Παρατείνεται για ένα χρόνο η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και στο Ιράκ

Παρατείνεται για ένα χρόνο η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και στο Ιράκ Facebook Twitter
EPA
1

Την παράταση για έναν χρόνο της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, ενέκρινε την Τετάρτη το κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων είχε εγκριθεί για πρώτη φορά από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2014, και έκτοτε παρατείνεται κάθε φορά για ένα έτος.

Η εντολή εξουσιοδοτεί τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο χώρες που γειτονεύουν με την Τουρκία, εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και άλλων οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η απόφαση που εγκρίθηκε την Τετάρτη από την τουρκική εθνοσυνέλευση τονίζει ότι είναι «ουσιώδες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» για την αντιμετώπιση «οποιασδήποτε απειλής».

Ο Ισμέτ Γιλμάζ, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας του τουρκικού κοινοβουλίου, διεμήνυσε ότι ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον «της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να σταματήσει.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις να κρύβονται ή να εκπαιδεύονται (κοντά) στα νότια σύνορά μας, ή να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας εκμεταλλευόμενες την ασταθή πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία», επέμεινε ο Γιλμάζ, σύμφωνα με το Ανατολή.

Τον Μάρτιο, τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από οργανώσεις σύρων ανταρτών που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, κατέλαβαν την περιοχή Αφρίν, στη βόρεια Συρία, μέχρι τότε προπύργιο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής ένοπλης οργάνωσης που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM