Τι ακριβώς θα γίνει το Σάββατο στον πεζόδρομο της Μαυροκορδάτου;

Πίσω από τις κενές βιτρίνες κλειστών μαγαζιών θα εκτυλίσσονται δράσεις. Οι καλλιτέχνες, μαζί με το κοινό, καλούνται να επανεξετάσουν τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών λειτουργιών, διερευνώντας ξανά το ερώτημα που αφορά τη χρήση ανενεργών χώρων. Επίσης, από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις δέκα το βράδυ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Και μετά απ' όλα αυτά θα γίνει ένα μεγάλο πάρτι στο Komma bar.

 

Γιατί διαλέξατε τον συγκεκριμένο δρόμο;

Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος μάς διάλεξε, όπως κατά καιρούς έχει διαλέξει να στήσει διάφορα, καλλιτεχνικά και μη, δρώμενα και πάρτι. Γενικά, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται ο πεζόδρομος της Μαυροκορδάτου. Ο Παύλος, λοιπόν, που έχει εκεί το κοσμηματοπωλείο του τα τελευταία 4 χρόνια, βιώνει μέσα από καθημερινή παρατήρηση την αλλαγή του τοπίου. Τα μαγαζιά κλείνουν, οι δρόμοι ερημώνουν και όλα κατατείνουν σε μια αδράνεια. Έτσι, νομίζω, μέσα από μια ανάγκη συνάντησης είχε την ιδέα να δράσει, να κάνει κάτι. Με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των καλλιτεχνών και του performance Art Foundation-epitelesis και των υπόλοιπων καταστηματαρχών άρχισε όλη αυτή η ιδέα να οργανώνεται και να δομείται για να προσπαθήσει να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμικής δράσης.

 

Με ποιον τρόπο θα συμμετάσχεις εσύ;

Ως βασικό μέσο έκφρασης στη μέχρι τώρα διαδρομή μου με την τέχνη της περφόρμανς χρησιμοποιώ τη φωνή μου, οπότε αυτή η περίπτωση είναι πολύ ιδιαίτερη για μένα, που η χρήση της φωνής θα είναι ανέφικτη. Σκέφτομαι πως οτιδήποτε τοποθετήσεις πίσω από μία βιτρίνα αυτόματα το καδράρεις, το οριοθετείς ως προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση. Ο τρόπος που θα συμμετάσχω είναι απλός: θα τοποθετηθώ πίσω από μία κενή βιτρίνα ως έκθεμα και θα προσπαθήσω να αποκαλύψω το τέρας που μεγαλώνω μέσα μου, όπως νομίζω ότι κάνουμε όλοι στην προσπάθειά μας να αντεπεξέλθουμε στην αγριότητα της ζωής. Δεν ξέρω αν είναι ένα επίπλαστο δημιούργημα που αφορά αποκλειστικά την εποχή μας και τις ιδιοσυγκρασίες μας, πάντως η προσπάθειά μου πίσω από εκείνη τη βιτρίνα θα είναι να αποδεχτώ την ύπαρξή του και να ζητήσω από το κοινό να κάνει το ίδιο. Ο τίτλος της περφόμανς θα είναι: «Μέσα από βιτρίνα - άνθρωπος τέρας».

 

The Face: Αναστασία Παπαθεοδώρου
Από την performance του Ανδρέα Πασιά «Diagrama» στο ArtWall Project Space