Μέρκελ: Η αλληλεγγύη στην ευρωζώνη δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια «ένωση χρέους»

Μέρκελ: Η αλληλεγγύη στην ευρωζώνη δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια «ένωση χρέους» Facebook Twitter
EPA
2

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ιταλίας, τονίζοντας σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μετατρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση σε ένωση αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Μέρκελ έκανε αυτό το σχόλιο ερωτηθείσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, σχετικά με ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα (άκρα δεξιά), τα δύο κόμματα που σχημάτισαν κυβέρνηση στην Ιταλία, σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει 250 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών του ιταλικού δημοσίου.

Η Μέρκελ επέμεινε πως ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης είναι σημαντική, η αρχή αυτή «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια ένωση χρέους».

Η ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία θεωρείται γενικά ότι διάκειται εχθρικά έναντι του ενιαίου νομίσματος, ανέλαβε την εξουσία την Παρασκευή.

Η εξέλιξη αποκατέστησε την ηρεμία στις αγορές, που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του έτους και να μετατραπούν σε άτυπο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

«Θα προσεγγίσω τη νέα ιταλική κυβέρνηση ανοικτά και θα συνεργαστώ μαζί της αντί να κάνω υποθέσεις για τις προθέσεις της», δεσμεύθηκε εξάλλου η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, που δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας.

Η Μέρκελ συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους το Σάββατο και τον προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες της καγκελαρίας.

Ο 53χρονος Κόντε, νέος στην πολιτική, πανεπιστημιακός καθηγητής του δικαίου ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, ορκίστηκε πρωθυπουργός την Παρασκευή, τερματίζοντας τρεις μήνες πολιτικού αδιεξόδου και ασταμάτητης σεναριολογίας μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Η Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης στις τάξεις των νέων στη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ένωση χρεους οχι. Λογικό. Χαζη ειναι η Γερμανια ξαφνικά να δεχθεί να αποπληρώσει ενα μερίδιο χρεων που (θεωρητικά) δεν δημιουργησε? Χαζή ειναι η Γερμανία απο εκει που είναι "απο πανω", που είναι εκείνη που παιρνει τις αποφάσεις για εσενα, καθως εσυ είσαι ο φτωχός, ο τεμπέλης, ο διεφθαρμένος, να σε βαλει δίπλα της ως ισαξιο μέλος?Ωραια η αλληλεγυή αλλα ενταξει, μην γινουμε ολοι ισα κ ομοια ε κυρια Μαρκελ?
Καλά μην το παίζουν και πολύ άνετοι και γίνονται επικριτικοί με το χρέος των άλλων χωρών που οι τράπεζές τους έχουν το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως. Ένα λαθάκι να γίνει (που κάποια στιγμή θα γίνει) και θα γίνει πανικός.