«Μαραίνονται» τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ;

«Μαραίνονται» τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ; Facebook Twitter
Το ασταθές κίτρινο του χρωμίου βρίσκεται στο απαλό φόντο και στα λαμπερά πέταλα, αλλά υπάρχει και στα πράσινα κοτσάνια και στις καρδιές των λουλουδιών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για να σκοτεινιάσει ο πίνακας.
0

Τα κίτρινα πέταλα και τα κοτσάνια στα διάσημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ έχουν αρχίσει να «μαραίνονται», σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο και το Πολυτεχνείο του Ντελφτ στην Ολλανδία.

Έπειτα από μικροσκοπική εξέταση στην μπογιά του διάσημου πίνακα (συγκεκριμένα της βερσιόν που ο Ολλανδός ζωγράφος φιλοτέχνησε τον Ιανουάριο του 1889) που εκτίθεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν πως ένα από τα δύο κίτρινα του χρωμίου που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος είναι φωτοευαίσθητο και έχει τάση να μετατρέπεται, με την πάροδο του χρόνου, από πολύ απαλό κίτρινο σε ώχρα ή σε πράσινο της ελιάς.

Το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα ορατό με γυμνό μάτι, σύμφωνα με τον Frederik Vanmeert, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα χημείας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, αλλά θα είναι πιο έντονο όσο περνάνε τα χρόνια. Ο Vanmeert υπογράφει τη σχετική τεχνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie πριν από λίγες μέρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα «Ηλιοτρόπια» στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2016, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χημικής χαρτογράφησης που ονομάζεται Μακροσκοπική Διάθλαση με Ακτίνες Χ, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν υλικά ανάμεσα στις χρώσεις του πίνακα, χωρίς καν να τον ακουμπήσουν.

Το ασταθές κίτρινο του χρωμίου βρίσκεται στο απαλό φόντο και στα λαμπερά πέταλα, αλλά υπάρχει και στα πράσινα κοτσάνια και στις καρδιές των λουλουδιών, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για να σκοτεινιάσει ο πίνακας, αναφέρει η μελέτη. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τα «Ηλιοτρόπια» στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2016, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική χημικής χαρτογράφησης που ονομάζεται Μακροσκοπική Διάθλαση με Ακτίνες Χ, η οποία τους επιτρέπει να εντοπίσουν υλικά ανάμεσα στις χρώσεις του πίνακα, χωρίς καν να τον ακουμπήσουν. Έλαβαν επίσημη άδεια από το μουσείο για τη μελέτη και συνεργάστηκαν μαζί του για τα αποτελέσματα.

Ο σπουδαίος μετα-ιμπρεσιονιστής του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσε συνθετικά χρώματα σε σωληνάρια, που ήταν καινούρια στην αγορά εκείνη την εποχή, μεταξύ άλλων τρία είδη κίτρινου του χρωμίου, δύο εκ των οποίων φαίνεται πως έχουν τάση να ξεθωριάζουν με το φως. Στα «Ηλιοτρόπια», χρησιμοποίησε δύο χρώματα, ένα από τα οποία είναι φωτοευαίσθητο. 

Ο Ολλανδός ζωγράφος και οι σύγχρονοί του χρησιμοποίησαν το κίτρινο του χρωμίου στη σειρά των «Ηλιοτροπίων» και σε άλλους πίνακες, αλλά είναι άγνωστο προς το παρόν πόσοι από αυτούς θα επηρεαστούν ποιοτικά, σύμφωνα με τον Vanmeert. 

Διεξάγεται ήδη συγκριτική μελέτη, γι' αυτό τον λόγο, στα «Ηλιοτρόπια» που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, καθώς, σύμφωνα με τον ερευνητή, αναμένεται να διαπιστωθεί το ίδιο πρόβλημα κι εκεί.

Το 2013, οι ερευνητές στο Μουσείο Βαν Γκογκ ανακάλυψαν ότι ένα από τα κόκκινα χρώματα που είχε χρησιμοποιήσει ο Βαν Γκογκ σε πολλές από τις δουλειές του είχε επίσης την τάση να ξεθωριάζει. Η διάσημη «Κρεβατοκάμαρα» του 1888, από την περίοδο παραμονής του στην Αρλ της Γαλλίας, έχει πλέον μπλε τοίχους, ενώ αρχικά το χρώμα ήταν μοβ, προτού η κόκκινη μπογιά ξεθωριάσει.

Η Marije Vellekoop, επικεφαλής της συλλογής και της έρευνας του Μουσείου Βαν Γκογκ, δήλωσε ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε συχνά το κίτρινο του χρωμίου στα έργα του και πως το μουσείο εξετάζει το αποτέλεσμα και αναζητά τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

«Η πρόσφατη έρευνα μας βοήθησε να καταλάβουμε σε ποια σημεία του πίνακα είναι παρών αυτός ο τύπος κίτρινου του χρωμίου, οπότε γνωρίζουμε σε ποια σημεία να εστιάσουμε».

Με πληροφορίες από τους New York Times

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ