Καταιγιστικές οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο γύρω από την Υπηρεσία χορήγησης ασύλου της Βρέμης

Καταιγιστικές οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο γύρω από την Υπηρεσία χορήγησης ασύλου της Βρέμης Facebook Twitter
EPA/ARMIN WEIGEL
1

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το σκάνδαλο γύρω από την Υπηρεσία χορήγησης ασύλου της Βρέμης.

Η αποκάλυψη ότι το γραφείο της Υπηρεσίας στην Βρέμη κατά το διάστημα 2013-2016 χορήγησε άσυλο σε πάνω από 100.000 πρόσφυγες, των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων γερμανικών κρατιδίων, έχει φέρει βαρύτατο πλήγμα στο κύρος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως σε αυτό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF).

Η Εισαγγελία της Βρέμης φέρεται να υποψιάζεται ότι πολλοί από τους υπαλλήλους δωροδοκήθηκαν, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο δικηγορικά γραφεία. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, το ένα από τα δικηγορικά γραφεία φέρεται να χρέωνε 1000 ευρώ για κάθε περίπτωση χορήγησης ασύλου.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου ξεκίνησε όταν η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων υπέδειξε πως π.χ. Ιρακινοί και Αφγανοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άσυλο στην Βρέμη παρά στην Βαυαρία ή στο Βρανδεμβούργο.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώθηκε τώρα να διερευνήσει σε βάθος το θέμα και, όπως ανακοίνωσε, αναλύει τις διαδικασίες σε δέκα κρατίδια, όπου τα ποσοστά θετικών απαντήσεων σε αιτήματα ασύλου είναι είτε ασυνήθιστα υψηλά είτε ασυνήθιστα χαμηλά. Περίπου 18.000 τυχαία επιλεγμένες περιπτώσεις εξετάζονται στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και τέως Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ απέδωσε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατιδίων σε «τσαπατσουλιά ή υπερκόπωση», δεσμεύτηκε ωστόσο να φτάσει την έρευνα ως το τέλος, «χωρίς να υπολογίσει την φήμη κανενός», καθώς το περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε ότι τα κεντρικά γραφεία της BAMF κατά πάσα πιθανότητα γνώριζαν για τις παρανομίες που συνέβαιναν και επιχείρησαν να τις συγκαλύψουν.

Σύμφωνα με το περιοδικό, υπάρχουν ηλεκτρονικά μηνύματα προς την επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιούτα Κορντ, από τον Φεβρουάριο του 2017, που την ενημέρωναν για προβλήματα στο παράρτημα της Βρέμης και έθεταν το ζήτημα της διακριτικότητας στην διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην ξεσπάσει σκάνδαλο.

«Παρακαλώ αναλάβετε δράση με αθόρυβο τρόπο. Δεν θέλω να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες», αναφέρει ανώτατο στέλεχος σε μήνυμά του, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό.

Εκμεταλλευόμενοι το σκάνδαλο, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν την διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας, η οποία ωστόσο προϋποθέτει την ψήφο του ενός τετάρτου των βουλευτών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να πείσουν και τουλάχιστον ένα από τα άλλα κόμματα προκειμένου να προκαλέσουν την έρευνα.

Μέχρι τώρα κανένα κόμμα δεν έχει δείξει ότι σκοπεύει να συνδράμει τα AfD και FDP, με τους Πράσινους να ζητούν πάντως την παραίτηση της επικεφαλής της BAMF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια