Kenophobia: 100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί CAN

Kenophobia: 100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί CAN Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Φωτογραφίες, σχέδια, κατασκευές, βίντεο και έργα 100 νέων και καταξιωμένων εικαστικών γεμίζουν κάθε σπιθαμή στους τοίχους της γκαλερί CAN με αφορμή την ομαδική έκθεση «Kenophobia». Πρόκειται για τον φόβο για το κενό, το άδειο και είναι μάλλον ο καταλληλότερος τίτλος για να περιγράψει ακριβώς αυτό που θα δεις.

«Δεν είναι δόκιμος όρος παρ' όλα αυτά χαρακτηρίζει μία κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τέχνη για να περιγράψει αλλιώς το horror vacui έναν όρο τον οποίο εισήγαγε στην ιστορία της τέχνης ο τεχνοκριτικός Mario Praz για να περιγράψει την αποπνικτικά πυκνή και ακατάστατη εικόνα των χώρων στη Βικτοριανή εποχή» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης Χριστίνα Ανδρουλιδάκη.

Τι κοινό όμως μπορεί να έχουν 100 έργα από ετερόκλητους καλλιτέχνες; Ακριβώς αυτό προσπαθεί να εξερευνήσει το Kenophobia.

Παρατηρώντας με προσοχή μπορείς να μαντέψεις ποιο έργο ανήκει στον καθένα καθώς οι τοίχοι γίνονται ένα πανόραμα της σύγχρονης δημιουργίας με πολύ χαρακτηριστικά δείγματα από την δουλειά εγχώριων καλλιτεχνών. Μια φωτογραφία του Σπύρου Στάβερη, ένα σχέδιο του Τάσου Παυλόπουλου, μια δημιουργία του Νίκου Σεπετζόγλου, η γλυπτική εγκατάσταση της Iωάννας Πανταζοπούλου. «Συμμετέχουν εικαστικοί που δουλεύουν με πάρα πολλά και διαφορετικά μέσα, στόχος μας όμως ήταν ο καθένας από αυτούς να συμμετέχει με κάτι χαρακτηριστικό, κάποιο signature piece, έργα δηλαδή με τα οποία έχουν γίνει γνωστοί και προέρχονται από το κύριο σώμα της δουλειάς τους».

Kenophobia: 100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί CAN Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τι κοινό όμως μπορεί να έχουν 100 έργα από ετερόκλητους καλλιτέχνες; Ακριβώς αυτό προσπαθεί να εξερευνήσει το Kenophobia. H φετινή έκθεση προσπαθεί να αναδείξει και να ανιχνεύσει σχέσεις και πιθανές συγγένειες ανάμεσα σε φωτογραφίες, σχέδια και ζωγραφιές που ίσως με μια πρώτη ματιά φαίνονται ασύνδετα. Οι θεατές έχουν την ελευθερία να τα παρατηρήσουν στο σύνολό τους αλλά και μεμονωμένα, να επικεντρωθούν σε ο,τι τους εντυπωσιάζει, να εστιάσουν στις λεπτομέρειές από το πλήθος των έργων που εκτίθενται. «Στήνοντας την έκθεση προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά έργα τα οποία φαινομενικά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά αλλά υπάρχουν υπόγειοι συσχετισμοί ανάμεσά τους. Αυτό είναι και το πιο ευχάριστο κομμάτι της επιμέλειας. Έχει πολύ πλάκα να βλέπει κανείς τόσα έργα μαζί. Υπάρχουν κοινές αναφορές που βγαίνουν στην επιφάνεια μόνο όταν τα δεις μαζί. Είναι σαν ένα παιχνίδι του μυαλού να προσπαθήσει κανείς να ανακαλύψει τις συνδέσεις».

Είναι η δεύτερη φορά που η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη διοργανώνει μια τόσο μεγάλη έκθεση. Πριν από περίπου 2 χρόνια, σε συνεργασία με τους τους Daily Lazy Projects είχε επιχειρήσει κάτι παρόμοιο στο Thrills and Chills. «Παρόλο που η προετοιμασία ήταν τεράστια και κόντεψε να μας πιάσει όλους φρενίτιδα στο τέλος ήταν μία πολύ fun έκθεση στην οποία αρκετός κόσμος ήρθε και ανακάλυψε δουλειές καλλιτεχνών που δεν ήξερε, ή είχε την ευκαιρία να αγοράσει ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό έργο κάποιων καλλιτεχνών που παρακολουθούσαν χρόνια αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν».

Φέτος, εκτός από τους καλλιτέχνες της CAN συμμετέχουν και εικαστικοί από τις γκαλερί Eleni Koroneou, Kalfayan, A.Antonopoulou art, Elika, Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Ελευθερία Τσέλιου, A.Δ., Ζουμπουλάκη, Q-Box, Nitra αλλά και αρκετούς ακόμη πολιτιστικούς χώρους με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

Kenophobia: 100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί CAN Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kenophobia: 100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί CAN Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Kenophobia: 100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στην γκαλερί CAN Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Info:

KENOPHOBIA, group show
13/10- 14/11
Τρίτη- Παρασκευή: 11 π.μ.-3 μ.μ., 5 μ.μ.-8 μ.μ.
Σάββατο: 11 π.μ.-4 μ.μ.

Can Christina Androulidaki Gallery
Αναγνωστοπούλου 42, Αθήνα
www.can-gallery.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ