«You People»: Μια ξώφαλτση rom-com φυλετικών παρεξηγήσεων

YOU PEOPLE Facebook Twitter
Ο Κένυα Μπάρις, που έχει δημιουργήσει το επιδραστικό τηλεοπτικό «Black-ish», εξερευνά περαιτέρω το ρατσιστικό πεδίο και τη ζώνη ορθότητας που το περιβάλλει με το «You People».
0

ΑΥΤΟ ΔΕΝ Θ' ΑΡΓΗΣΕΙ: Ο τέταρτος Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς έχει γυριστεί, με υπότιτλο «Axel Foley», και θα βγει το 2024, πιθανολογώ το καλοκαίρι, από την Paramount στις αίθουσες και οικιακώς από το Netflix, όπως και το «You People», μια μοδάτη, ξώφαλτση παραλλαγή του «Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ», της οσκαρικής κοινωνικής κομεντί από το ταραγμένο 1967, του Στάνλεϊ Κρέιμερ, με τον Σπένσερ Τρέισι και την Κάθριν Χέμπορν ως γονείς μιας όμορφης λευκής κοπέλας, που οι φιλελεύθερες απόψεις τους δοκιμάζονται όταν εκείνη ερωτεύεται γιατρό μεν, Σίντνεϊ Πουατιέ δε – είχε γίνει και αντίστροφων φύλων ριμέικ με τον Άστον Κούτσερ, αλλά το ξεχνάμε προς το παρόν.

Ο Έντι Μέρφι δήλωσε πως με το που διάβασε το σενάριο με την υπογραφή του Κένια Μπάρις δεν μπορούσε να μη συμμετέχει στον ρόλο του περπατημένου πατέρα της νύφης, που πλέον λέγεται Ακμπάρ, έχει ασπαστεί τον μωαμεθανισμό και είναι ζωντανό παράδειγμα του Black Lives Matter, αμετακίνητος στα πιστεύω του – ως και σκούφο δώρο από τον Λούις Φάρακαν του Έθνους του Ισλάμ φοράει στις καλές επισκέψεις.

Αν και μιλάει περισσότερο στο κοινό του Λος Άντζελες, τη συγκεκριμένη υποκουλτούρα του ακριβού casual φαίνεσθαι, που έχει ωστόσο τη δυνατότητα να συγκατοικεί με τα είδωλά της ή να bullshit-ολογεί ασταμάτητα πως μόλις τα συνάντησε στο φανάρι, ο Μπάρις απευθύνεται σε όλον τον κόσμο με τον τρόπο του, αλλά μόνο τον ακουμπά, γιατί μένει σε μια ρομαντική κωμωδία φυλετικών παρεξηγήσεων.

Θυμίζω πως ο Μπάρις έχει δημιουργήσει το επιδραστικό τηλεοπτικό «Black-ish», και το «You People» βασικά εξερευνά περαιτέρω το ρατσιστικό πεδίο και τη ζώνη ορθότητας που το περιβάλλει.

Ξεκινά με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, τη σαρωτική επίδραση της μαύρης κουλτούρας, κυρίως μέσω της μουσικής και του μπάσκετ, στους μικρομιλένιαλ και τους μεγαλοζούμερ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ζωή ενός λευκού γαϊδουροέφηβου στο Λος Άντζελες, που έχει πατήσει εδώ και καιρό τα τριάντα, αλλά δεν λέει να σοβαρευτεί, τουλάχιστον στα μάτια των υπολοίπων, έχοντας μεγαλώσει βουτηγμένος στην κουλτούρα της χιπ-χοπ, που του αρέσει, αλλά δεν του ταιριάζει ούτε ακριβώς στο ντύσιμο ούτε γενικώς στις συγκεχυμένες αναφορές του – τον υποδύεται ο μάστερ του αμήχανου χιούμορ, Τζόνα Χιλ.

YOU PEOPLE Facebook Twitter
Ο Έντι Μέρφι δήλωσε πως με το που διάβασε το σενάριο με την υπογραφή του Κένια Μπάρις δεν μπορούσε να μη συμμετέχει στον ρόλο του περπατημένου πατέρα της νύφης.

Εδώ, ο Έζρα, που το μόνο που γουστάρει ολόψυχα είναι να κάνει ένα πoπ, περί επίκαιρων ανέμων και ντόπιων υδάτων podcast με την afro/queer συνεργάτιδά του, η οποία του υπενθυμίζει πως δεν μπορούν ποτέ να γίνουν κολλητοί οι δυο τους, ούτε καν πραγματικοί φίλοι, και στα τριάντα πέντε του χρόνια παραμένει ένας δειλός και εσωστρεφής Εβραίος, υπάλληλος με βαριά καρδιά σε χρηματιστηριακή εταιρεία με μαλάκα αφεντικό, μαμάκιας και γιος αλλοπαρμένου ποδίατρου, ερωτεύεται την Αμίρα που πατά πιο γερά στα πόδια της, αλλά διστάζει σοβαρά να παρουσιάσει τον αγαπημένο της στους ισχυρογνώμονες δικούς της.

Διότι προβλέπεται χάβρα, όπως και συμβαίνει, με το περίφημο επιχείρημα για το αν η σκλαβιά είναι ιστορικά σοβαρότερη του Ολοκαυτώματος και με δεδομένο πως η μάνα του Έζρα, που τη θεωρεί ηλίθια, η κυρία Κόεν, είναι Πάστα-Φλώρα που τα κάνει θάλασσα σε βαθμό οριακά ντροπιαστικό, αν και όχι τόσο ξεκάθαρα παράλογο.

Η Τζούλια Λούις Ντρέιφους παίζει ως ομόλογος του Έντι Μέρφι σε ποσότητα διαλόγων, ενώ οι άλλοι μέλλοντες συμπέθεροι, η Νία Λονγκ και, κρίμα, ο Ντέιβ Ντουκόβνι περιορίζονται στα μετόπισθεν, συμπληρώνοντας.

Ο Κένια Μπάρις κυνηγάει την ξεκρέμαστη ατάκα και στολίζει ολόκληρη την ταινία που ταλαντεύεται μεταξύ του σατιρικού σχολίου και του stand up, έτσι όπως είναι δομημένη σε κεφάλαια-σκετς με γουστόζικα γραφικά, αλλά σκηνοθετεί στατικά και παρατεταμένα, σκοτώνοντας συχνά τα έκκεντρα αστεία του. Θέλει τον τόνο παράξενο, και δεν δικαιώνεται, παρά μόνο σε λίγες, σκόρπιες στιγμές.

Αν και μιλάει περισσότερο στο κοινό του Λος Άντζελες, τη συγκεκριμένη υποκουλτούρα του ακριβού casual φαίνεσθαι, που έχει ωστόσο τη δυνατότητα να συγκατοικεί με τα είδωλά της ή να bullshit-ολογεί ασταμάτητα πως μόλις τα συνάντησε στο φανάρι, ο Μπάρις απευθύνεται σε όλον τον κόσμο με τον τρόπο του, αλλά μόνο τον ακουμπά, γιατί μένει σε μια ρομαντική κωμωδία φυλετικών παρεξηγήσεων με κάποιες παρατηρήσεις που βγάζουν γέλιο, αλλά χωλαίνουν στη ρέουσα γλώσσα, και ακούγονται σχεδιασμένες από και για showbiz people.

Και διαπράττει ένα επιπλέον σφάλμα: ο Τζόνα Χιλ είναι ο καλοπροαίρετος καραγκιοζάκος, η Ντρέιφους η γκαφατζού που μπαμπαλίζει ακατάσχετα, ο Έντι Μέρφι, ένας από τους πιο αστείους-πεθαίνεις-με το καλημέρα- ανθρώπους του σινεμά, αντιστρέφει τον συνήθως παρεξηγημένο καταφερτζή και παίζει τον αεροστεγή μουτρωμένο στον πιο άχαρο, βαρύ ρόλο που έχει επιλέξει, και μάλιστα από τον άνθρωπο που του έχει ξαναγράψει πρόσφατα την επιστροφή του στο «Coming 2 America». Τι σπατάλη!

Το «You People» προβάλλεται στο Netflix.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όλα του γάμου δύσκολα: 10 ταινίες για να δείτε μετά το «Ρόουζ εναντίον Ρόουζ»

Οθόνες / Όλα του γάμου δύσκολα: 10 ταινίες για να δείτε μετά το «Ρόουζ εναντίον Ρόουζ»

Από το «Awful Truth» του Λίο ΜακΚάρεϊ στο «Gone Girl» του Ντέιβιντ Φίντσερ κι από τις μπεργκμανικές «Σκηνές από έναν γάμο» στο «Revolutionary Road» του Σαμ Μέντες, ανατρέχουμε σε δέκα ταινίες για όσους ενώθηκαν ενώπιον Θεού κι ανθρώπων «μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος».   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΒΟΥΓΟΝΙΑ

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Βουγονία»: Κριτική για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

«Είναι περιπέτεια η "Βουγονία", fun και πιο περίπλοκη απ’ ότι δείχνει» - Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος καταγράφει τις εντυπώσεις του από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο 82ο Φεστιβάλ Βενετίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

Οθόνες / Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

«Το άτακτο αγόρι του βρετανικού σινεμά βρήκε τον δρόμο του σε ώριμες επιλογές, είτε παίζοντας κάποιον αδυσώπητο κακό είτε αφήνοντας τα λακωνικά του διακριτικά σαν στάμπα, όνομα και πράγμα, σε σύντομες εμφανίσεις – εννοείται πως έχει υποδυθεί και τον διάβολο!»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Οθόνες / The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Η ταινία σημάδεψε μια γενιά εφήβων που φαντασιώνονταν ότι θα αντιστεκόντουσαν ηρωικά στους νταήδες που τους κακοποιούσαν καθημερινά. Και τώρα, ο μύθος επιστρέφει για έκτη φορά στην οθόνη, με πρωταγωνιστές τον Τζάκι Τσαν και τον Ραλφ Μάτσιο
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που έφερε την μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Daily / Ο άνθρωπος που έφερε τη μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Το ντοκιμαντέρ «Sunday Best: The untold story of Ed Sullivan» αναδεικνύει τη συμβολή του Εντ Σάλιβαν και της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής του στην ανάδειξη τεράστιων μορφών της μαύρης μουσικής, από τη Nίνα Σιμόν και τον Τζέιμς Μπράουν μέχρι την Tίνα Τέρνερ και τον Στίβι Γουόντερ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Οθόνες / Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, ανατρέχουμε στην καριέρα ενός ηθοποιού με την ερμηνευτική στόφα των μεγάλων ονομάτων του New Hollywood, μα καταδικασμένου να εργάζεται σε καιρούς που η κινηματογραφική βιομηχανία δεν ξέρει τι να κάνει μαζί του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Οθόνες / Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Η ελληνικής καταγωγής Αυστραλή σκηνοθέτιδα πίσω από το «Ten Pound Poms» μιλά στη LiFO για τη στάση των Αυστραλών απέναντι στους μετανάστες, την ταινία της που εξόργισε την ομογένεια, και το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος ακόμη κι όταν το έργο σου έχει δει πολύς κόσμος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

Οι Αθηναίοι / Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

«Τρεις Χάριτες», «Βίρα τις Άγκυρες», «Δις εξαμαρτείν», «Safe Sex», «Το Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο», «Μπαμπάδες με ρούμι». Λίγοι μας έχουν κάνει να γελάσουμε τόσο τα τελευταία 30 χρόνια όσο ο Μιχάλης Ρέππας. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης που εξαιτίας του «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα» αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Μια ταινία που η Τζέιν Όστιν θα ήταν περήφανη να είχε σκηνοθετήσει, η Λίντσεϊ Λόχαν ανταλλάζει σώμα με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά μετά από 22 χρόνια κι ένας μεταλλαγμένος Μπάμπι εκδικείται για τον θάνατο της μαμάς του. – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ