«Τη νύχτα τα μνημεία γίνονται έργα τέχνης»: Ο άνθρωπος που φώτισε το Παναθηναϊκό Στάδιο εξηγεί

«Τη νύχτα τα μνημεία γίνονται έργα τέχνης»: Ο άνθρωπος που φώτισε το Παναθηναϊκό Στάδιο εξηγεί Facebook Twitter
Όταν πέσει η νύχτα και παύσει ένα μνημείο να είναι επισκέψιμο, μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης που φέρει επάνω του την ιστορία των αιώνων. Φωτ.: Διονύσης Κούτσης
0

Hεπαγγελματική φιλοσοφία του διεθνώς αναγνωρισμένου σχεδιαστή φώτων Γιώργου Τέλλου βασίζεται στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και συνθηκών με αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να παρουσιάσει την παραγωγή που οραματίζεται ο πελάτης του. Αυτή τη φορά ανέλαβε να φωταγωγήσει εκ νέου ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Αθήνας, το Καλλιμάρμαρο. 

Εξήντα νέες συστοιχίες, με τρεις χιλιάδες εξακόσια σώματα led, φωτίζουν πλέον το πιο εμβληματικό στάδιο του αθλητισμού και για πρώτη φορά ο φωτισμός προσαρμόζεται στο μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του μνημείου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

Πολλές φορές η σύγχρονη τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να "υπερβάλλεις". Όμως, ειδικά στα μνημεία δεν πρέπει κανείς να φλυαρήσει αλλά να μένει συνετός απέναντι σε αυτό που πρεσβεύουν μέσω της ιστορίας τους.

Η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αφού ο παλιός εξοπλισμός είχε αρχίσει να φθείρεται. Εκτός αυτού, με τους νέους προβολείς, η φωτορύπανση μειώθηκε κατά 70%-80% και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%. Επίσης, από εδώ και στο εξής, θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου.

Καλλιμάρμαρο φωτισμός Facebook Twitter
Το στάδιο αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του αθλητισμού αφού εδώ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896. Φωτ.: Διονύσης Κούτσης

«Η πρόταση για τον σχεδιασμό και τη μελέτη του νέου φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου μου έγινε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα ένα αίσθημα ευθύνης και πρόκλησης για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου. Ξεκινήσαμε λοιπόν σχεδόν αμέσως με διάφορες ιδέες. Ψάχναμε, απορρίπταμε, ώσπου τελικά καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φωτιστικό σύστημα απόλυτα συμβατό με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, το οποίο προσαρμόζει τη θερμοκρασία του λευκού όσο βραδιάζει» λέει στη LIFO.gr ο Γιώργος Τέλλος. 

«Η μελέτη για τον μέχρι πρότινος φωτισμό είχε γίνει το 2004, δηλαδή 16 χρόνια πριν, όπου η τεχνολογία του φωτισμού ήταν τελείως διαφορετική, με ενεργοβόρα φώτα και τεράστια φωτορύπανση. Σήμερα η πρόοδος στις φωτιστικές πηγές μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις αποδόσεις και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι που αν μη τι άλλο πρέπει να "εκμεταλλευτούμε" γενικότερα στον δημόσιο φωτισμό. Πολλές φορές βέβαια η σύγχρονη τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να "υπερβάλλεις". Όμως, ειδικά στα μνημεία δεν πρέπει κανείς να φλυαρήσει αλλά να μένει συνετός απέναντι σε αυτό που πρεσβεύουν μέσω της ιστορίας τους».

Οι νέοι προβολείς έχουν διαφορετικές μοίρες στόχευσης προκειμένου να αναδειχθεί το πεντελικό μάρμαρο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο. Το στάδιο αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του αθλητισμού, αφού εδώ έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, το 1896.

Γιώργος Τέλλος Facebook Twitter
Ο Γιώργος Τέλλος επί το έργον.
Καλλιμάρμαρο κερκίδες Facebook Twitter
Aπό εδώ και στο εξής, θα φωτίζονται και τα δέντρα του Αρδηττού που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου. Φωτ.: Διονύσης Κούτσης

«Πρώτα ήθελα να βελτιώσω τα τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να υπάρξει μια ήπια και διακριτική ανάδειξη του σταδίου. Επιπλέον φωτίσαμε για πρώτη φορά ένα κομμάτι από το άλσος του Αρδηττού, όπου τα καταπράσινα φωτισμένα δέντρα αγκαλιάζουν το πεντελικό μάρμαρο του σταδίου. Αυτό δίνει μια ξεχωριστή προοπτική στον χώρο. Παράλληλα το έργο πρόκειται να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του, που σε αυτή ακολουθεί ο φωτισμός της πλατείας που βρίσκεται έξω από το στάδιο, καθώς και στον φωτισμό στο εσωτερικό του στίβου» λέει ο Γ. Τέλλος περιγράφοντας αυτό που θα απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και οι ξένοι που θα φτάνουν στον χώρο.

Για τα αρχαία μνημεία, ο Γιώργος Τέλλος πιστεύει ότι δεν πρόκειται μόνο για αρχιτεκτονικά έργα. «Είναι σύμβολα τα οποία έχουν μια τεράστια ιστορία που κουβαλούν μέσα στους αιώνες. Ένα μνημείο έχει την απόλυτη θέαση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν όμως πέσει η νύχτα και παύσει να είναι επισκέψιμο, το μνημείο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης που φέρει επάνω του την ιστορία των αιώνων. Εκεί το φως έχει καταλυτικό ρόλο στο να αναδείξει τη μυθική διάσταση του χώρου καθώς και το αρχιτεκτονικό έργο» τονίζει.

Γεννημένος στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ο Γιώργος Τέλλος σπούδασε στο Universitaet Des Saarlandes και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ξεκίνησε την καριέρα του στον φωτιστικό σχεδιασμό και εργάστηκε ως σχεδιαστής φωτισμού σε πολλές εκδηλώσεις, από ζωντανές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο μέχρι αρχιτεκτονικά έργα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Από τον Οκτώβριο του 2009 ηγείται δύο γραφείων lighting design, ενός στη Φρανκφούρτη και ενός στην Αθήνα. Από το 2013 είναι συνιδρυτής της αρχιτεκτονικής εταιρείας φωτισμού Artic, με έδρες το Ριάντ, την Αθήνα και τη Φρανκφούρτη.

Ο Γιώργος Τέλλος έχει συμμετάσχει σε πολλά projects μεταξύ των οποίων τηλεοπτικές εκπομπές, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας, εταιρικές εκδηλώσεις και ειδικά έργα, με αποκορύφωμα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και τον αποκλειστικό σχεδιασμό φωτισμού του Medal Plaza.

Medal Plaza Facebook Twitter
Το Medal Plaza στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι.
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ