Πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζήτησε ο Τζόνσον

Πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζήτησε ο Τζόνσον Facebook Twitter
1

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Επίσης, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Αμέσως μετά ο Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε απόψε τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

«Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές», είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ