Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
3

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό καθώς, όπως διεμήνυσε, δεν έχει τη λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο.

Εκτιμώντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «υπερβαίνει» τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα, ο Ιβανόφ επισήμανε ότι μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το 2014, ήταν πως δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. 

«Η Συμφωνία βάζει τη Μακεδονία σε ρόλο υφιστάμενου μιας άλλης χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ιβανόφ, υποστηρίζοντας ότι ο ποινικός κώδικας προβλέπει τουλάχιστον πενταετή φυλάκιση σε οποιονδήποτε θέτει τη χώρα σε μια τέτοια θέση.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο, με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το όνομα στη Βουλή, με απλή πλειοψηφία 61 εδρών στις 120.

Ο Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι αν ο Ιβανόφ αρνηθεί εκ νέου να επικυρώσει τη συμφωνία, η Βουλή θα κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποπομπή του.

«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δήλωσε επίσης νωρίτερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος πάντως πως η συμφωνία τελικώς θα πάρει την έγκριση του λαού με «αρκετά μεγάλο ποσοστό».

«Θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

«Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με το ανάλογο ποσοστό των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Μήπως πρέπει να του κλείσουμε ραντεβού με μια ομάδα οργισμένων "μακεδονομάχων" για να του εξηγήσουν πόσο πολύ μας ταπείνωσε και μας εκμηδένισε, πόσα πολλά πήρε χωρίς να δώσει τίποτε, πόσο πολύ μας κουρέλιασε; Γιατί, εκ των δύο ένα: ή θα πρέπει να είναι 100 φορές πιο ηλίθιος από τον Ραν Ταν Πλαν, ή οι επαγγελματίες "υπερπατριώτες" και των δύο χωρών μας δουλεύουν όλους μας ψιλό γαζί. Το γιατί τόσος πολύς κόσμος "τσιμπαέι" στη ρητορεία αυτών των επαγγελματιών του "πατριωτισμού" και του εθνικισμού, είναι ένα θέμα που ξεπερνάει κατά πολύ τις κοινωνιολογικο/ψυχολογικο/πολιτικές γνώσεις μου και χρήζει διερεύνησης...
Μπουρδες, πιστευω οτι υπαρχει συμφωνια κατω απτο τραπεζι για δημιουργια δηθεν κλιματος εντασης στη γειτονικη χωρα για να καλμαρουν εδω, η συμφωνια προσφερει νομιμοτητα σε ενα κρατος κραμα εθνοτητων (ο Αλβανός στα δυτικα ειναι Αλβανος, ο Σερβος στα βιρεια Σερβος, και ο Βουλγαρος στα ανατολικα Βουλγαρος) η Μακεδονια σαν σημειο ιστορικης αναφορας δε κολλάει πουθενα, το πιο πιθανο ειναι μια διασπαση στο μέλλον δε πιστευω οτι θα τους κρατησει ενωμένος το ονομα Μακεδονια.