Απεργία της ΓΣΕΕ

Τζανίνε Άνιες: Eλπίδα της Βολιβίας ή «εκδίκηση του κακού»;

Τζανίνε Άνιες: Eλπίδα της Βολιβίας ή «εκδίκηση του κακού»; Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
2

Ποιος: Τζανίνε Άνιες Τσάβες, νομικός και πολιτικός. Πρώην β' αντιπρόεδρος της βολιβιανής βουλής, αυτοανακηρύχθηκε στις 12/11 Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βολιβία αφού πρώτα υπό την πίεση του στρατού ο Έβο Μοράλες, που μετά τη νίκη του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές θα ξεκινούσε την αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας 4η στη σειρά θητεία του, παραιτήθηκε και κατέφυγε στο Μεξικό. Την «εκλογή» της κεντροδεξιάς Άνιες επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο παρότι δεν είχε εξασφαλίσει τη έγκριση του Κογκρέσου.


Πού:Στη Βολιβία όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των πιστών στην Άνιες δυνάμεων ασφαλείας και των οπαδών της αντιπολίτευσης με τους υποστηρικτές του Μοράλες εξακολουθούν να μαίνονται με πολλούς νεκρούς (23 το τελευταίο πενθήμερο) και πλήθος τραυματίες. Η αυτοανακηρυγμένη πρόεδρος έδωσε το «ελεύθερο» για χρήση πυρός κατά βούληση, απαλλάσσοντας τους στρατιώτες από οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες. Ύστερα κι από τις τελευταίες εξελίξεις η χώρα απειλείται πλέον ανοικτά με εμφύλιο που αν ξεσπάσει θα είναι καταστρεπτικός, οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση όλη την ευρύτερη περιοχή.

Γιατί:Διότι αφού συναντήθηκε μαζί της ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ζαν Αρνόλ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την όλη κατάσταση καλώντας την Άνιες να προκηρύξει το συντομότερο εκλογές (είπε ότι θα το κάνει αλλά άγνωστο πότε). Επικίνδυνες για τη δημοκρατία χαρακτήρισε τις εξελίξεις και η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.


Διά ταύτα: Αυτό που γίνεται σήμερα στη Βολιβία με την Άνιες είναι περίπου «καρμπόν» εκείνου που πήγε να συμβεί προ λίγου καιρού στη Βενεζουέλα με τον Γκουαϊδό. Ηγέτες ελεγχόμενοι μεν για αυταρχικούς χειρισμούς και κρούσματα διαφθοράς αλλά με ισχυρή λαϊκή βάση επιχειρείται να ανατραπούν με τη βοήθεια του στρατού, της ντόπιας ολιγαρχίας και ξένων δυνάμεων (της Αμερικής στην προκειμένη περίπτωση) για να αντικατασταθούν από «φυτευτούς» πολιτικούς-μαριονέτες που ούτε θεσμική νομιμοποίηση και σοβαρό λαϊκό αντίκρισμα διαθέτουν, ούτε κάποιο ιδιαίτερο ηθικό πλεονέκτημα - τουναντίον. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δημοκράτες πολίτες που δικαίως αντιδρούν σε αντικοινοβουλευτικές πρακτικές, συνήθως όμως δεν είναι αυτοί που επικρατούν...

Ο Μαδούρο εντέλει άντεξε στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία όμως προς το παρόν τουλάχιστον η «συνταγή» φαίνεται να πέτυχε εξυπηρετώντας το αμερικανικό σχέδιο που συνίσταται στην «επιστροφή» όλης της υποηπείρου, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αναδείξει μια σειρά αριστερούς προέδρους, πίσω στη στοργική «αγκαλιά» του θείου Σαμ. Όπως άλλωστε σωστά επεσήμανε κάποτε ένας άλλος μισητός, κατά τα άλλα, δικτάτορας, ο Πορφίριο Ντιάζ του Μεξικού αναφερόμενος βασικά στη χώρα του - κάτι που όμως τελικά ισχύει για όλη τη Λατινική Αμερική -, έχει τη δυστυχία να βρίσκεται «πολύ μακριά από τον θεό και πολύ κοντά στις ΗΠΑ».

Η περίπτωση της Βολιβίας ειδικά πάει πολύ πίσω στο χρόνο μοιάζοντας βγαλμένη κατευθείαν από τις «Μνήμες Φωτιάς» του Εδουάρδο Γκαλεάνο, με τον ηγέτη των πραξικοπηματιών και εκπρόσωπο της κυρίαρχης λευκής μειοψηφίας Καμάτσο που έφερε στην εξουσία την Ανιές να προβαίνει σε... τελετή εξαγνισμού και αποκαθήλωσης της ιθαγενούς θεότητας Πατσαμάμα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο στο όνομα του χριστιανισμού (ο Μοράλες είχε ανακηρύξει τη λατρεία της Πατσαμάμα ισότιμη με αυτή της Αγίας Τριάδας).

Η ίδια άλλωστε η Άνιες, πιστή καθολική επίσης, φέρεται να έχει παλιότερα εκφραστεί αρκετές φορές ρατσιστικά κατά των ιθαγενών Ινδιάνων στο twitter, μολονότι τώρα δηλώνει «ηγέτιδα όλων των Βολιβιανών». Το ερώτημα είναι πόσοι πραγματικά την πιστεύουν.

Διεθνή
2

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Η ταύτιση των περιπτώσεων Βολιβίας-Βενεζουέλας είναι λάθος, κυρίως γιατί η Βολιβία με κυβέρνηση Μοράλες είχε υψηλό επίπεδο πολιτικών ελευθεριών και επάρκεια αγαθών, παρότι είναι φτωχή χώρα. Το έργο που παίχτηκε είναι το ίδιο (βλ. Γκουαϊδό και ΄Ανιες), τους αναγνωρίζουν όλοι, ο Γκουαϊδό έχει εξουσία που δεν ξεπερνά το χωρο της ... κατοικίας του αλλά η Άνιες διοικεί το κράτος (το πλουσιοτερο σε αποθέματα λιθίου). Ο Μοράλες ήταν πάντοτε ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα που έχασε ο λαός τον ήθελε (γι'αυτό και ήθελε επανάληψη των εκλογών που τον ανέδειξαν νικητή), ο Μαδούρο δεν μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία, γι'αυτό απλά δεν κάνει εκλογές ... Οι διαφορές συνεχίζονται σε προσωπικό επίπεδο, με τον στοχαστή Μοράλες που διακατέχεται από έντονο ανθρωπισμό και ολιγάρκεια να μην μπορεί να συγκριθεί με τον Μαδούρο των μηχανισμών του κρατικού χρήματος.
Αγαπητε κυριε Αντωνοπυλε, σαφως και αυτο που συμβαινει σημερα στη Βολιβια δεν ειναι ιδεατο, σαφως και ο Μοραλες ειναι απειρως καλυτερος των Τσαβες-Μαδουρο. Αλλα η κατασταση δε θα ειχε φτασει σε αυτο το σημειο αν ο Μοραλες δεν αγνοουσε δυο φορες την ψηφο του λαου του: πρωτα, οταν αγνοησε το αποτελεσμα του δημοψηφισματος που δεν του επετρεπε να διεκδικησει αλλη θητεια και μετα οταν επιχειρησε να νοθευσει τισ προσφατες εκλογες ουτως ωστε να εκλεγει απο τον πρωτο γυρο. Οσον αφορα τη λαικη νομιμοποιηση, σοβαρα πιστευετε πως ο Μαδουρο ειναι πιο νομιμοποιημενος του Γκουαιδο? Να σας θυμισω τη συντριπτικη νικη της αντιπολιτευσης που κατελαβε τα δυο τριτα των εδρων στη Βενεζουελα? Ας ειμαστε ρεαλιστες, κυριε Αντωνοπουλε. Ο Μαδουρο δεν εχει καμια λαικη νομιμοποιηση και παραμενει στη εξουσια λογω στηριξης απο το στρατο και ομαδες εμμισθων τραμπουκων. Ο Μοραλες εχε τη στηριξη ισως ενος 40-45% αλλα εχασε τη στηριξη του στρατου και δεν ηταν τοσο διεφθαρμενος και δικτατορισκος σαν το Μαδουρο, οποτε αποδεχτηκε το πεπρωμενο του.