Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
1
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Cecil Beaton, 1954. © The Cecil Beaton Studio Archive at Sothebys

Οι περισσότεροι στο πρόσωπο της Όντρεϊ Χέπμπορν βλέπουμε ένα μοντέλο φινέτσας, αθωότητας και ομορφιάς. Φωτογράφοι όπως ο Ίρβινγκ Πέν, ο Άβεντον, ο Μπίτον, ο Πάρκινσον αιχμαλώτισαν με τον φακό τους τη χάρη και κομψότητα, ο λαμπερό χαμόγελο, το μικρό σαν γαζέλας σώμα σε φωτογραφίας εκτυφλωτικής ομορφιάς. Το πρότυπο της Χέπμπορν ήταν μοναδικό.

Οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε για αυτό το αστέρι είναι πολλές, ο τύπος πάντα διψούσε για την προσωπική της ζωή. Έψαχνε πίσω από το πρότυπο τελειότητας μια μικρή ατέλεια, που την έκανε πιο γοητευτική, όπως το ότι φορούσε 41 νούμερο παπούτσι, τη μάρκα των γυαλιών που φορούσε στο Πρόγευμα στο Τίφανις – ένα τρεντ που εξακολουθεί να γοητεύει μέχρι και σήμερα τις γυναίκες- ότι ξέχασε το Όσκαρ που κέρδισε στην τουαλέτα, ότι ήταν πάντα 47 κιλά, ότι έπλεκε με μανία.

Το Όσκαρ της ήταν σφηνωμένο σε ένα ράφι στο πλέϊρουμ, σε αντίθεση με τα ανθρωπιστικά της βραβεία που είχαν περίοπτη θέση στο καθιστικό του σπιτιού.

Η Χέπμπορν έκανε δύο γάμους,  ο πρώτος με τον Αμερικανό Μελ Φερέρ και απέκτησαν το 1960 έναν γιο τον Σον. Σε μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, ερωτεύεται τον δεύτερο σύζυγό της Αντρέα Dotti με τον οποίο αποκτά έναν δεύτερο γιό τον Luca Dotti το 1970. Ηθοποιός που σφράγισε την μεγάλη οθόνη, χορεύτρια αλλά και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ουνέσκο, θέση που υπηρέτησε από το 1986 μέχρι το θάνατό της, το 1993, η Χέπμπορν αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην ανθρωπιστική δράση.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Bud Fraker, για την ταινία "Σαμπρίνα", 1954. © Paramount Pictures

Οι περισσότερες φωτογραφίες της είναι εξίσου διάσημες με την ίδια. Η έκθεση που ανοίγει στις 2 Ιουλίου στην National Portrait Gallery, παρουσιάζει και άγνωστες φωτογραφίες, ένα υλικό που δεν γνωρίζουμε. Η Όντρεϊ μικρή, εννέα ετών να κοιτάζει σκεπτική την κάμερα, μια άλλη που τη δείχνει να χαμογελά, ενώ έχει επιζήσει από τον Ολλανδικό χειμώνα της μεγάλης πείνας στη διάρκεια του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, σοβαρά υποσιτισμένη. Πολλές από τις φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τα αρχεία που ανήκουν στους δυο γιούς της. Και είναι η πρώτη φορά που τις δανείζουν στην Βρετανία. Ο γιός της,  Αντρέα Ντότι, πιστεύει ότι η μητέρα του έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια.

Η Χέπμπορν, γεννήθηκε το 1929 στις Βρυξέλλες και ήταν αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, από τον πάμπλουτο τραπεζίτη πατέρα της και τη βαρόνη μητέρα της, αντιστοίχως. Ο πατέρας άφησε την οικογένεια όταν η Χέπμπορν ήταν έξι ετών, και αυτό ήταν το πιο τραυματικό γεγονός της ζωής της. Ο γιός της υποστηρίζει ότι πάντοτε είχε ανάγκη την πατρική στοργή που στερήθηκε. Όπως ποτέ δεν την εγκατέλειψε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης που επιβίωσε από τον φριχτό πόλεμο. Πίστευε ότι όλα μετά από αυτή την εμπειρία, η ίδια η ζωή, ήταν δώρο.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Cecil Beaton στη Ρώμη το 1960. © The Cecil Beaton Studio Archive at Sothebys

Η Όντρεϊ Χέπμπορν άρχισε την καριέρα της στα είκοσί της χρόνια, ένα εικοσάχρονο του πολέμου, δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά παιδιά. Ο πόλεμος άφησε για πάντα επάνω της το σημάδι του. Ονειρευόταν να γίνει χορεύτρια αλλά οι μύες της δεν είχαν αναπτυχθεί σωστά και δεν είχε τη δύναμη των άλλων χορευτών. Όταν της απέκλεισαν την καριέρα ως χορεύτρια –το μόνο πράγμα που ήθελε να είναι- «γύρισε στο δωμάτιό της και ήθελε να πεθάνει» γράφει ο γιός της Σον Φερέρ. Η Χέπμπορν δεν ξεκίνησε την καριέρα της με όνειρο να γίνει διάσημη, αλλά για να κερδίσει χρήματα και να συντηρήσει την οικογένειά της, την μητέρα της που έχασε όλη της την περιουσία στη διάρκεια του πολέμου. Στη διάρκεια της ζωής μίλησε πολλές φορές για την περίοδο αυτή, την αντίσταση, τους Εβραίους, τα στρατόπεδα, τις εκτελέσεις.

Η πρώτη αξιοπρόσεκτη εμφάνισή τη στον κινηματογράφο ήταν το 1952 στην ταινία «Secret People» όπου και υποδύθηκε μια σπουδαία μπαλαρίνα. Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος σε αμερικανική ταινία ήταν μαζί με τον Γκρέγκορι Πεκ στο  «Διακοπές στη Ρώμη» (Roman Holiday). Ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουάιλερ είπε, «Είχε όλα όσα έψαχνα: γοητεία, αθωότητα και ταλέντο. Ήταν επίσης πολύ αστεία. Ήταν απολύτως μαγευτική, και είπαμε, “Αυτό είναι το κορίτσι!”.

Ήταν μούσα και επιστήθια φίλη του Ουμπέρ ντε Ζιβανσί όμως τα παιδιά της υποστηρίζουν ότι είχε ένα πνεύμα οικονομίας σε όλη της την ζωή, την αίσθηση της προσφοράς στους αδύναμους, την γενναιοδωρία αυτών που δεν ξεχνούν ποτέ τα δύσκολα χρόνια που έζησαν. Η Χέπμπορν δεν πίστευε ότι ήταν όμορφη. Ποτέ δεν ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ομορφιά της και την εμφάνισή της. Η ζωή κάτω από την πίεση της διασημότητας και το ατέλειωτο κυνήγι των παπαράτσι την εξαντλούσαν.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Η Όντρεϊ Χέπμπορν ως Χόλι Γκόλντλάιτλι από την ταινία "Breakfast at Tiffany's" του Howell Conant, στο εξώφυλλο του Jours de France, 26 Ιανουαρίου 1962.

 Όταν παντρεύτηκε τον Ντότι, έζησε στη Ρώμη μια ζωή πιο φυσιολογική. Ψώνιζε στις αγορές και έκανε βόλτες στην πόλη, πήγαινε τον γιό της στο σχολείο μόνη της. Το αγαπημένο της πιάτο ήταν το σπαγκέτι αλ πομοντόρο, αλλά δεν το πιστεύει κανείς, υποστηρίζει ο γιός της. Ο οποίος συνεχίζει, λέγοντας, ότι το Όσκαρ της ήταν σφηνωμένο σε ένα ράφι στο πλέϊρουμ, σε αντίθεση με τα ανθρωπιστικά της βραβεία που είχαν περίοπτη θέση στο καθιστικό του σπιτιού. Η δημοσιότητα την ενδιέφερε μόνο για να κάνει τη δουλειά της. Ήταν συνεχώς στο σπίτι διαβάζοντας ερευνητικές εργασίες και κρατώντας σημειώσεις. Η αποστολή της με την Unicef την πάθιαζε και ταξίδευε σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

Ήταν μετά από ένα ταξίδι της Unicef στη Σομαλία που η Χέπμπορν διαγνώστηκε με καρκίνο. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1993. Και οι δυο γιοί της εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι σήμερα για την Unicef και το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χέπμπορν που ιδρύθηκε, ένα ταμείο για τα φτωχά παιδιά του κόσμου.

Η μητέρα μας, λέει ο γιός της, θεωρούσε ιδιαίτερο στη ζωή ακόμα και ένα μικρό λουλούδι. Αυτό διδαχθήκαμε από εκείνη.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Angus McBean, τον Οκτώβρη του 1950. © National Portrait Gallery, London
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Σε ρεσιτάλ χορού το 1942. © Manon van Suchtelen.
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Πρόβα κοστουμιών για την ταινία "Σαμπρίνα" το 1953. © Paramount Pictures
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Η Όντρεϊ Χέπμπορν σε τοποθεσία στην Αφρική για το "The Nuns Story" του Leo Fuchs, 1958. © Leo Fuchs
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια