Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter
0

Σε έναν αποκλειστικά κλειστό διαγωνισμό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων, η ZOIA προσκάλεσε τις σχεδιαστικές προτάσεις για την ανακαίνιση ενός σημαντικού ορόσημου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70.

Τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας, με θέα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας 40 αποκτά επιτέλους ένα νέο αφήγημα μετά την πυρκαγιά και τον βανδαλισμό του, το 2010. Το όραμα πίσω από το έργο αυτό περιστράφηκε γύρω από την επαναχρησιμοποίηση και την αποκατάσταση του στοιχείου της Αθήνας των 70s, δίνοντάς του μια νέα ταυτότητα και παράλληλα επιτρέποντας στο εγκαταλελειμμένο κτίριο να γίνει προορισμός για έναν σύγχρονο χώρο εργασίας.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter

Με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων, που συνομιλεί με το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία με τα οποία έρχεται σε επαφή, η A&M Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό για τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας: ένα τετραώροφο ακίνητο με 2 υπόγεια και δώμα που κατασκευάστηκε το 1977 και αποτελείται από έναν ενιαίο όγκο, ενώ στο σύνολό τους οι χώροι αναπτύσσονται σε δύο υπόγεια και τέσσερις υπέργειους ορόφους.

Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν οι νέες όψεις του κτιρίου να συνυπάρχουν αρμονικά με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Χαρακτηριστικά των νέων όψεων είναι η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους τους ως υαλοπέτασμα, ενισχύοντας τη διαφάνεια, για να διασφαλιστεί η πανοραμική θέα προς το ιστορικό κέντρο, τους στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και το εθνικό πάρκο, καθώς και το επιπρόσθετο μεταλλικό σύστημα σκίασης περιμετρικά.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter

Η κεντρική ιδέα της νέας διαμόρφωσης των όψεων βασίστηκε στη χρήση των αναλογιών της χρυσής τομής για τον σχεδιασμό ενός second skin, που δημιουργείται για να συνομιλεί με τα αρχαία μνημεία της περιοχής, διατηρώντας τη μνήμη της τυπικής αρχιτεκτονικής γλώσσας των γραφειακών κτιρίων της εποχής κατά την οποία κατασκευάστηκε.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter
Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter


Η χρήση των χρυσών αναλογιών εντοπίζεται σε δύο επίπεδα. Από τη μια διατηρούνται προσεγγιστικά οι αναλογίες του περιγράμματος της κατασκευής σε σχέση με το περίγραμμα των όψεων, καθώς, με βάση τις θερμικές και λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου, αυτές παραποιούνται και μεταβάλλονται. Σε δεύτερο επίπεδο, οι ζώνες αυτές ενσωματώνουν διαφορετικούς τρόπους σκίασης, ανάλογα με τις λειτουργικές και θερμικές ανάγκες του κτιρίου.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter

Οι διαφορετικοί τρόποι σκίασης χρησιμοποιούν σημειακά πυκνές κάθετες περσίδες με σταθερό ρυθμό και τοποθετημένες με τέτοια κλίση ώστε να ευνοούν τον σκιασμό τις πρωινές ώρες αλλά και να στρέφουν τη ματιά του χρήστη προς τα γειτονικά αξιοθέατα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια της όψης βρίσκουμε κάθετες περσίδες που ρυθμικά πυκνώνουν, σύμφωνα με την Ακολουθία Φιμπονάτσι.

Το εσωτερικό του κτιρίου εκσυγχρονίζεται λειτουργικά και αισθητικά, ενώ αναβαθμίζεται πλήρως ενεργειακά και με πιστοποίηση LEED. Δημιουργούνται χώροι στάθμευσης στα υπόγεια για τη σωστή λειτουργία ενός κτιρίου γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διαμορφώνονται σύγχρονοι γραφειακοί χώροι, που θα προσφέρουν ευελιξία και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Η A&M ARCHITECTS επαναπροσδιορίζει τον αρχιτεκτονικό ορίζοντα της Αθήνας αναβιώνοντας ένα κτίριο γραφείων γύρω από το ιστορικό κέντρο Facebook Twitter



Με την αίγλη της ανανεωμένης δομής να δεσπόζει στο δώμα του κτιρίου με θέα την Ακρόπολη, τους στύλους του Ολυμπίου Διός και τη μαγευτική Πύλη του Αδριανού, ο χώρος αυτός προορίζεται να αποτελέσει καταφύγιο ψυχαγωγίας και ευεξίας για τον επισκέπτη, υποσχόμενος μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

am-architects.com

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ