Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στη θέση του «Γαλάζιου Παράθυρου» της Μάλτας

Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στη θέση του «Γαλάζιου Παράθυρου» της Μάλτας Facebook Twitter
0

Ο αρχιτέκτονας Svetozar Andreev σε συνεργασία με την Elena Britanishskaya, πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου έργου τέχνης που θα αντικαταστήσει το κατεστραμμένο «Γαλάζιο Παράθυρο», το διάσημο τοπόσημο που κοσμούσε την ακτή της Μάλτας.

Το εμβληματικό «tieqa żerqa», ο βραχώδης σχηματισμός που έμοιαζε με αψίδα είχε καταστραφεί από μία καταιγίδα το 2017.

Ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στη θέση του «Γαλάζιου Παράθυρου» της Μάλτας Facebook Twitter

Το νέο πρότζεκτ που ονομάζεται «καρδιά της Μάλτας» έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο οπτικό ορόσημο, δημιουργώντας μία πολυγωνική αρχιτεκτονική μορφή με καθρέφτες και χάλυβα, που θα αναμιγνύονται με το τοπίο και θα έχουν το ίδιο μέγεθος και αναλογίες με την αρχική βραχώδη αψίδα.


Η πρόταση του Andreev και της Britanishskaya οραματίζεται μια νέα μορφή που θα απλώνεται σε 5.000 και που θα είναι διατεταγμένη σε πέντε σπειροειδή επίπεδα.

Παράλληλα,  με μια εντυπωσιακή σύμπραξη από λέιζερ, κάθε σπειροειδές βήμα, θα αντιπροσωπεύει τα χίλια χρόνια ιστορίας της Μάλτας.


Η πρόταση υποβλήθηκε στις Αρχές της χώρας και ο αρχιτέκτονας-δημιουργός του έργου το περιγράφει ως το «τέλειο μνημείο και σύμβολο της συγχώνευσης του νεωτερισμού και της φύσης, του χρόνου και της ιστορίας και μαρτυρία της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος».

 

Η «καρδιά της Μάλτας» στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ορόσημου σε αυτή την περιοχή της χώρας. 


Για το έργο, ο αρχιτέκτονας προτείνει να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνικές και υλικά που είναι διαθέσιμα στην αρχιτεκτονική και στη ναυπηγική βιομηχανία που θα αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον της Dwejra, κάτι που θα επιτρέψει την υλοποίηση του έργου, διατηρώντας παράλληλα το υπάρχον φυσικό παράκτιο τοπίο.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ