Handelsblatt: Σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης υπέβαλαν ESΜ και Γαλλία

Handelsblatt: Σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης υπέβαλαν ESΜ και Γαλλία Facebook Twitter
5

«Σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση από τα χρέη, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει», σημειώνει η Handelsblatt.

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Oλάφ Σολτς, θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.

Οικονομία
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είχε αρχικά μιλήσει για ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης κάτι που απέρριψαν οι δανειστές επειδή τους βόλευε η κατάσταση της Ελλάδας για τη δική τους οικονομία. Όσον αφορά τις αηδίες τώρα, είσαι οικονομολόγος και γνωρίζεις ότι αυτά είναι όντως αηδίες ή απλά κάπου το διάβασες και το λες κι εσύ; Πέτυχε το σχέδιο του υπερδανεισμού σαν να μην υπάρχει αύριο και απέρριψες αμέσως τα υπόλοιπα σχέδια του Βαρουφάκη; Ο άνθρωπος προσπαθούσε να ξυπνήσει του δανειστές όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα που (όχι τόσο παραδόξως) ακόμα να καλυτερεύσει. Για πες λοιπόν εσύ τη λύση στο πρόβλημα χρέους. Όχι όμως την ελάφρυνση με ρήτρα ανάπτυξης που ξαφνικά τώρα προτείνουν οι δανειστές. Μια άλλη που θα πρότεινες εσύ. Σε ακούω...
Το πρόβλημα με τον Βαρουφακη είναι ότι δε γνώριζε από πολιτική. Μπορεί μέσα στις ανοησίες του να είχε και καλές ιδέες που θα οφελουσαν τη χώρα, αλλά αυτές θαφτηκαν κάτω από την αλαζονεία του, τις πολλαπλές προσβολές προς τους ανθρώπους στους οποίους χρωστουσαμε και τα παρδαλα πουκάμισα.
Κι όμως κάνεις λάθος, διότι αν η αλαζονεία είναι ένδειξη έλλειψης γνώσης περί πολιτικής θα είχε συμβεί το ίδιο και στον Σόιμπλε ο οποίος φερόταν πολύ πιο αλαζονικά από τον Βαρουφάκη, νομίζοντας πως επειδή η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να ηγείται αυτής παραπέμποντας σε δικτατορία κι όχι δημοκρατική ένωση χωρών. Ωστόσο, όχι απλά δεν έπαθε τίποτα κακό εκείνος αλλά όλοι ακολουθούσαν τις αδιέξοδες πολιτικές του. Αδιέξοδες για εμάς φυσικά όχι για τη Γερμανία που μόνο κέρδος είχε από την κρίση στην Ελλάδα, μη λέμε παραδείγματα ξανά διότι έχουν χιλιοειπωθεί. Είχε πολλές σωστές ιδέες και ενδεχομένως καλά έκανε κι ήταν αλαζόνας αφού γνώριζε πως ξέρει καλύτερα από οικονομικά από πολλούς άλλους δήθεν υπουργούς οικονομικών της Ελλάδας και της Ε.Ε. Το να κρίνεις ή να μην ακολουθείς την πολιτική κάποιου λόγω αλαζονείας ακόμα κι αν είναι σωστός είναι ανάλογο με το να θεωρείς μια γυναίκα χαζή επειδή είναι όμορφη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.