Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
3

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό καθώς, όπως διεμήνυσε, δεν έχει τη λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο.

Εκτιμώντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «υπερβαίνει» τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα, ο Ιβανόφ επισήμανε ότι μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το 2014, ήταν πως δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. 

«Η Συμφωνία βάζει τη Μακεδονία σε ρόλο υφιστάμενου μιας άλλης χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ιβανόφ, υποστηρίζοντας ότι ο ποινικός κώδικας προβλέπει τουλάχιστον πενταετή φυλάκιση σε οποιονδήποτε θέτει τη χώρα σε μια τέτοια θέση.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο, με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το όνομα στη Βουλή, με απλή πλειοψηφία 61 εδρών στις 120.

Ο Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι αν ο Ιβανόφ αρνηθεί εκ νέου να επικυρώσει τη συμφωνία, η Βουλή θα κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποπομπή του.

«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δήλωσε επίσης νωρίτερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος πάντως πως η συμφωνία τελικώς θα πάρει την έγκριση του λαού με «αρκετά μεγάλο ποσοστό».

«Θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

«Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με το ανάλογο ποσοστό των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μήπως πρέπει να του κλείσουμε ραντεβού με μια ομάδα οργισμένων "μακεδονομάχων" για να του εξηγήσουν πόσο πολύ μας ταπείνωσε και μας εκμηδένισε, πόσα πολλά πήρε χωρίς να δώσει τίποτε, πόσο πολύ μας κουρέλιασε; Γιατί, εκ των δύο ένα: ή θα πρέπει να είναι 100 φορές πιο ηλίθιος από τον Ραν Ταν Πλαν, ή οι επαγγελματίες "υπερπατριώτες" και των δύο χωρών μας δουλεύουν όλους μας ψιλό γαζί. Το γιατί τόσος πολύς κόσμος "τσιμπαέι" στη ρητορεία αυτών των επαγγελματιών του "πατριωτισμού" και του εθνικισμού, είναι ένα θέμα που ξεπερνάει κατά πολύ τις κοινωνιολογικο/ψυχολογικο/πολιτικές γνώσεις μου και χρήζει διερεύνησης...
Μπουρδες, πιστευω οτι υπαρχει συμφωνια κατω απτο τραπεζι για δημιουργια δηθεν κλιματος εντασης στη γειτονικη χωρα για να καλμαρουν εδω, η συμφωνια προσφερει νομιμοτητα σε ενα κρατος κραμα εθνοτητων (ο Αλβανός στα δυτικα ειναι Αλβανος, ο Σερβος στα βιρεια Σερβος, και ο Βουλγαρος στα ανατολικα Βουλγαρος) η Μακεδονια σαν σημειο ιστορικης αναφορας δε κολλάει πουθενα, το πιο πιθανο ειναι μια διασπαση στο μέλλον δε πιστευω οτι θα τους κρατησει ενωμένος το ονομα Μακεδονια.