Ο Αλέξανδρος Ιόλας έχει πλέον official site

To νέο website αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Ιόλα Facebook Twitter
Ο Αλέξανδρος Ιόλας με την ανιψιά του Ελένη. © Eleni - Koutsoudi Iolas Archive
0

Ένα νέο website αφιερωμένο στον ιδιοφυή φιλότεχνο και γκαλερίστα Αλέξανδρο Ιόλα (iolasofficial.com) μόλις έκανε την εμφάνισή του στον χώρο του διαδικτύου. Ιδιαίτερα καλαίσθητο και οργανωμένο από την ανιψιά του Ελένη Κουτσούδη-Ιόλα, η οποία υπογράφει και τη βιογραφία «Ο θείος μου Αλέξανδρος Ιόλας/Ο  Άνθρωπος πίσω από τον Μύθο» (εκδ. Μίνωας, 2021), η οποία αποπειράται να αναδείξει, όπως έκανε και στο βιβλίο της, τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο που άφησε πίσω του χάρη στη μυθιστορηματική του ζωή και τις περιπέτειες που είχε τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξαιτίας της χυδαίας επίθεσης που δέχτηκε από τον ελληνικό Τύπο. Επιχειρεί να βάλει σε τάξη μια σπουδαία πορεία στον χώρο της τέχνης, απαλλαγμένη από φήμες και ανεδαφικά κουτσομπολιά, με τεκμηριωμένες πληροφορίες και τα πραγματικά μεγέθη, ιδίως όσον αφορά το περίφημο σπίτι της Αγίας Παρασκευής και τα εκθέματα μοντέρνας τέχνης και τα αρχαία ευρήματα που είχε νόμιμα στην κατοχή του, εκ των οποίων τα περισσότερα κλάπηκαν μετά τον θάνατό του. 

Η πρώτη σελίδα ανοίγει με μια φωτογραφία του και ένα απόφθεγμά του στα αγγλικά: «I don't sell art. I make people fall in love with the artworks I adore» – «Δεν πουλάω τέχνη, κάνω τους ανθρώπους να ερωτευτούν τα έργα τέχνης που λατρεύω». Η ιστοσελίδα χωρίζεται σε μια σειρά από λήμματα. Το πρώτο παραπέμπει σε μια δίγλωσση βιογραφία του Ιόλα, που γεννήθηκε ως Κωνσταντίνος Κουτσούδης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (έτος γεννήσεως δεν αποκαλύπτεται), και στο οποίο αναφέρονται όλοι οι σημαντικοί σταθμοί της ζωής του από τη στιγμή που εγκατέλειψε τη γενέτειρα πόλη και την πατρική εστία για να αποδράσει στην Αθήνα και από εκεί, ακολουθώντας τη συμβουλή του Δημήτρη Μητρόπουλου, ως την εγκατάστασή του στο προπολεμικό Βερολίνο ώστε να αφοσιωθεί στον χορό. Ακολουθεί μια περιγραφή των καθοριστικών συναντήσεων που είχε όσο σταδιοδρομούσε σε όπερες και μπαλέτα ως χορευτής, το φευγιό στην Αμερική, οι μεγάλες φιλίες που τον οδήγησαν στην απόφαση να στραφεί στην τέχνη και να ανοίξει την πρώτη του γκαλερί στη Νέα Υόρκη, η μεγαλειώδης του πορεία σε Ευρώπη και Αμερική, και ο θάνατός του από επιπλοκές που σχετίζονταν με το AIDS το 1987.

Αν και ο συντάκτης της ιστοσελίδας ισχυρίζεται ότι ο κατάλογος έργων-δωρεών είναι πλήρης, ειδικά στην περίπτωση του ΜΜΣΤ της Θεσσαλονίκης, όπου μπορούμε να  συγκρίνουμε από τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» του 2018, ο κατάλογος αυτός μοιάζει ελλιπής. 

Και παρόλο που τα περισσότερα είναι γνωστά χάρη στις συνεντεύξεις, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια, έχει ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία του σπιτιού της οικογένειας Κουτσούδη στην Αγία Παρασκευή, από την αρχική θεμελίωσή του το 1951 από τον πατέρα του, τις ανακαινίσεις μέσα στα χρόνια, μέχρι την τελική επέκταση και ανασκευή του παλιού οικήματος από τον ίδιο το 1971, του ίδιου που χρόνια τώρα χάσκει εγκαταλελειμμένο, κατεστραμμένο και αφημένο στη φθορά του χρόνου και στο έλεος των εισβολέων-βανδάλων του. Η εξιστόρηση περιλαμβάνει και έναν απολογισμό της συλλογής των εκατοντάδων έργων μοντέρνας τέχνης, των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων, των βυζαντινών εικόνων αλλά και των εξαιρετικών εκδόσεων τέχνης, η πλειονότητα των οποίων λεηλατήθηκε ή κάηκε. Τα κείμενα διανθίζονται από σπάνιες φωτογραφίες αρχείου. 

To νέο website αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Ιόλα Facebook Twitter
Ο Αλέξανδρος Ιόλας χορεύει. © Eleni - Koutsoudi - Iolas archive

Σε ένα άλλο λήμμα ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα βρει όλα τα ονόματα των σημαντικών καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, με τους οποίους συνεργάστηκε ο θρυλικός γκαλερίστας. Ακολουθεί ένα πλήρες χρονολόγιο όλων των εκθέσεων που επιμελήθηκε, από το 1945 στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη του αίθουσα τέχνης με το όνομα «Hugo Gallery», έως τον περίφημο «Μυστικό Δείπνο» του Γουόρχολ το 1987 στο Μιλάνο, λίγο πριν πεθάνει. Απαριθμούνται όλες οι σπουδαίες συνεργασίες στις γκαλερί που άνοιξε διεθνώς, στο Παρίσι το 1960, στη Γενεύη το 1963, στο Μιλάνο το 1967, στη Μαδρίτη το 1968, στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Ζουμπουλάκη από το 1971, ενώ το επίκεντρο ήταν πάντα η Νέα Υόρκη. Συμπληρώνεται με υπέροχα σχέδια καλλιτεχνών, όπως του Μαγκρίτ, της Νίκι Ντε Σεν Φαλ, αλλά και με προσκλήσεις εγκαινίων του Πικάσο, του Μπράουνερ και άλλων.

Σε άλλο λήμμα αναφέρονται τα μεγάλα διεθνή και ελληνικά μουσεία στα οποία ο Ιόλας δώρισε έργα διάσημων καλλιτεχνών, όπως το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, το Centre Pompidou στο Παρίσι, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Αν και ο συντάκτης της ιστοσελίδας ισχυρίζεται ότι ο κατάλογος έργων-δωρεών είναι πλήρης, ειδικά στην περίπτωση του ΜΜΣΤ της Θεσσαλονίκης, όπου μπορούμε να συγκρίνουμε από τα έργα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» του 2018, ο κατάλογος αυτός μοιάζει ελλιπής. 

To νέο website αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Ιόλα Facebook Twitter
H γκαλερί του Ιόλα στο Παρίσι. © Eleni - Koutsoudi - Iolas archive

Τέλος, μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθήσει σχετικά βίντεο, όπως το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Βίλα Ιόλα, ταξίδι στον χώρο και χρόνο» του Θάνου Αγγελή, ένα βίντεο με τους συντελεστές της ταινίας –ανάμεσα τους και η Ελένη Κουτσούδη– οι οποίοι συζητούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν μέχρι να το ολοκληρώσουν. Επίσης, μέσω του αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης μπορεί κανείς να δει το περίφημο αφιέρωμα της ΕΡΤ και της εκπομπής «Εικαστικά» σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά και σε επιμέλεια της Μαρία Καραβία, με εκπληκτικά πλάνα μέσα από το σπίτι με τον ίδιο τον Ιόλα να μιλάει. Τέλος, ένα πεντάλεπτο φιλμάκι του 1983 του Centre Pompidou στο οποίο ο Ιόλας μιλάει για τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ένα έργο του οποίου, ως γνωστόν, τον μύησε στη μοντέρνα τέχνη όταν ακόμα ήταν νέος και απαίδευτος, κατά δική του ομολογία, όσον αφορούσε την τέχνη.

Στο άλλο λήμμα που αφορά τις εκδόσεις, γίνεται αναφορά σε μια σειρά βιβλίων σχετικά με την πορεία του Αλέξανδρου Ιόλα στον χώρο της τέχνης, όπως το «Alexander the Great: The Iolas Gallery, 1955-1987» που συνόδευε μια έκθεση στη μνήμη του από τη νεοϋρκέζικη γκαλερί KASMIN το 2014, και το «Casa Iola» του Citoforare Vezzoli. Τέλος, υπάρχει και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα λογοτεχνικού χαρακτήρα, σε μια μέτρια μετάφραση στα ελληνικά από τη Natasha Fraser-Cavassoni. Συνολικά θα έλεγε κανείς ότι ως επίσημη ιστοσελίδα έχει αρκετές ελλείψεις και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα ώστε να ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχουν δεκάδες στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που θα μπορούσε να συμπληρώσει την εικόνα του σημαντικού αυτού ανθρώπου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης του 20ού αιώνα. Πάντως, όποιος ενδιαφέρεται να περιηγηθεί στο νέο αυτό website, η δημιουργία του οποίου μάς χαροποίησε έτσι κι αλλιώς, μπορεί να το επισκεφθεί και μέσω του Ιnstagram.

«Βίλα Ιόλα, ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο» του Θάνου Αγγελή

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ