Ακροδεξιά εξέγερση στην Ευρώπη σχεδιάζει ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

Ακροδεξιά εξέγερση στην Ευρώπη σχεδιάζει ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον Facebook Twitter
EPA/MARTIN DIVISEK
2

O Στίβ Μπάνον, ο άκρως αμφιλεγόμενος πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να προκαλέσει μια ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Daily Beast.

Ο οπαδός της αμερικανικής ακροδεξιάς σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην Ευρώπη, με το όνομα «The Movement», με στόχο να προκαλέσει μια ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση που θα εξαπλωθεί στην Γηραιά ήπειρο, με πρώτο σταθμό τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Σε μια συμβολική κίνηση, τα κεντρικά της οργάνωσής του που θα ονομάσει «The Movement» θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στο άρθρο του Daily Beast που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ.

Πριν από τις εκλογές του 2019, σχεδιάζει να προσλάβει 10 υπαλλήλους και κυρίως έναν ειδικό στις έρευνες γνώμης.

Το «Κίνημα» θα διενεργεί δημοσκοπήσεις, θα παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναλύσεις σε προσωπικότητες που ανήκουν στον χώρο της δεξιάς, που δεν έχουν απαραιτήτως κάποια οργάνωση να τους στηρίζει, σημειώνει η Daily Beast.

Ο στόχος του Στιβ Μπάνον είναι σαφής: να αναμετρηθεί με το ίδρυμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτ Σόρος, το Open Society, που κατατάσσεται στον χώρο της αριστεράς.

«Ο Σόρος είναι ευφυέστατος» είπε ο Μπάνον, «είναι ο διάβολος αλλά είναι ευφυέστατος».

Ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart βρισκόταν στο Λονδίνο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκεπτόταν την Ευρώπη, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, έχοντας εγκαταστήσει το αρχηγείο του σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους δεξιών οργανώσεων της Ευρώπης.

«Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία μας που θα ξεκινήσουμε να στρατολογούμε προσωπικό» τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Daily Beast.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο Μπάνον είχε πέρυσι συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία και στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αλλά και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Η Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» εκτιμά επίσης ο Μπάνον, αναφερόμενος στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Λέγκας. «Εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε».

«Προτιμώ να βασιλεύω στην κόλαση, παρά να υπηρετώ στον παράδεισο», λέει χαρακτηριστικά παραφράζοντας το ποίημα του Τζον Μίλτον «Ο απολεσθείς παράδεισος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- dpa

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
«Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Διεθνή / «Ξέρουμε πού καταλήγει...παγκόσμιος πόλεμος»: Οι U2 παίρνουν θέση για την κατάσταση στη Γάζα

Τα μέλη του συγκροτήματος εξέδωσαν προσωπικές δηλώσεις καταδικάζοντας τις «διαβολικές» ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπαν, αξίζει «την κατηγορηματική και απερίφραστη καταδίκη μας»
LIFO NEWSROOM
Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Διεθνή / Το «deal» Τραμπ - Nvidia για τις πωλήσεις μικροτσιπ στην Κίνα: Το κράτος θα παίρνει το 15% των εσόδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος παζάρεψε την άδεια πώλησης της τεχνολογίας στην Κίνα, με τις τεχνολογικές εταιρείες Nvidia και AMD να συμφωνούν να αποδίδουν το 15% των πωλήσεών τους στο κράτος
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η άρνηση του Πούτιν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να αλλάξει αυτή τη στάση
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Νέοι και άνεργοι πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

Διεθνή / Κίνα: Η νέα τάση θέλει τους άνεργους να πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

«Λόγω της οικονομικής μετάβασης και της ασυμφωνίας μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, οι νέοι χρειάζονται τέτοιους χώρους για να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους ή για να κάνουν διάφορες μικρές δουλειές ως μεταβατικό στάδιο»
LIFO NEWSROOM