Love forever. Υπάρχει για πάντα;

Love forever. Υπάρχει για πάντα; Facebook Twitter
0

Ακόμα και αν δεν υπάρχει, (που δεν υπάρχει), αυτοί οι άνθρωποι συνδέθηκαν με τον δικό τους τρόπο για πάντα.

Max Ernst και Dorothea Tanning

Η Dorothea Tanning έφτασε στο στούντιο του Μαξ Ερνστ το 1942. Έπαιξαν σκάκι, ταξίδεψαν μαζί και παντρεύτηκαν σε ένα διπλό γάμο με τον Man Ray και την Juliet Browner το 1946.

Lyn Krasner και Jackson Pollock

Η σχέση τους μετράει από την εποχή που ο Jackson Pollock δεν ήταν το αγαπημένο παιδί των κριτικών ή του συστήματος. Η Lee Krasner και ο Jackson Pollock ήταν πάντα μαζί και κάτι περισσότερο. Το σπίτι και το στούντιο που μοιράζονταν στο East Hampton, Νέα Υόρκη είναι τώρα ένα μουσείο.

Jeanne-Claude και Christo

Η Jeanne-Claude ήταν για μια ζωή η πιο στενή και δημιουργική συνεργάτης του Christo. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό της, έφτασε πάνω από τον ποταμό Αρκάνσας στο Κολοράντο, εκεί που το ζευγάρι ερωτεύτηκε, για να στήσει μια τεράστια κατασκευή από γλυπτά πάνελς στη μνήμη της.

Françoise Gilot και Pablo Picasso

Καλώς ή κακώς η ζωγράφος Françoise Gilot είναι γνωστή σαν τη μόνη σύντροφο του Picasso που μπορούσε να τα βγάλει πέρα μαζί του χωρίς να τρελαίνεται. Και η μόνη που τον εγκατέλειψε εγκαίρως. Δε το μετάνοιωσε ποτέ. Η εκρηκτική τους σχέση έγινε ταινία (καλώς ή κακώς) το 1996, με τίτλο Surviving Picasso, με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins και την Νατάσα McElhone.

Rem Koolhaas και Madelon Vriesendorp

Αυτό είναι το πιο κουλ ζευγάρι εν ζωή στον κόσμο του design. Rem Koolhaas και Madelon Vriesendorp. Έχουν μαζί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο. Το Metropolitan Architecture που έφτιαξαν το 1975. Τα έργα τους είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο.

Elaine και Willem de Kooning

Τα τελευταία χρόνια τους οι De Koonings, ζούσαν στο Southampton και ήταν γείτονες με ένα άλλο ζευγάρι της τέχνης την Lee Krasner και τον Jackson Pollock. Η σχέση τους τελείωσε τραγικά. Το Φεβρουάριο του 1989, μετά από μια επώδυνη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, η Elaine πέθανε. Ο Willem είχε ήδη αρχίσει να έχει ορατά σημάδια άνοιας. Δεν κατάλαβε ότι η γυναίκα του είχε πεθάνει, παρά το επόμενο καλοκαίρι, όταν οι φίλοι του ανέλαβαν να του το πουν.

Frida Kahlo και Diego Rivera

Αυτή ήταν μια σχέση με μια παράξενη κόλλα. Η Frida των πολλών εραστών, ο Diego των πολλών εξωσυζυγικών σχέσεων και των εξώγαμων παιδιών. Παντρεύτηκαν δυο φορές: Το 1929 και το 1940. Για όλους, για πάντα είναι η Frida και ο Diego. Ενωμένοι για πάντα και μετά το θάνατο.

Charles και Ray Eames

Στην άλλη άκρη του φάσματος, μια λέξη για αυτή τη σχέση: Γλυκύτητα. Ο Charles η Ray Eames, παντρεύτηκαν το 1940, έζησαν αρμονικά και καρπός της αρμονίας τους ήταν μερικά από τα μεγάλα έργα του 20ου αιώνα στην αρχιτεκτονική και το design. Και μια καταπληκτική καρέκλα, την Eames.

Ansel Adams και Virginia Best

Ο σπουδαίος αυτός φωτογράφος που απαθανάτισε την Αμερική μέσα από τις καταπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, γνώρισε την Virginia Best που ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια του κλασικού τραγουδιού. Παντρεύτηκαν το 1928 στο στούντιο του Adams. Η Best μετά το γάμο τους εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες της και του αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά.

Georgia O'Keeffe και Alfred Stieglitz

Συνηθισμένη στα αβάν-γκαρντ ζευγάρια η διαφορά ηλικίας. Γνωρίστηκαν όταν ο κατά 23 χρόνια μεγαλύτερός της Alfred Stieglitz την κάλεσε να εκθέσει το 1916 τα έργα της στη γκαλερί του στη Νέα Υόρκη. Ζούσαν μαζί, αλλά το διαζύγιό του βγήκε το 1924.

Münter και Kandinsky

Η συνεισφορά της Münter στα έργα του Καντίνσκι δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά. Ο μύθος λέει ότι ο ζωγράφος είχε βγει για έναν περίπατο και η Münter ανέλαβε να τακτοποιήσει το στούντιό του. Αναποδογύρισε τον καμβά που ζωγράφιζε, το διάσημο έργο του, Σύνθεση IV του (1911). Όταν ο ζωγράφος επέστρεψε και τον κοίταξε δεν τον αναγνώρισε. Αμέσως μετά αναλύθηκε σε δάκρυα, δηλώνοντας, ότι τοποθετημένος έτσι, είναι ένα αριστούργημα.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ