Ρώμη κατά Μάλτας - Αρνείται να παραλάβει πλοίο με 200 διασωθέντες μετανάστες

Ρώμη κατά Μάλτας - Αρνείται να παραλάβει πλοίο με 200 διασωθέντες μετανάστες Facebook Twitter
EPA
2

Η Ιταλία κατηγόρησε απόψε τη Μάλτα ότι αρνήθηκε να παραλάβει ένα πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 200 διασωθέντες μετανάστες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή της νησιωτικής χώρας "παράλογη" και "απάνθρωπη".

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίνο Τονινέλι έκανε αυτό το σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook. Ανήρτησε επίσης τη φωτογραφία ενός μηνύματος των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας που έγραψε ότι το πλοίο Lifeline δεν βρίσκεται σε κατάσταση SAR και ότι δεν έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Λίγο νωρίτερα, οι ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι βρίσκονται σε επαφή με τη Μάλτα για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο πλοίο που η Ιταλία ζητά να παραληφθεί από τη Βαλέτα.

Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα για να παράσχουμε στήριξη αν χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια τις επόμενες ώρες, είπε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνης Ισαμπέλ Θελάα.

Η Ιταλία ζήτησε από τη Μάλτα να δεχτεί το πλοίο, που ανήκει στη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Mission Lifeline, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι μετανάστες που επιβαίνουν σ' αυτό θα πρέπει να μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Μάλτας, που μίλησε στο Γερμανικό πρακτορείο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι υπεύθυνη για το πλοίο δεδομένου ότι την επιχείρηση διάσωσης χειρίστηκε το κέντρο συντονισμού της Ρώμης σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Μάλτα δεν ήταν ούτε συντονίστρια, ούτε αρμόδια αρχή, υποστήριξε.

Ο υπουργός Εσωτερικών τη Μάλτας Μάικλ Φαρούτζια δήλωσε εξάλλου ότι ο Σαλβίνι θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα και ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή αφού η επιχείρηση διάσωσης έγινε μεταξύ Λιβύης και Λαμπεντούζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η Μάλτα όπως και η Ελλάδα στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό της. Αν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι τόσο φιλάνθρωποι και τόσο πολύ ωθούν τις χώρες του Νότου να δεχθούν κάθε λαθρομετανάστη γιατί το 2015 που γέμισαν τα ελληνικά νησιά με λαθρομετανάστες σηκώθηκαν κι έφυγαν; Αυτή δεν ήταν ρατσιστική αντίδραση; Αλλά ξέχασα, μόνο οι κάτοικοι των νότιων χωρών είναι ρατσιστές.
Η Γερμανία χρηματοδοτεί οργανώσεις να «διασώζουν» μετανάστες όχι όμως για να τους δεχθεί αυτή (έχει ήδη πάρει το 1εκ εργατών που είχε ανάγκη, λεγόμενα Σόιμπλε πριν 4 χρόνια) αλλά για να διαμένουν στις μικρές χώρες του Νότου. Χμ...