Τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι και γιατί σκέφτονται να αποσυνδεθούν από το παγκόσμιο ίντερνετ

Τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι και γιατί σκέφτονται να αποσυνδεθούν από το παγκόσμιο ίντερνετ Facebook Twitter
3

Η Ρωσία εξετάζει εάν, πότε και πώς θα αποσυνδεθεί για ένα σύντομο διάστημα από το παγκόσμιο διαδίκτυο, ως μέρος μιας δοκιμής των κυβερνο-αμυντικών της συστημάτων καθώς ετοιμάζεται ακόμη και γι το ενδεχόμενο κυβερνοπολέμου.

Η δοκιμή περιγράφεται αναλυτικά σε δημοσίευμα του BBC και θα μπορούσε να είναι σενάριο κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς θα σημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα δεδομένα που διαβιβάζονται μεταξύ ρώσων πολιτών και οργανώσεων παραμένουν στο εσωτερικό του έθνους αντί να κατευθύνονται διεθνώς.

Ένα σχέδιο νόμου που απαιτούσε τις συγκεκριμένες τεχνικές αλλαγές εισήχθη στο κοινοβούλιο πέρυσι. Η δοκιμασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Απριλίου, αλλά δεν έχει οριστεί ή ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.

Το σχέδιο νόμου, που ονομάζεται Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας, απαιτεί από τους ISP της Ρωσίας να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να λειτουργούν σε περίπτωση που οι ξένες δυνάμεις ενεργήσουν για να απομονώσουν τη χώρα από το διαδίκτυο.

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες επιθέσεις στο διαδίκτυο, καθώς η Ρωσία κατηγορείται για υποκίνηση των σχεδίων αυτών. Και φαίνεται πως η Ρωσία θέλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Τα μέτρα που περιγράφονται στο νόμο αναφέρουν πως η Ρωσία δημιουργεί τη δική της έκδοση DNS, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εάν διακοπούν οι συνδέσεις με τους διακομιστές που βρίσκονται σε διεθνές επίπεδο.

Επί του παρόντος, 12 οργανισμοί επιβλέπουν τους διακομιστές DNS και κανένας από αυτούς δεν είναι στη Ρωσία.

Η δοκιμή αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει ISPs τα οποία θα μπορούν να κατευθύνουν τα δεδομένα σε κυβερνητικά ελεγχόμενα σημεία δρομολόγησης. Αυτά θα φιλτράρουν την κυκλοφορία, έτσι ώστε τα δεδομένα που αποστέλλονται μεταξύ των Ρώσων να φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά όλα όσα προορίζονται για ξένους υπολογιστές να απορρίπτονται.

Τελικά η ρωσική κυβέρνηση θέλει όλη την εσωτερική κυκλοφορία να περάσει από αυτά τα σημεία που ονομάζονται routing points. Αυτό πιστεύεται ότι είναι μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα σύστημα μαζικής λογοκρισίας παρόμοιο με εκείνο στην Κίνα.

Οι ρωσικές ειδησεογραφικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι ISP του έθνους υποστηρίζουν ευρέως τους στόχους του σχεδίου νόμου αλλά εκφράζουν αμφιβολίες για το πώς θα το κάνουν. Πιστεύουν ότι η δοκιμή θα προκαλέσει σημαντική διαταραχή στη ρωσική διαδικτυακή κυκλοφορία, αναφέρει ο δικτυακός τόπος ειδήσεων τεχνολογίας ZDNet.

Πώς μπορεί μια ολόκληρη χώρα να αποσυνδεθεί από το Διαδίκτυο;

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά από χιλιάδες ψηφιακά δίκτυα κατά μήκος των οποίων ταξιδεύει η πληροφορία. Αυτά τα δίκτυα συνδέονται με σημεία router - και είναι γνωστά ως ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα.

Αυτό που θέλει να κάνει η Ρωσία είναι να φέρει τα σημεία δρομολόγησης που χειρίζονται τα δεδομένα που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα, εντός των συνόρων της και υπό τον έλεγχό της - έτσι ώστε να μπορεί να φρενάρει την εξωτερική κίνηση αν είναι απειλητική ή αν αποφασίσει να λογοκρίνει τι εξωτερικές πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι χρήστες.

Το τείχος προστασίας της Κίνας είναι ίσως το πιο γνωστό παρόμοιο εργαλείο λογοκρισίας παγκοσμίως χρησιμοποιώντας φίλτρα και μπλοκ για λέξεις-κλειδιά και συγκεκριμένους ιστότοπους και ανακατευθύνει την κυκλοφορία ιστού, έτσι ώστε οι υπολογιστές να μην μπορούν να συνδεθούν με ιστότοπους που το κράτος δεν επιθυμεί να δουν οι Κινέζοι πολίτες.

Είναι πιθανό να μπορέσει κανείς να παραβιάσει μερικά τείχη προστασίας χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN)  τα οποία συγκαλύπτουν την τοποθεσία ενός υπολογιστή, έτσι ώστε τα φίλτρα να μην τον επηρεάζουν.

Περιστασιακά, κάποιες χώρες αποσυνδέονται τυχαία, αλλά αυτό συνήθως γίνεται από λάθος. Για παράδειγμα η Μαυριτανία, η οποία παρέμεινε εκτός σύνδεσης για δύο ημέρες το 2018, μετά την αποκοπή του υποθαλάσσιου καλωδίου ινών που διέθετε το διαδίκτυο, πιθανώς από μια μηχανότρατα.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το BBC μιλάει για λογοκρισία, ξεχνώντας πως κ η google έχει φίλτρα κ κάθε χώρα μπορεί να βάλει εξτρά, όποτε θέλει, χωρίς να ενημερώσει. Η δημιουργία πάντως intranet (εσωτ. internet) δε σημαίνει ντε κ καλά λογοκρισία. Απλώς ο εξωτ. χρήστης δε μπορεί να μπει μέσα ενώ ο εσωτ. χρήστης αν θέλει βγαίνει έξω από τις ανοιχτές πόρτες.