Διαταραχές άγχους προκαλεί στις γυναίκες η διαβίωση σε φτωχές περιοχές

Διαταραχές άγχους προκαλεί στις γυναίκες η διαβίωση σε φτωχές περιοχές Facebook Twitter
1

Οι γυναίκες που ζουν στις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, είναι πολύ πιθανότερο να νιώθουν αυξημένο άγχος, σε σχέση με όσες μένουν σε πιο εύπορες γειτονιές.

Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, το άγχος των οποίων συνήθως ελάχιστα επηρεάζεται από το αν ζουν σε φτωχότερη ή σε πλουσιότερη περιοχή.

 Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την Ολίβια Ρέμες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Open", ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν περίπου 21.000 άνθρωποι σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Στόχος των επιστημόνων ήταν να δουν σε ποιo βαθμό το περιβάλλον διαβίωσης επηρεάζει τις αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες είναι πολύ κοινές στις ανεπτυγμένες χώρες και συχνά εκδηλώνονται με υπερβολική ανησυχία, φόβους και τάση αποφυγής στρεσογόνων καταστάσεων (π.χ. των κοινωνικών εκδηλώσεων). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι κάθε έτος πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Από τους 21.000 ανθρώπους που μελετήθηκαν, μόνο το 2,5% των γυναικών και το 1,8% των ανδρών βρέθηκαν να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (την πιο σοβαρή περίπτωση). Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έμεναν σε φτωχικές και υποβαθμισμένες περιοχές, είχαν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή - κάτι που συνέβαινε στους άνδρες.

 «Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα προβληματικές, επηρεάζοντας τη ζωή, την εργασία και τις σχέσεις των ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης, κατάχρησης ουσιών και άλλων σοβαρών ιατρικών παθήσεων», δήλωσε η Ρέμες. «Η μελέτη μας δείχνει», πρόσθεσε, «ότι πολλές γυναίκες πρέπει όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της ζωής μέσα στη φτώχεια, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ευάλωτες στο άγχος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια παγκοσμίως, ότι πολλά εκατομμύρια γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής».

Μία αιτία που πιθανώς συμβαίνει αυτό, είναι ότι οι γυναίκες μένουν στο σπίτι περισσότερο από τους άνδρες και είναι «χρεωμένες» τις δουλειές του νοικοκυριού, πράγμα που αυξάνει το στρες τους, όταν ζουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο στερήσεις. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι άνδρες φαίνονται λιγότερο ευάλωτοι στο περιβαλλοντικό στρες, ρέπουν περισσότερο στο αλκοόλ και στην κατάχρηση άλλων ουσιών.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπετόβεν: Το αληνθινό πρόσωπό του - Οι εικόνες που δημοσίευσε 3D creator

Τech & Science / Μπετόβεν: Το αληθινό πρόσωπό του - Οι εικόνες που δημοσίευσε 3D creator

«Αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση του προσώπου που γίνεται από το κρανίο του, χρησιμοποίησα την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιούμε στις αστυνομικές υποθέσεις για την αναγνώριση των θυμάτων» λέει ο Σίσερο Μοράες
LIFO NEWSROOM
Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια