκαλέσει τα ταμπλόιντ αλλά να προσθέσει μια νέα φωνή στην εννοιολογική τέχνη. Κάτι έλειπε, ένιωθε, από το έργο που είχαν φτιάξει μέχρι τότε κυρίως οι άνδρες Αμερικανοί καλλιτέχνες. Σήμερα, παρουσιάζεται μαζί με μινιμαλιστές όπως ο Richard Serra ή ο Donald Judd, μόνο που ο δικός της μινιμαλισμός έχει στον πυρήνα του τις ανθρώπινες σχέσεις.

Σε μια εποχή που πολλές φεμινίστριες καλλιτέχνιδες ασχολούνταν με την ανάκτηση του σώματος μέσω της παράστασης –όπως η Marina Abramovic και η Carole Schneeman– ή την αναθεώρηση της ιστορίας προκειμένου να ενσωματώσει τις προγόνους μας –όπως η Judy Chicago–, η Kelly κοίταξε πιο άμεσα την αόρατη καθημερινή εμπειρία των γυναικών και συμμετείχε σε μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες εργάζονταν στο σπίτι η οποία άρχισε με την εμφάνιση του δεύτερου κύματος του φεμινισμού.

Η 82χρονη σήμερα εικαστικός, μετά από 50 χρόνια καριέρας και ενασχόλησης με θέματα που εξετάζουν περίπλοκα κοινωνικά ζητήματα, όπως οι προεκτάσεις του πολέμου και η πολιτική της κατασκευής των ταυτοτήτων μας, ως αναλυτική παρατηρήτρια πιστεύει ότι «είναι καλό να έχεις ένα όραμα. Ακόμα κι αν είναι ελαττωματικό ή αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτό που περίμενες».

Ως μία από τις σημαντικότερες φεμινίστριες καλλιτέχνιδες παγκοσμίως, είναι αισιόδοξη για το φεμινιστικό κίνημα. «Ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες ασχολούνται με τα παιδιά τους είναι τελείως διαφορετικός σήμερα. Ο σύζυγός μου, Ray, ήταν ο μόνος άνδρας με το παιδί στην πλάτη στις μεγάλες διαδηλώσεις της δεκαετίας του '70 και του σφύριζαν κοροϊδευτικά όταν έπαιρνε τον γιο μας από το σχολείο» λέει.

Η πρωτοπόρος αυτή φεμινίστρια πιστεύει τελικά στις τακτικές σοκ, αν και ξεκίνησε συμβατικά, σπουδάζοντας ζωγραφική στη Φλωρεντία με μια υποτροφία της Καθολικής Εκκλησίας. Γεννημένη το 1941 στο Fort Dodge της Αϊόβα και μεγαλωμένη σε μια μικρή πόλη στη Μινεσότα, η Kelly προερχόταν από ένα υπόβαθρο που περιγράφει ως «χαλαρά Καθολικό» και σεμνό. Από μικρή ζωγράφιζε και σχεδίαζε. Γοητεύτηκε από τους μπίτνικ και τα ταξίδια τους και λαχταρούσε να φύγει από την αμερικανική επαρχία.

CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Στιγμιότυπα από το "Antepartum".
CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Στιγμιότυπα από το "Antepartum".

Η πρώτη της δουλειά ήταν στη Βηρυτό, στο Αμερικανολιβανέζικο Πανεπιστήμιο, όπου γνώρισε γαλλόφωνους διανοούμενους και μελέτησε τις ιδέες του Σαρτρ και του Λακάν. Όταν στον Λίβανο ξέσπασε πόλεμος, μετακόμισε στο Παρίσι, ακριβώς την εποχή των διαδηλώσεων του '68. Από εκεί στο Λονδίνο, για μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή τέχνης St Martin's, γοητευμένη από την εκκολαπτόμενη εννοιολογική καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Εκεί ανακάλυψε ένα νέο είδος πολιτικής συνείδησης, που μπλεκόταν με τα συναισθήματά της για το φύλο.

Η ατμόσφαιρα στο Λονδίνο πρόσθεσε το τελευταίο κομμάτι σε μια ριζοσπαστικότητα που περίμενε τη στιγμή να εκφραστεί: εντάχθηκε σε ένα κοινόβιο, γνώρισε τον σύζυγό της, Ray Barrie, επίσης καλλιτέχνη, και μπήκε στο γυναικείο κίνημα – μια εμπειρία που περιγράφει ως απόλυτα μεταμορφωτική. Επηρεασμένη από τη φεμινιστική θεωρία του πρώιμου γυναικείου κινήματος στο οποίο συμμετείχε ενεργά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ήταν μέλος της Berwick Street Film Collective και ιδρύτρια της Ένωσης Καλλιτεχνών. Για τα πρώτα επτά χρόνια της σχέσης τους, η Kelly και ο Barrie ζούσαν σε ένα είδος αστικής κοινότητας στο Pimlico που διοικούνταν από γυναίκες και «με όποιον τύχαινε να θέλουμε να ζήσουμε εκείνη την εποχή», όπως λέει.

Η Kelly ζει σήμερα σε ένα λευκό σπίτι στους λόφους του Μπελ Ερ και το σαλόνι της μοιάζει με μια ωραία έκθεση επίπλων Bauhaus. Αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί όταν έγινε καθηγήτρια στο UCLA. Η εμφάνισή της δεν ανταποκρίνεται σε κανένα κλισέ μιας ριζοσπαστικής φεμινίστριας, έχει τα μαλλιά της σε έναν κρεπαρισμένο κότσο και θυμίζει μια σεβάσμια ζεν κυρία.

Η γυναίκα που μέσα από το έργο της εξερεύνησε την ευχαρίστηση τού να ανατρέφεις ένα παιδί, σχολιάζοντας παράλληλα και καυστικά τα αντικρουόμενα συναισθήματα της μητρότητας, πιστεύει ότι η θέση μιας γυναίκας δεν πρέπει να καθορίζεται από τη φύση της, αλλά να δημιουργείται από τις εμπειρίες της.

CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Η Kelly δεν ενδιαφερόταν να προκαλέσει τα ταμπλόιντ αλλά να προσθέσει μια νέα φωνή στην εννοιολογική τέχνη.

Το έργο της διατηρεί το προσωπικό, συναισθηματικό του φορτίο. Εδώ και μερικά χρόνια, το βασικό της μέσο είναι το χνούδι από το στεγνωτήριο. Θεωρεί το υλικό πιο οικείο σε όλους τους ανθρώπους από ό,τι είναι ο μπρούντζος, ο καμβάς ή τα λάδια και το χρησιμοποιεί με τον πιο σαρκαστικό τρόπο, για να φτιάξει εφήμερα πολεμικά μνημεία, στα οποία συχνά εμφανίζονται τα λόγια των θυμάτων της βίας. Το χνούδι και φυσικά η γλώσσα, κείμενα με μαρτυρίες, που υπάρχουν στο έργο της δημιουργούν ένα σώμα έργου που έρχεται σε εκρηκτική αντίθεση με το υλικό. Τα μεγαλύτερα έργα της με χνούδι απαιτούν 10.000 στροφές στο στεγνωτήριο. Το κάνει χωρίς βοηθούς, έχοντας ένα πελώριο στεγνωτήριο στο στούντιό της.

Η Kelly έχει συμβάλει εκτενώς στον διάλογο του φεμινισμού και του μεταμοντερνισμού μέσω των αφηγηματικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και των θεωρητικών της συγγραμμάτων. Το έργο της μεσολαβεί μεταξύ της εννοιολογικής τέχνης και των πιο οικείων ενδιαφερόντων των καλλιτεχνών της δεκαετίας του 1980 και έχει εκτεθεί διεθνώς. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιδραστικών σύγχρονων καλλιτεχνών που εργάζονται σήμερα και όταν ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου ήταν επικεφαλής του Διεπιστημονικού Στούντιο, εγκαινίασε έναν τομέα για καλλιτέχνες που ασχολούνται με site-specific, συλλογικά και project-based έργα.

Πολλοί ιστορικοί τέχνης θεωρούν ότι το έργο της πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός φεμινιστικού λόγου για την αύξηση της συνείδησης, τη συνεργατική εργασία και τις συζητήσεις σχετικά με τον έμφυλο καταμερισμό της εργασίας. Η Kelly δημιούργησε έργα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του φεμινισμού, επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες εργάζονταν στο σπίτι, ενώ αναπτύσσει μια αποστασιοποιημένη και φαινομενικά αντικειμενική ματιά στη μητρότητα και εξετάζει τη δημιουργία της υποκειμενικότητας, κάτι που πολλοί από τους άνδρες καλλιτέχνες της εποχής της απέφευγαν.

CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Το 2004, η Kelly δημιούργησε ένα έργο με τίτλο «Circa 1968», που αναφέρεται στις διαδηλώσεις των φοιτητών του 1968 στο Παρίσι.

Στο μνημειώδες έργο της «Interim» (1984-89) ασχολείται με τις συλλογικές αναμνήσεις των γυναικών. Αντικείμενό της είναι να προσδιορίσει τους λόγους που καθορίζουν και ρυθμίζουν τις γυναικείες ταυτότητες και διερευνά θέματα που σχετίζονται με την κατασκευή της γυναικείας υποκειμενικότητας. Οι αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο εξερευνούν φαντασιώσεις γήρανσης, φιλτραρισμένες μέσα από συζητήσεις μόδας, ιατρικής και μυθοπλασίας. Το έργο της χωρίζεται σε ομάδες που πήραν το όνομά τους από τις πέντε παθιασμένες συμπεριφορές που ο ψυχίατρος Jean-Martin Charcot απέδωσε σε υστερικές γυναίκες στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ενώ ρούχα διπλωμένα ή δεμένα με διαφορετικούς τρόπους συνοδεύουν κάθε αφήγηση που σχετίζεται με την προβληματική σχέση με το χρήμα, την έμμεση κωδικοποίηση της εξουσίας και την καθημερινή ζωή και τον χρόνο των γυναικών.

Στο έργο «Ballad of Kastriot Rexhepi» (2001) πάνελ από χνούδι ενώνονται για να σχηματίσουν κύματα που αφηγούνται την ιστορία ενός παιδιού που εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Εδώ σκηνοθετεί ένα σχόλιο για τους τρόπους θέασης και γνώσης που είναι χαρακτηριστικοί για τους πολιτισμούς και τα μέσα μας.

CHECK Mary Kelly, η μητέρα όλων των φεμινιστριών καλλιτεχνών Facebook Twitter
Στο έργο "Ballad of Kastriot Rexhepi" (2001), πάνελ από χνούδι ενώνονται για να σχηματίσουν κύματα που αφηγούνται την ιστορία ενός παιδιού που εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Το 2004, η Kelly δημιούργησε ένα έργο με τίτλο «Circa 1968», που αναφέρεται στις διαδηλώσεις των φοιτητών του 1968 στο Παρίσι. Στο «Love Songs, 2005-07» συνεργάστηκε με νεότερες γυναίκες με φωτογραφίες διαμαρτυρίας από το αρχείο της. Για την Documenta XII δημιούργησε το «Multi-Story House», μια τρισδιάστατη διαγενεακή αφήγηση που αντανακλάται στον φεμινισμό.

Πριν μερικά χρόνια, μετά την απόφαση-ορόσημο του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, η πάντα ετοιμοπόλεμη Mary Kelly αναρωτήθηκε ποια θα μπορούσε να είναι η φεμινιστική κληρονομιά που μπορεί να αφήνει εφόσον είναι τόσα πολλά τα αιτήματα των γυναικών που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η αναστολή των μέτρων προστασίας για τις αμβλώσεις είναι κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί μετά τα «κέρδη» της δεκαετίας του 1970 και η επίθεση στις αναπαραγωγικές ελευθερίες την τρομάζει. Ωστόσο, δεν απελπίζεται, λέει ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει το κίνημα #MeToo.

Όσο για την ιδέα της να χρησιμοποιήσει το χνούδι ως υλικό, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: Το 1999, ενώ έπλενε τα πιάτα ένα βράδυ με ανοιχτή την τηλεόραση, άκουσε να μιλάει μια μαύρη γυναίκα από τη Νότια Αφρική στον απόηχο του απαρτχάιντ. «Περιέγραφε πώς σκοτώθηκε ο γιος της και σκέφτηκα τον τρόπο με τον οποίο το τραύμα ενός δραματικού γεγονότος περνάει στην καθημερινή ζωή. Και αναρωτήθηκα: Πώς το δείχνεις πραγματικά;», είπε η Kelly. Η λύση τής ήρθε αργότερα, επίσης στο σπίτι, όταν εκτελούσε μια άλλη οικιακή αγγαρεία –το πλύσιμο των ρούχων– και κοίταξε προσεκτικά ένα κομμάτι χνούδι στο στεγνωτήριο που λειτουργούσε σαν οπτικό ίχνος. Έτσι ξεκίνησε και έτσι το χνούδι έγινε εικόνα.

Με πληροφορίες από New York Times, Guardian, Women in Revolt!, Mary Kelly: To Witness the Future.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άλις Ραχόν: Μέσα στον κόσμο μιας άγνωστης σουρεαλίστριας ζωγράφου και ποιήτριας

Εικαστικά / Άλις Ραχόν: Μέσα στον κόσμο μιας άγνωστης σουρεαλίστριας ζωγράφου και ποιήτριας

Φίλη της Φρίντα Κάλο, μοιράστηκε μαζί της τις απογοητεύσεις ενός εύθραυστου σώματος και την αδυναμία να κάνει παιδιά. Την έλκυε το φως και το χρώμα και καθιέρωσε έναν συνεχή διάλογο μεταξύ ζωγραφικής και ποίησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ