Micromega: Corsu, εκεί όπου η μεσογειακή Ριβιέρα συναντά τη Μάνη

Micromega: Corsu, εκεί όπου η μεσογειακή Ριβιέρα συναντά τη Μάνη Facebook Twitter
Room volumetry
0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega έχει καταφέρει να βραβευθεί και να καθιερωθεί με έργα που ξεχωρίζουν κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας και της αναψυχής, έχοντας προσεγμένο σχεδιασμό και ολιστική προσέγγιση.

Η φιλοσοφία του γραφείου που δημιουργεί έργα με δυναμική και ιδιαίτερη ταυτότητα είναι πως ο σχεδιασμός της εμπειρίας σε ένα έργο φιλοξενίας έχει πλέον την ίδια βαρύτητα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Καθώς οι ταξιδιώτες επαναδιατυπώνουν τις προτεραιότητές τους, οι επιθυμίες τους στρέφονται στην αυθεντική επαφή με έναν τόπο, στη δημιουργία σχέσεων με την τοπική κοινωνία, στη συμμετοχή στην τοπική κουλτούρα και ζωή, αναζητώντας αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες. Κάθε νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα ενσωματώνει πλέον αναφορές στην τοπική κοινότητα, ενώ αναζητά όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το καταστήσουν αξιομνημόνευτο. Θέλει, εν τέλει, να πει τη δική του ιστορία. Μια ιστορία για τον τόπο και τους ανθρώπους του, μια ιστορία που ο επισκέπτης θα νιώσει οικεία, μια ιστορία που θα τον μεταμορφώσει ανοίγοντάς του τα μάτια και το μυαλό σε νέα μονοπάτια του κόσμου.

Αντιμετωπίζουμε κάθε project ως μια μοναδική ευκαιρία να συγκινήσουμε τον χρήστη μέσω ενός δυναμικού storytelling. Στόχος μας είναι η δημιουργία exclusive εμπειριών στην τομή του χωρικού σχεδιασμού και του branding.

Ο Αλέξανδρος Ζώμας και η Μάρα Παπαβασιλείου, οι ιδρυτές του γραφείου, πιστεύουν πολύ στο κομμάτι της ξεχωριστής ταυτότητας, και σε αυτή συμπεριλαμβάνουν όλη τη δημιουργική ομάδα. «Ως Μicromega έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια μεθοδολογία προσέγγισης έργων φιλοξενίας, ενσωματώνοντας πολύτιμη εμπειρία από την πορεία των μελών του γραφείου μας. Η μεθοδολογία συνίσταται στην εύρεση του DNA του signature brand που θα περιγράψει την ταυτότητα κάθε νέου έργου που καλούμαστε να σχεδιάσουμε, διατρέχοντας τα πεδία της αρχιτεκτονικής, του interior design, του branding και της οπτικής επικοινωνίας.

Αντιμετωπίζουμε κάθε project ως μια μοναδική ευκαιρία να συγκινήσουμε τον χρήστη μέσω ενός δυναμικού storytelling. Στόχος μας είναι η δημιουργία exclusive εμπειριών στην τομή του χωρικού σχεδιασμού και του branding. Ακολουθώντας μια ολιστική σχεδιαστική αντιμετώπιση μεταφέρουμε αυτό που κάνει μοναδικό κάθε project σε όλα τα στοιχεία, αρχιτεκτονικά, interior design και οπτικής επικοινωνίας, δημιουργώντας μια συνεκτική χωρική αφήγηση. Αποκαλούμε αυτήν τη μοναδική υπηρεσία “identity architecture” και ήδη εξελίσσουμε βάσει αυτής πλήθος concepts, εμπορικών και φιλοξενίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Το project Corsu στη Μάνη

Micromega: Corsu, εκεί όπου η μεσογειακή Ριβιέρα συναντά τη Μάνη Facebook Twitter
Breakfast

«Ένα έργο που σχεδιάζουμε τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να επαναδιατυπώσει την εμπειρία της Μάνης ως προορισμού. Έχοντας κληθεί να σχεδιάσουμε ένα ξενοδοχείο στη Μάνη, θελήσαμε να ανατρέψουμε όλα τα στερεότυπα που περιβάλλουν αυτόν τον τόπο, ότι είναι άγρια, δυσπρόσιτη και εσωστρεφής. Είναι δυνατόν ένας τόπος να φέρνει στο μυαλό μονάχα αυτά τα χαρακτηριστικά; Αναζητώντας περισσότερες ιστορίες και κρυμμένες πτυχές της μανιάτικης ιστορίας, βρεθήκαμε μπροστά στις πορείες που χάραξαν οι Μανιάτες διασχίζοντας τη Μεσόγειο ήδη από τον δέκατο έκτο αιώνα. Κάποιοι βρέθηκαν στην Ιταλία, κάποιοι έφτασαν στην Κορσική.

Με αφορμή αυτή την εξωστρέφεια πλάσαμε μια ιστορία που εμπνέεται από τα πολλαπλά πρόσωπα του τόπου για μια οικογένεια Μανιατών που κατέφυγαν στην Κορσική και χρόνια μετά επέστρεψαν στον τόπο τους, κουβαλώντας επιρροές, εικόνες και αναφορές. Έτσι δημιουργήθηκε το Corsu, το σπίτι αυτής της οικογένειας, που φιλοξενεί πλέον τους σημερινούς επισκέπτες της Μάνης. Με αρχιτεκτονική ριζωμένη στον τόπο, αλλά με στοιχεία τα οποία φέρουν κοσμοπολίτικη διάθεση, διάχυτη μεσογειακότητα και technicolor παραλλαγές με υλικά και χρώματα, το νέο ξενοδοχείο επιχειρεί να φωτίσει διαφορετικά τη Μάνη και να την επανατοποθετήσει σε έναν εκτεταμένο χάρτη επιδράσεων, εκεί όπου η παλιά Μάνη θα συναντήσει τη νέα. Ο επισκέπτης νιώθει φιλοξενούμενος σε ένα οικείο περιβάλλον, στο σπίτι μιας οικογένειας που θα του αφηγηθεί μοναδικές ιστορίες από τη ζωή της και θα τον ταξιδέψει μακριά».

Micromega: Corsu, εκεί όπου η μεσογειακή Ριβιέρα συναντά τη Μάνη Facebook Twitter
Welcome yard
Micromega: Corsu, εκεί όπου η μεσογειακή Ριβιέρα συναντά τη Μάνη Facebook Twitter
Large Bedroom

* To αρχιτεκτονικό γραφείο Micromega δημιουργήθηκε το 2016 από τον Αλέξανδρο Ζώμα και τη Μάρα Παπαβασιλείου, ενώ από το 2017 στην ομάδα εντάχθηκε και ο Demetrius Pope ως creative director. Η ομάδα συμπληρώνεται από τη Μαργαρίτα Μίχα, τη Ναταλία Τσακαλάκη-Κάρκα, τη Χαρά Βενετσανάκη, τη Μαρίνα Νέστωρα, τον Γιάννη Γεωργακλή, την Ελπίδα Γιαννάκου, τον Γιώργο Λαζαρίδη και την Άννα Τσόκα.

micromega.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT