Κανένας δεν ψήφισε "ναι" στην Κύπρο

Κανένας δεν ψήφισε "ναι" στην Κύπρο Facebook Twitter
27

 Με 36 ψήφους εναντίον, μηδεν υπέρ και 19 αποχές απορρίφθηκε το νομοσχέδιο περί κουρέματος στην Κύπρο.

 

Αποχή από την ψηφοφορία αποφάσισε το ΔΗΣΥ, το έκανε γνωστό από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής πρόεδρός του Αβέρωφ Νεοφύτου σαν, όπως είπε «εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ». "Κατανοούμε το όχι στην Τρόικα, παρακαλώ κατανοήστε το δικό μας όχι στις εθνικές περιπέτειες" είπε ακόμη ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενους στου6ς συναδέλφους του στη βουλή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της καγκελαρίας που μέσω αξιωματούχου και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Κύπρο, έστειλε  σκληρό μήνυμα. Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, κινδυνεύει η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών», διαμηνύοντας ότι με το «όχι» θα κοπεί η ρευστότητα στις τράπεζες. Παράλληλα υπογράμμιζε ότι η κατάσταση στην Κύπρο «είναι κακή» και ότι οι ρίζες για αυτή την κρίση εντοπίζονται «στην ίδια την χώρα».

Το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο η επόμενη ημέρα για την Κύπρο αλλά για το ευρώ και την Ευρώπη γενικότερα, αφού αυτό ήταν το πρώτο όχι σε μέτρα που αποφάσισε η ευρωζώνη και ειδικότερα η Γερμανία για χώρες-μέλη της ζώνης.


Κανονικά θα συνεδριάσει σήμερα η κυπριακή βουλή, προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμφωνήσει με το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας που επέβαλε το Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με το sigmalive, το ενδεχόμενο αναβολής της συνεδρίασης της Ολομέλειας δεν υφίσταται πλέον και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση ενώ προηγουμένως, σε λίγη ώρα από τώρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της βουλής

Το νέο  νομοσχέδιο, μετά τις αλλαγές που επήλθαν σήμερα για μη φορολόγηση καταθέσεων κάτω των 25 χιλιάδων ευρώ προνοεί  όπως «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%».

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM