Γιατί στη Γερμανία οι άνθρωποι ουσιαστικά πληρώθηκαν για να καταναλώσουν ηλεκτρική ενέργεια τα Χριστούγεννα

Γιατί στη Γερμανία οι άνθρωποι ουσιαστικά πληρώθηκαν για να καταναλώσουν ηλεκτρική ενέργεια τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
1

Οι καταναλωτές στη Γερμανία ουσιαστικά πληρώθηκαν για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια τα Χριστούγεννα.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα κατέστησαν αρνητικές για πολλούς πελάτες (ακόμη και αρκετά κάτω από το μηδέν) την Κυριακή και τη Δευτέρα, επειδή η προσφορά καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας ξεπέρασε την ζήτηση, σύμφωνα με τους The New York Times.

Πώς συμβαίνει αυτό; Το φαινόμενο είναι λιγότερο σπάνιο από ό, τι νομίζετε...

Η Γερμανία έχει επενδύσει πάνω από 200 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως αιολικής και ηλιακής μορφής.

Σε περιόδους όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή - όπως τα Σαββατοκύριακα όταν τα μεγάλα εργοστάσια είναι κλειστά ή όταν ο καιρός είναι ασυνήθιστα ηλιόλουστος - οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αντλούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο από ό, τι χρειάζονται οι καταναλωτές.

Η ανομοιογένεια προκύπτει επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι γενικά ανεξέλεγκτες. Όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος ή οι άνεμοι ισχυροί, οι μονάδες παράγουν πολύ ηλεκτρισμό, αλλά όλη αυτή η υπερβολική ισχύς είναι δύσκολο να αποθηκευτεί. Η τεχνολογία των μπαταριών για αποθήκευση δεν είναι αρκετά προηγμένη για να μετριάσει πλήρως την παροχή στο δίκτυο.

Έτσι, όταν ο καιρός είναι ζεστός, όπως ήταν σε περιοχές της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εργοστάσια παράγουν υπερβολική προσφορά ενέργειας παρά την ασυνήθιστα χαμηλή ζήτηση. Και τότε οι τιμές πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας δεν καταθέτουν χρήματα απευθείας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όταν αυτό συμβαίνει. Αντίθετα, οι περίοδοι αρνητικής τιμολόγησης οδηγούν σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ορισμένα εργοστάσια παραγωγής και γραφεία επιχειρήσεων έλαβαν κίνητρα για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία βρέθηκαν και πάλι για συνολικά 31 ώρες κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια ενός ασυνήθιστα ζεστού Οκτωβρίου.

Τα παραδοσιακά ηλεκτρικά δίκτυα - τα οποία βασίζονται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - σχεδιάζονται έτσι ώστε η παραγωγή να ακολουθεί τη ζήτηση. Αλλά η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί για να παράγει ανάλογα με τη ζήτηση, δεδομένου ότι η παραγωγή είναι συνάρτηση του καιρού.

«Αυτό είναι μία από τις βασικές προκλήσεις σε ολόκληρη τη μετάβαση της αγοράς ενέργειας στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε στους New York Times ο Tobias Kurth, διευθύνων σύμβουλος της Energy Brainpool.

Καθώς η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας καθυστερεί είναι πιθανό αυτή η κατάσταση αρνητικής τιμολόγησης να εμφανιστεί και πάλι.

Στην περίπτωση αυτή, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχουν κίνητρα στους ανθρώπους ώστε να αυξήσουν τη χρήση ενέργειας όταν οι τιμές είναι αρνητικές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα αποτελέσει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2040.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως θα αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια