Ένα τριαντάχρονο, μυσταγωγικό ταξίδι στην Ελευσίνα του τότε και του τώρα

Ένα τριαντάχρονο, μυσταγωγικό ταξίδι στην Ελευσίνα του τότε και του τώρα Facebook Twitter
Το «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» της Βάνας Ξένου αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, τη μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης, ένα μυσταγωγικό ταξίδι σε μορφή έκθεσης.
0


Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΒΑΝΑ ΞΕΝΟΥ άκουσε πρώτη φορά να μιλάνε για την Ελευσίνα μικρό κορίτσι, καθώς έφταναν στην πατρική επιχείρηση σάκοι με τσιμέντο που επάνω τους έγραφε ΤΙΤΑΝ. Θυμάται ότι «επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο των τσιμεντόλιθων, υλικό φθηνό που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που έφθαναν από την επαρχία για να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Η επιχείρηση, περνώντας σε άλλη μορφή, μεταφέρθηκε στην Ιερά Οδό.

Ήταν η περίοδος των μεγάλων κατεδαφίσεων στην Αθήνα, όταν μεταφέρονταν αρχιτεκτονικά μέρη από εμβληματικά κτίρια του 19ου αιώνα. Παράλληλα με την επιδρομή των υλικών του παρελθόντος, εγώ εισήλθα σε ένα ακόμα πιο μακρινό παρελθόν, καθώς η ελληνική αρχαιότητα είχε εγκατασταθεί μέσα μου κατά την προετοιμασία μου για τη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν σχεδίαζα με επιμονή στο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Για την εικαστικό, όμως, η σύνδεση με το παρελθόν έγινε κυρίως χάρη στα βιβλία. Ανάμεσα στις συναναστροφές της κυριαρχούσε το ενδιαφέρον για τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, η ευρηματική γραφή του αποτελούσε το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις τους. Μέχρι που έπεσε στα χέρια της το βιβλίο του «Προς εκκλησιασμόν».

Το «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» αποτελεί ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο θα συνδυάζει την πρωτότυπη μεθοδολογία έρευνας και τη σύνθεση αρχείου με το εικαστικό έργο και τις ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν το ξαναβρήκε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού της, θέλησε να θυμηθεί τι ήταν εκείνο που την είχε συναρπάσει στα νεανικά της χρόνια. «Είχε πολλές σημειώσεις στις σελίδες του και ήθελα να δω τι ήταν εκείνο που τόσο με ενδιέφερε. Αναφερόταν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Μου έκανε τότε εντύπωση το κρυπτικό στοιχείο που είδε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης στα Μυστήρια».

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Έργο της Βάνας Ξένου.

Ο σπόρος είχε πέσει, ωστόσο η σχέση της με την Ελευσίνα ήταν καρμική: «Η δεύτερη, καθοριστική συνάντηση, καθώς τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, ήταν όταν έσκυψα πάνω από ένα σωρό εγκαταλελειμμένα βιβλία και το μάτι μου έπεσε σε μια γνωστή έκδοση του Carl Kerenyi με τον τίτλο "Αρχετυπική εικόνα μητέρας και κόρης". Ήταν αρκετή αυτή η ανάγνωση για να ξεκινήσω ένα επιτοίχιο έργο ως ένα είδος ημερολογίου. Όμως αυτό που με συγκλόνισε και με έφερε ακόμα πιο κοντά στην Ελευσίνα ήταν το βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε "Χαρούμενη γνώση"».

Μετά από μια σημαντικότατη διαδρομή με άπειρες ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, η Βάνα Ξένου επιστρέφει τον Μάρτιο του 2025 στην Ελευσίνα με μια αναδρομική έκθεση με τον τίτλο «Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση-εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο Εργοστάσιο Ίρις, η οποία θα παρουσιάζει το σύνολο της εργασίας της καταξιωμένης γλύπτριας και ομότιμης καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο θα συνδυάζει την πρωτότυπη μεθοδολογία της έρευνας και τη σύνθεση αρχείου με το εικαστικό έργο και τις ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο. Ένα έργο το οποίο ευελπιστεί να αναδείξει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας, δηλαδή τις αφετηρίες της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης.

Παράλληλα, θα ενσωματώνει γραπτές και προφορικές αφηγήσεις, καθώς και το «Αρχείο από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας» με απεικονίσεις, αναπαραστάσεις και χαρτογραφήσεις της πόλης σε συνδυασμό με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την Ελευσίνα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προβληθεί τόσο το εικαστικό όσο και το θεωρητικό έργο της Ξένου, αποτέλεσμα της τριαντάχρονης έρευνάς της πάνω στη σύγχρονη Ελευσίνα, στην ιστορία της βιομηχανικής Ελλάδας και στα Ελευσίνια Μυστήρια. Αυτό το έργο έχει παρουσιαστεί διαδοχικά σε διαφορετικούς χώρους, χώρες και πόλεις και αφορά τις μακροχρόνιες έρευνές της πάνω στην αρχαιότητα.  

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι αποκρυπτογραφημένες διηγήσεις του Πλουτάρχου, του Ηροδότου και των τραγικών ποιητών αναφορικά με τις τελετές και το τρίπτυχο μύηση - τελετή - εποπτεία που τις πλαισιώνει, οι ανεξάντλητες μελέτες γύρω από την ερμηνεία τους, ο Ομηρικός Ύμνος προς τη Δήμητρα, η ελευσίνια διαθήκη του Σικελιανού και το βιβλίο «Αρχετυπική εικόνα μητέρας και κόρης».

CHECK H Βάνα Ξένου στην Ελευσίνα Facebook Twitter
Έργο της Βάνας Ξένου.

Μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, τη μνήμη και τη σύγχρονη ταυτότητά της, ένα μυσταγωγικό ταξίδι σε μορφή έκθεσης, η οποία θα αποτελείται από τις εξής ενότητες:

Γιατί η Ελευσίνα σήμερα – Από τη μελαγχολία στο όραμα: Αναδρομική έκθεση του συνολικού έργου των τριάντα χρόνων της Βάνας Ξένου για την Ελευσίνα.

Ελευσίνα «Η πόλη ως Ανοιχτό Μουσείο»: Έκθεση των σχεδίων της πρότασης σε μεγάλη κλίμακα.

• Παρουσίαση του αρχείου της ερευνητικής εργασίας «Από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας», η οποία αναδεικνύει με πρωτότυπο μεθοδολογικά τρόπο αλλά και μέσα από νέο υλικό χαρτογράφησης και λοιπών απεικονίσεων τις πολλαπλές ταυτότητες της πόλης. Η παρουσίαση θα αξιοποιεί όσο το δυνατό περισσότερες γραπτές αναπαραστάσεις /χαρτογραφήσεις/αποτυπώσεις ερειπίων τα οποία αποτελούν μέρος της Ιστορίας αλλά και του υπό διαμόρφωση παρόντος κατά τη μετάβαση από το αρχείο της μνήμης στη σύγχρονη πόλη.

Σε όλη της την πορεία η Βάνα Ξένου ερεύνησε –αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο ερμήνευσε– την επιρροή και τη θέση της αρχαιότητας στο σήμερα. Η ίδια διευκρινίζει ότι το «ταξίδι» της στην αρχαία ελληνική εμπειρία, στο παρελθόν, δεν αποτελεί κίνηση προς τα πίσω αλλά στροφή προς τα μέσα. Όσον αφορά το ερώτημα «γιατί η αρχαιότητα σήμερα;», η απάντησή της είναι ότι ανατρέχει στις πηγές ή, καλύτερα, στις αιώνια ενεργές δυνάμεις των πρωταρχικών όντων που προσέφεραν με τις τελετουργίες οι μύστες σαν μια αχτίδα φωτός προς αναζήτηση δημιουργικότητας .

Το εγχείρημα «Γιατί η Ελευσίνα σήμερα - Από τη μελαγχολία στο όραμα» συνδιαλέγεται με τον τρόπο που η ίδια προσεγγίζει ερευνητικά και σχεδιαστικά την πόλη ως ανοιχτό μουσείο και εκκινεί από τη διττή ταυτότητά της ως ενός από τα μεγαλύτερα ιερά του αρχαίου κόσμου και συγχρόνως του σημαντικότερου βιομηχανικού κέντρου της νεότερης Ελλάδας. Γι' αυτή την προσέγγιση άντλησε έμπνευση και από το βιβλίο του Αντρέ Μαλρό «Το φανταστικό μουσείο». Έτσι παρήχθη ένας καταλύτης που θα αναζωογονήσει και θα επιφέρει αλλαγές στην πόλη της Ελευσίνας.

Όπως εξηγεί «έχει σημασία ότι αυτά για τα οποία διαβάσαμε είναι παρόντα, επιτρέποντας μια νοητική κατασκευή βάσει μιας κριτικής αποκατάστασης, η οποία στηρίζεται στην ανάκληση των θραυσμάτων που αφορούν την έννοια του ίχνους και του ερειπίου» – άλλωστε, το Φανταστικό Μουσείο γεννήθηκε από την ανάγκη για μια βαθιά μεταμόρφωση. Και συμπληρώνει: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πάντα εκτός από το παρελθόν, το οποίο δεν έχει επιστροφή. Όταν λέμε "στρέφομαι πίσω/επιστρέφω" εννοούμε ότι διευρύνουμε το υπάρχον, αποσπώντας το από εκείνο που θα έρθει στο μέλλον».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ. 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμό Μουσείο: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την Ελευσίνα μέσα από μια έκθεση

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Ωμό Μουσείο»: Όσα θέλετε να μάθετε για την Ελευσίνα μέσα από μια έκθεση

Η Αργυρώ Μποζώνη συζητά με την αρχιτέκτονα-μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη για τη σημασία της δράσης «Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο», τη σύνδεσή της με την Ελευσίνα, την ιστορία και τους κατοίκους της.
THE LIFO TEAM
Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Ο κόσμος χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την πρόεδρο και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, για το πρώτο συμπόσιο μιας σειράς ετήσιων συναντήσεων που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν εκ νέου την Ελευσίνα σε παγκόσμιο επίπεδο ως σημείο αναφοράς σε θέματα συνειδητότητας, αυτοβελτίωσης και σύνδεσης με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μνήμες της Ελευσίνας μέσα από μια σειρά περιπατητικών διαδρομών

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μνήμες της Ελευσίνας μέσα από μια σειρά περιπατητικών διαδρομών

Οι συνιδρύτριες της κοινωνικο-πολιτισμικής εταιρίας «Περίπατος», Ευαγγελία Πελεντρίδου και Μάρω Μάγουλα μιλούν στον Χρήστο Παρίδη για το Μυστήριο 68 – ΣΤΑΛΚΕΡ, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης 

Εικαστικά / Κωνσταντίνος Λαδιανός: «Πού πήγε όλη αυτή η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι»

Η παράδοση, η αγιολογική γραμματεία και η λαϊκή μυθολογία συνυπάρχουν στον κόσμο του ταλαντούχου καλλιτέχνη, εμπλέκοντας το προσωπικό βίωμα με καθηλωτικές αλληγορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Εικαστικά / Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Με το έργο του στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ο Michael Rakowitz συνομιλεί με τα έργα της κλασικής αρχαιότητας και υπενθυμίζει τα μάταια ταξίδια ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών που «ξεσπιτώνονται».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Εικαστικά / Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Με πυρήνα της συλλογής του Λόντερ ένα από τα διασημότερα έργα του Κλιμτ, που εκτιμάται ότι η πώλησή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, η βραδιά της δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s φιλοδοξεί να προσελκύσει ξανά τους μεγάλους συλλέκτες. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ