Σενάρια ζωής στα κτίριά μας

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς
0

Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του πολυβραβευμένου γραφείου KLab Architecture, βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου διεθνούς αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με έργα, που, εκτός του ότι έχουν βραβευτεί με σειρά διακρίσεων, προσεγγίζουν το σύγχρονο design και την υψηλή αισθητική. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των ΚLab το Nέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας. Ένα από τα στοιχήματα του γραφείου για κάθε έργο που αναλαμβάνει είναι να ξεκλειδώσει νέες προοπτικές σε σχέση με απλές οδηγίες που συνήθως λαμβάνει από τον πελάτη.

Ζητήσαμε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο να μας δώσει το στίγμα αυτής της φιλοσοφίας, που περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις και πάντα συνοδεύεται από υψηλές απαιτήσεις. Για τους KLab, το όραμα ενός έργου δεν ολοκληρώνεται με την παράδοσή του αλλά θα πρέπει να εξελίσσεται ανθρωποκεντρικά και να παραμένει διαχρονικό όσο αυτό συνδέεται με τους χρήστες του. «Αν κάτι τονίστηκε με την πανδημία σε σχέση με την αρχιτεκτονική είναι το πόσο σημαντικός είναι ο χώρος που ζούμε. Είτε μικρός είτε μεγαλύτερος, ο χώρος της κατοικίας ξανακέρδισε τη σημασία του ως χώρος ζωής και όχι ως σκηνικό μιας καθορισμένης ρουτίνας.

Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε. 

Στους KLab Architecture την κατοικία τη διαμορφώνουμε βάσει ενός σεναρίου ζωής, είτε αυτό είναι πραγματικό σενάριο κάποιων πελατών μας είτε φανταστικό, που το επινοήσαμε εμείς για τους μελλοντικούς ενοίκους των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, η σύνθεση γίνεται από μέσα προς τα έξω, δίνοντας πάντα μεγάλη σημασία στο ευρύτερο περιβάλλον (context) στο οποίο η κατοικία αυτή θα υπάρξει.

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Μαριάνα Μπίστη


Συνήθως οι άνθρωποι που μας επιλέγουν μας δίνουν ένα απλό brief που καθορίζει το πλήθος των δωματίων και των χώρων, με κάποιες επισημάνσεις, όπως ανοιχτή ή κλειστή κουζίνα, μπάνιο μέσα ή έξω από τα δωμάτια κ.λπ., σαν ένα excel με χώρους και τετραγωνικά. Αυτό γίνεται γιατί οι πιο πολλοί έχουμε ξεχάσει να ζούμε. 


Η κατοικία, όμως, για εμάς δεν είναι excel αλλά διάφορες ιστορίες ζωής, συμπυκνωμένες μελλοντικές αναμνήσεις, είναι η ζωή και ο τρόπος που θα υπάρξει στους χώρους που σχεδιάζουμε: πώς θα χτυπάει ο ήλιος το πρωί, πώς θα μπαίνει το αεράκι το καλοκαίρι, πού θα καθίσω με τους φίλους μου ένα απόγευμα. Το ζήτημα είναι να ξεκλειδώσεις τον πελάτη σου για να σου διηγηθεί το πώς ζει ή πώς θα ήθελε να ζει και να εμπλουτίσεις λίγο την περιγραφή σαν καλός σεναριογράφος. Στο σημείο αυτό η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: να δημιουργήσεις εντάσεις και αφορμές, ώστε ο χώρος να σε εμπνέει να ζεις. Είτε είναι μια κατοικία, είτε ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, είτε ένα εξοχικό, δικό σου ή νοικιασμένο, ο χώρος πρέπει να σε φορτίζει, να σε κάνει ονειροπόλο.

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς


Έχουμε ακούσει από τους πελάτες μας ότι άλλαξε η ζωή τους όταν μπήκαν στην κατοικία που σχεδιάσαμε. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή για έναν αρχιτέκτονα από το να ακούει κάτι τέτοιο. Ναι, η αισθητική είναι σημαντική, οι ανέσεις, οι νέες τεχνολογίες, το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά για εμάς, πάνω απ’ όλα, τοποθετείται ο σχεδιασμός του χώρου όπου ζούμε. Είτε αυτός είναι κατοικία, είτε ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο, είτε ένα σχολείο, ένα μουσείο ή η δουλειά μας, έχει να κάνει με τις ιστορίες που αφηγείσαι μέσω των χώρων και το πώς αυτές θα γίνουν, τελικά, κομμάτι μιας οικογένειας, δύο εραστών, μιας παρέας. 


Ένα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί τελευταία είναι το υψηλό κόστος για την κατασκευή ειδικά της κατοικίας και μελετούμε τρόπους ώστε και αυτό να μειωθεί, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλά και ο χρόνος κατασκευής να συμπτυχθεί. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δουλέψει με την προκατασκευή, με μεταλλικές κατασκευές με νέα υλικά και με όλα τα εργαλεία που θα ανατρέψουν το καθεστώς αυτό. Μας ενδιαφέρουν η πρωτοπορία και ο πειραματισμός, αρκεί να στοιχειοθετούνται βάσει κάποιας ανάγκης και όχι ως μέσο επίδειξης. Έχουμε σχεδιάσει κυριολεκτικά από ένα δωμάτιο έως μια μικρή πόλη, μονοκατοικίες, εξοχικά, αντιπαροχές, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάντα με γνώμονα τους ανθρώπους και το πώς αυτό που παραδίδουμε θα αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο». 

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς

Σενάρια ζωής στα κτίριά μας Facebook Twitter
Φωτο: Πάνος Κοκκινιάς

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ