Ένα τριαντάχρονο, μυσταγωγικό ταξίδι στην Ελευσίνα του τότε και του τώρα

Ένα τριαντάχρονο, μυσταγωγικό ταξίδι στην Ελευσίνα του τότε και του τώρα Facebook Twitter
Το «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» της Βάνας Ξένου αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, τη μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης, ένα μυσταγωγικό ταξίδι σε μορφή έκθεσης.
0


Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ άκουσε πρώτη φορά να μιλάνε για την Ελευσίνα μικρό κορίτσι, καθώς έφταναν στην πατρική επιχείρηση σάκοι με τσιμέντο που επάνω τους έγραφε ΤΙΤΑΝ. Θυμάται ότι «επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο των τσιμεντόλιθων, υλικό φθηνό που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έφθαναν από την επαρχία για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Η επιχείρηση, περνώντας σε άλλη μορφή, μεταφέρθηκε στην Ιερά Οδό.

Ήταν η περίοδος των μεγάλων κατεδαφίσεων στην Αθήνα, όταν μεταφέρονταν αρχιτεκτονικά μέρη από εμβληματικά κτίρια του 19ου αιώνα. Παράλληλα με την επιδρομή των υλικών του παρελθόντος, εγώ εισήλθα σε ένα ακόμα πιο μακρινό παρελθόν, καθώς η ελληνική αρχαιότητα είχε εγκατασταθεί μέσα μου κατά την προετοιμασία μου για τη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν σχεδίαζα με επιμονή στο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Για την εικαστικό, όμως, η σύνδεση με το παρελθόν έγινε κυρίως χάρη στα βιβλία. Ανάμεσα στις συναναστροφές της κυριαρχούσε το ενδιαφέρον για τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, η ευρηματική γραφή του αποτελούσε το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις τους. Μέχρι που έπεσε στα χέρια της το βιβλίο του «Προς εκκλησιασμόν».

Το «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» αποτελεί ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο θα συνδυάζει την πρωτότυπη μεθοδολογία έρευνας και τη σύνθεση αρχείου με το εικαστικό έργο και τις ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν το ξαναβρήκε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού της, θέλησε να θυμηθεί τι ήταν εκείνο που την είχε συναρπάσει στα νεανικά της χρόνια. «Είχε πολλές σημειώσεις στις σελίδες του και ήθελα να δω τι ήταν εκείνο που τόσο με ενδιέφερε. Αναφερόταν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Μου έκανε τότε εντύπωση το κρυπτικό στοιχείο που είδε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης στα Μυστήρια».

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Έργο της Βάνας Ξένου.

Ο σπόρος είχε πέσει, ωστόσο η σχέση της με την Ελευσίνα ήταν καρμική: «Η δεύτερη, καθοριστική συνάντηση, καθώς τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, ήταν όταν έσκυψα πάνω από ένα σωρό εγκαταλελειμμένα βιβλία και το μάτι μου έπεσε σε μια γνωστή έκδοση του Carl Kerenyi με τον τίτλο "Αρχετυπική εικόνα μητέρας και κόρης". Ήταν αρκετή αυτή η ανάγνωση για να ξεκινήσω ένα επιτοίχιο έργο ως ένα είδος ημερολογίου. Όμως αυτό που με συγκλόνισε και με έφερε ακόμα πιο κοντά στην Ελευσίνα ήταν το βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε "Χαρούμενη γνώση"».

Μετά από μια σημαντικότατη διαδρομή με άπειρες ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, η Βάνα Ξένου επιστρέφει τον Μάρτιο του 2025 στην Ελευσίνα με μια αναδρομική έκθεση με τον τίτλο «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση-εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο Εργοστάσιο Ίρις, η οποία θα παρουσιάζει το σύνολο της εργασίας της καταξιωμένης γλύπτριας και ομότιμης καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο θα συνδυάζει την πρωτότυπη μεθοδολογία της έρευνας και τη σύνθεση αρχείου με το εικαστικό έργο και τις ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο. Ένα έργο το οποίο ευελπιστεί να αναδείξει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας, δηλαδή τις αφετηρίες της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης.

Παράλληλα, θα ενσωματώνει γραπτές και προφορικές αφηγήσεις, καθώς και το «Αρχείο από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας» με απεικονίσεις, αναπαραστάσεις και χαρτογραφήσεις της πόλης σε συνδυασμό με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την Ελευσίνα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προβληθεί τόσο το εικαστικό όσο και το θεωρητικό έργο της Ξένου, αποτέλεσμα της τριαντάχρονης έρευνάς της πάνω στη σύγχρονη Ελευσίνα, στην ιστορία της βιομηχανικής Ελλάδας και στα Ελευσίνια Μυστήρια. Αυτό το έργο έχει παρουσιαστεί διαδοχικά σε διαφορετικούς χώρους, χώρες και πόλεις και αφορά τις μακροχρόνιες έρευνές της πάνω στην αρχαιότητα.  

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι αποκρυπτογραφημένες διηγήσεις του Πλουτάρχου, του Ηροδότου και των τραγικών ποιητών αναφορικά με τις τελετές και το τρίπτυχο μύηση - τελετή - εποπτεία που τις πλαισιώνει, οι ανεξάντλητες μελέτες γύρω από την ερμηνεία τους, ο Ομηρικός Ύμνος προς τη Δήμητρα, η ελευσίνια διαθήκη του Σικελιανού και το βιβλίο «Αρχετυπική εικόνα μητέρας και κόρης».

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Έργο της Βάνας Ξένου.

Μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, τη μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητά της, ένα μυσταγωγικό ταξίδι σε μορφή έκθεσης, η οποία θα αποτελείται από τις εξής ενότητες:

Γιατί η Ελευσίνα σήμερα – Από τη μελαγχολία στο όραμα: Αναδρομική έκθεση του συνολικού έργου των τριάντα χρόνων της Βάνας Ξένου για την Ελευσίνα.

Ελευσίνα «Η πόλη ως Ανοιχτό Μουσείο»: Έκθεση των σχεδίων της πρότασης σε μεγάλη κλίμακα.

• Παρουσίαση του αρχείου της ερευνητικής εργασίας «Από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας», η οποία αναδεικνύει με πρωτότυπο μεθοδολογικά τρόπο αλλά και μέσα από νέο υλικό χαρτογράφησης και λοιπών απεικονίσεων τις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης. Η παρουσίαση θα αξιοποιεί όσο το δυνατό περισσότερες γραπτές αναπαραστάσεις /χαρτογραφήσεις/αποτυπώσεις ερειπίων τα οποία αποτελούν μέρος της Ιστορίας αλλά και του υπό διαμόρφωση παρόντος κατά τη μετάβαση από το αρχείο της μνήμης στη σύγχρονη πόλη.

Σε όλη της την πορεία η Βάνα Ξένου ερεύνησε –αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο ερμήνευσε– την επιρροή και τη θέση της αρχαιότητας στο σήμερα. Η ίδια διευκρινίζει ότι το «ταξίδι» της στην αρχαία ελληνική εμπειρία, στο παρελθόν, δεν αποτελεί κίνηση προς τα πίσω αλλά στροφή προς τα μέσα. Όσον αφορά το ερώτημα «γιατί η αρχαιότητα σήμερα;», η απάντησή της είναι ότι ανατρέχει στις πηγές ή, καλύτερα, στις αιώνια ενεργές δυνάμεις των πρωταρχικών όντων που προσέφεραν με τις τελετουργίες οι μύστες σαν μια αχτίδα φωτός προς αναζήτηση δημιουργικότητας .

Το εγχείρημα «Γιατί η Ελευσίνα σήμερα - Από τη μελαγχολία στο όραμα» συνδιαλέγεται με τον τρόπο που η ίδια προσεγγίζει ερευνητικά και σχεδιαστικά την πόλη ως ανοιχτό μουσείο και εκκινεί από τη διττή ταυτότητά της ως ενός από τα μεγαλύτερα ιερά του αρχαίου κόσμου και συγχρόνως του σημαντικότερου βιομηχανικού κέντρου της νεότερης Ελλάδας. Γι' αυτή την προσέγγιση άντλησε έμπνευση και από το βιβλίο του Αντρέ Μαλρό «Το φανταστικό μουσείο». Έτσι παρήχθη ένας καταλύτης που θα αναζωογονήσει και θα επιφέρει αλλαγές στην πόλη της Ελευσίνας.

Όπως εξηγεί «έχει σημασία ότι αυτά για τα οποία διαβάσαμε είναι παρόντα, επιτρέποντας μια νοητική κατασκευή βάσει μιας κριτικής αποκατάστασης, η οποία στηρίζεται στην ανάκληση των θραυσμάτων που αφορούν την έννοια του ίχνους και του ερειπίου» – άλλωστε, το Φανταστικό Μουσείο γεννήθηκε από την ανάγκη για μια βαθιά μεταμόρφωση. Και συμπληρώνει: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πάντα εκτός από το παρελθόν, το οποίο δεν έχει επιστροφή. Όταν λέμε "στρέφομαι πίσω/επιστρέφω" εννοούμε ότι διευρύνουμε το υπάρχον, αποσπώντας το από εκείνο που θα έρθει στο μέλλον».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ. 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμό Μουσείο: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Ελευσίνα μέσα από μια έκθεση

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Ωμό Μουσείο»: Όσα θέλετε να μάθετε για την Ελευσίνα μέσα από μια έκθεση

Η Αργυρώ Μποζώνη συζητά με την αρχιτέκτονα-μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη για τη σημασία της δράσης «Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο», τη σύνδεσή της με την Ελευσίνα, την ιστορία και τους κατοίκους της.
THE LIFO TEAM
Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, για το πρώτο συμπόσιο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μνήμες της Ελευσίνας μέσα από μια σειρά περιπατητικών διαδρομών

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μνήμες της Ελευσίνας μέσα από μια σειρά περιπατητικών διαδρομών

Οι συνιδρύτριες της κοινωνικο-πολιτισμικής εταιρίας «Περίπατος», Ευαγγελία Πελεντρίδου και Μάρω Μάγουλα μιλούν στον Χρήστο Παρίδη για το Μυστήριο 68 – ΣΤΑΛΚΕΡ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ