Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο

Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο Facebook Twitter
4

Μετά το τροχαίο που προκάλεσε ο πρίγκιπας Φίλιππος, υπήρξαν πολλά σχόλια για το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια συχνά δεν φοράει ζώνες ασφαλείας.

Στην πραγματικότητα, η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγούσε χωρίς ζώνη ασφαλείας μια μέρα μετά το ατύχημα του Φίλιππου, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Αν και η βασιλική οικογένεια είναι υπεράνω νόμου και θεωρητικά δεν μπορεί κάποιο μέλος της να λάβει κλήση από την Τροχαία, είναι απορίας άξιο το γιατί τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν οι ίδιοι τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο Facebook Twitter
O Φίλιππος με ζώνη και η Ελισάβετ χωρίς

Ο λόγος που δεν φοράνε ζώνη είναι όμως επίσης σχετικός με την ασφάλειά τους, απλά αρκετά πιο περίπλοκος.

Μιλώντας στο περιοδικό Hello, ο Simon Morgan, πρώην αξιωματικός ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής προστασίας της βασιλικής οικογένειας  εξήγησε ότι μερικές φορές οι βασιλείς δεν φορούν ζώνες ασφαλείας προκειμένου να ξεφύγουν γρήγορα από το όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Υπάρχουν πάντα ανωμαλίες», είπε ο Morgan εξηγώντας πως είναι πιο σημαντικό σε περίπτωση κινδύνου να διασφαλιστεί πως άμεσα ένα μέλος της βασιλικής οικογένειάς δεν θα αργήσει να βγει από το όχημα.

«Εξετάζουμε κάθε μεμονωμένη κατάσταση για να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό που πρέπει να επιτευχθεί: Για παράδειγμα, θεωρώντας ότι η έξοδος από ένα όχημα είναι ευκολότερη όταν οι άνθρωποι δεν είναι δεμένοι με ζώνες ασφαλείας»

Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο Facebook Twitter

Σταθμίζοντας τα ρίσκα, και με δεδομένο πως οι μετακινήσεις της βασιλικής οικογένειας γίνονται συνήθως με αυτοκινητοπομπή που εξασφαλίζει ασφαλή διέλευση, η ζώνη εκτιμάται πως θα ήταν εμπόδιο σε περίπτωση κινδύνου, όπως για παράδειγμα μια επίθεση.

Η εξήγηση ακούγεται κάπως λογική και αν κανείς αρχίσει να ψάχνει θα δει επίσης πολλούς ηγέτες ή διάσημους να είναι σε μπροστινό κάθισμα οχήματος χωρίς ζώνη όταν συνοδεύονται από σωματοφύλακες.

Ωστόσο η περίπτωση του απρόσεχτου Φίλιππου είναι αρκετά διαφορετική γιατί οδηγούσε μόνος σε δημόσιο δρόμο, και αυτός είναι ο λόγος που αρκετά δημοσιεύματα σχολιάζουν πως η εξήγηση που δίνει ο ειδικός δεν πείθει απόλυτα.

Πολιτισμός
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM
Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Πολιτισμός / Η νέα έκθεση του Σωκράτη Σωκράτους μιλά για τα ισοπεδωμένα τοπία που άφησαν οι βομβαρδισμοί του 20ού αιώνα

Το αλουμίνιο δεν είναι απλώς το εικαστικό μέσο για τη νέα δουλειά του Σωκράτη Σωκράτους που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Eins στη Λεμεσό της Κύπρου· είναι το φάντασμα που στοιχειώνει τον καλλιτέχνη.
LIFO NEWSROOM
Δείτε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2400 χρόνια

Πολιτισμός / Δείτε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από 2.400 χρόνια - Το εντυπωσιακό «παιχνίδι» με το φως

O καθηγητής Juan de Lara του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την βοήθεια της τεχνολογίας έδειξε πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές φωτισμού για να μετατρέψουν το εσωτερικό του Παρθενώνα σε ένα εντυπωσιακό θέαμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
και οι Ελληνες ταξιτζηδες δεν φορανε. Βεβαια αυτοι ειναι υπερανω του νομου ετσι κι αλλοιως. Εννοω οτι ειναι μοδα να ρωτανε τον πελατη αν θα βαλουν ταξιμετρο. Οι Εισαγγελεις το γνωριζουν αυτο;
"Αν και η βασιλική οικογένεια είναι υπεράνω νόμου και θεωρητικά δεν μπορεί κάποιο μέλος της να λάβει κλήση από την Τροχαία"Αφήστε όλα τα άλλα, αυτή είναι η εξήγηση. Δεν τους νοιάζει απλά, δεν τους αγγίζει τίποτα και κανένας.
Το πρόβλημα δεν είναι αν τους αγγίζει κάποιος, αλλά η σκέψη ότι θα είναι "ελεύθεροι" χωρίς ζωνη ασφαλείας, για να βγουν από το όχημα, είναι λάθος: Αν κάποιος χτυπήσει δεν θα πορεί να βγει, αν είναι δεμένος κατά τη συγκρουση οι πιθανότητες να είναι καλά λίγο μετά αυξάνονται. Απ'την άλλη οι επίσημοι οδηγούν σε δρόμους που ανοίγει η τροχαία, οπότε και οι πιθανότητες σύγκρουσης μειώνονται
Ναι, τι; Το ίδιο αναφέρεται και στο άρθρο απ τον ειδικό ασφαλείας τους, δεν μου είπες κάτι νέο. Έχει όντως μία λογική αυτό ΑΛΛΆ οι συγκεκριμένοι βασιλιάδες το κάνουν διαρκώς αυτό και ακόμα και μόνοι τους χωρίς καμιά πομπή να κρατά ανοιχτό το δρόμο, το λέει και στην συνέχεια του άρθρου! Και όπως μου είχε πει και ένας συνταξιούχος Βρετανός μια φορά εντελώς απλοϊκά "τόσα χρόνια που ζω, το μόνο που θυμάμαι είναι να κάνουν ό,τι θέλουν και οδηγάνε και όπως νάναι, μονάχα το νέο ζευγάρι /εννοεί Κέϊτ και Ουιλιαμ, εκείνη την περίοδο ο Χάρι δεν είχε γνωρίσει ακόμη την Αμερικανίδα/ δείχνει νάναι προσγειωμένο και σοβαρό, διαφέρουν κάπως απ τους παλιούς". Έχεις ακούσει λογικά την γνωστή φράση "η αλαζονεία της εξουσίας". Ε, αυτό ακριβώς έχουμε εδώ. Όπως είδαμε υπάρχει η κοινή παραδοχή πως δεν τους αγγίζει ο Νόμος και άρα κάνουν ό,τι θέλουν. Θέμα χαρακτήρα είναι αυτό. Υπάρχουν και άλλοι εξουσιάζοντες που κρατάνε χαμηλό προφίλ και δεν προκαλούν. Αυτό μάλιστα ισχύει παντού. Ακόμα και στην Ελλάδα πχ υπάρχουν Δήμαρχοι και Βουλευτές που αν τους σταματήσει Τροχαία απειλούν θεούς και δαίμονες και στέλνουν υποχρεωτική δυσμενή μετάθεση τον άτυχο αστυνομικό ως τιμωρία. Υπάρχουν και συνάδελφοι τους που δεν προκαλούν. Τα ίδια και στην Αγγλία λοιπόν...