Αγρότες «μαϊμού» εκμεταλλεύονται το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Αγρότες «μαϊμού» εκμεταλλεύονται το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Την περασμένη εβδομάδα παρατάθηκαν, με υπουργική απόφαση, οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα αναρίθμητοι «μαϊμού» αγρότες να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται το προνομιακό τιμολόγιο.

Με βάση τα ανεπίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, τα άτομα αυτά ξεπερνούν τους 30.000 ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του αγροτικού τιμολογίου ανέρχονται στις 230.000.

Το προνομιακό τιμολόγιο είναι κατά 40% χαμηλότερο από το τιμολόγιο των οικιακών καταναλωτών.

Το αγροτικό τιμολόγιο παραμένει το μοναδικό επιδοτούμενο μετά το 2013, που καταργήθηκαν οι «σταυροειδείς επιδοτήσεις» και θεσπίστηκαν τιμολόγια που να αντανακλούν το κόστος ρεύματος. Το 2014, η τότε κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους θεσμούς την αναβολή της κατάργησης της επιδότησης, για ένα χρόνο, με το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε επακριβώς τον αριθμό των καταναλωτών που είναι πράγματι αγρότες.

Με τις ανεξόφλητες οφειλές να αγγίζουν πλέον τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ όμως, η ΔΕΗ επανεκκίνησε τη διαδικασία εκκαθάρισης του μητρώου αγροτών.  

Από τον Ιούνιο, η ΔΕΗ κάλεσε με ατομικές επιστολές τους δικαιούχους του αγροτικού τιμολογίου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η σύνδεση θα μετατρεπόταν αυτόματα σε «γενικής χρήσης». 

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη διεύρυνση του «επαγγελματικού» τιμολογίου της κατά δύο ώρες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αγρότες στην κατάθεση των δικαιολογητικών αλλά στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος του επόμενου Μαΐου. 

Ο υπουργός επικαλέστηκε για την απόφαση αυτή την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταχώριση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), που κατά τον ίδιο,  «εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί» έως τον Μάιο του 2019.

Παράγοντες της ΔΕΗ που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» κάνουν λόγο για κατάχρηση του τιμολογίου, με τα φαινόμενα σύνδεσης της αγροτικής κατανάλωσης με οικίες και ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ο Thessaloniki Pride:

Ελλάδα / 13ο Thessaloniki Pride: Η μεγαλύτερη γιορτή της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει

Το 13ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο.
LIFO NEWSROOM
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

Ελλάδα / Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

«Οι καταγγελίες μου φαίνονται λίγο εξωπραγματικές», ανέφερε η Χριστίνα Παππά - «Δεν τον έχω ικανό να διαπράξει αυτά που έχει κατηγορηθεί. Δεν το πιστεύω», είπε η Φαίδρα Δούκα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η Ελλάδα της παραγωγής και της προκοπής! Αμέτρητα παράσιτα, αρουραίοι που ζουν σε βάρος των υπολοίπων και μια πολιτεία ανίκανη να προστατεύσει τα αυτονόητα .
Που να ψάξουν και τις αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα 20 με 30 χρόνια, μιλάμε για τρελά ποσά από τύπους που δεν έχουν πατήσει ποτέ χωράφι, με ανύπαρκτες εκτάσεις και "παραφουσκωμένες" παραγωγές !