Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση που θα έρθει στη Βουλή θα είναι εξαιρετικά καλή

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση που θα έρθει στη Βουλή θα είναι εξαιρετικά καλή Facebook Twitter
4

Το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι η χρονιά της προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα, υπολείμματα της Ιστορίας, όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τα θέματα με την Αλβανία.

Σε αυτούς τους δύο άξονες, της θετικής ατζέντας και των λύσεων, για το 2018 θα εστιάζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο Real fm.

Ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η σχετική πλειψηφία στη Βουλή, καθώς «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή», ενώ χαρακτήρισε ως «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε».

Σχετικά με την Αλβανία, είπε ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί» «στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουνε οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντος επισήμως το εμπόλεμο», καθώς «αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές φωνές περί Χάγης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο είναι καλοδεχούμενος», ενώ αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε τη σημασία μίας καλά προετοιμασμένης διάσκεψης, στη βάση της συζήτησης πρωτίστως για το θέμα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού που παραβίασαν οι Τούρκοι που είναι και το πραγματικό πρόβλημα που έθεσε η χώρα μας.

Ειδικότερα για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θα πρέπει από την πλευρά της να εξαλειφθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο αλυτρωτισμός, τονίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης τής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Εμπιστοσύνη στην οποία -όπως είπε ο υπουργός- συνέβαλαν την τελευταία διετία τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία «αποδείχθηκαν πολύ ωφέλιμα για τους λαούς».

Προανήγγειλε δε «ένα μεγάλο βήμα στα ΜΟΕ, το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γείτονα βόρεια χώρα στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί, και θα αξιοποιηθεί, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών ως προς το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο ζητά να αναφερθεί ο ίδιος στις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διάσπασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας γύρω από αυτό το θέμα.

«Απορώ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «με τις δηλώσεις σειρά κομμάτων και προσωπικοτήτων οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές, που πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι οι στόχοι».

«Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Και να με συγχωρέσετε πάρα πολύ. Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχουν γίνει τα βήματα που είχαμε προβλέψει και παρακαλέσει να υπάρξουνε, έχει ανταποκριθεί η αλβανική πλευρά».

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM