Η Ελλάδα πιέζει: Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έρχεται στην Αθήνα

Η Ελλάδα πιέζει: Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα μετά το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
1

Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα μετά το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης που προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις. 

Την ίδια περίπου ώρα που ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, στον οποίο δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα, έγινε επίσης γνωστό ότι την επόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Τασούλα.

Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, καταδίκαστε το επίμαχο μνημόνιο συνεργασίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ένα παράγοντα σταθερότητας και «μέρος της λύσης» στην περιοχή.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Δεν διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Περαιτέρω, σημείωσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, τονίζοντας πως είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. «Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα». 

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Είναι γελοίο να απολογούνται για την απέλασή του. Αφού δε συμμορφώθηκε με τις επιταγές της ελληνικής πλευράς τότε απελαύνεται πάραυτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τόση ανάγκη για αιτιολόγηση ή για απολογία. Μα δε μπορεί ποτέ κανείς Έλληνας πολιτικός να δείξει πυγμή;