Μητσοτάκης κατά Τσίπρα και Σαββίδη: Δεν θα επιτρέψω να «ουκρανοποιηθεί» η επιχειρηματική ζωή

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα και Σαββίδη: Δεν θα επιτρέψω να «ουκρανοποιηθεί» η επιχειρηματική ζωή Facebook Twitter
2

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας της για τέταρτο μνημόνιο που δεν συνοδεύεται από χρηματοδότηση, ενώ τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης και στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα για την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο -η οποία αφορά και τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη- και επισήμανε πως «δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή στη χώρα». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος πρέπει να ντρέπονται, έφεραν από την πίσω πόρτα μία χαριστική τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία, αναρωτιέμαι πως αισθάνεται ο άνεργος ή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που βουλιάζει στα χρέη, όταν βλέπει την κυβέρνηση να χαρίζει 38 εκατ. πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Τρεις μέρες μετά ο επιχειρηματίας έκανε σκληρή επίθεση σε εμένα προσωπικά και αναρωτιέμαι αν δεν είναι αυτό το γραμμάτιο που εξαργυρώνει, για την εξυπηρέτηση που του έκανε η κυβέρνηση».

«Εγώ βάζω το πλαίσιο. Εγώ δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα για διαπλοκή και μιλάμε για την πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ένας επιχειρηματίας ο οποίος δημόσια δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει μέσο για να προστατευθεί και να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής;», υπογράμμισε.

«Αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη», πρόσθεσε. Συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρόκειται να μπω σε κανένα διάλογο. Αν κάποιος αγοράζει μία επιχείρηση, την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της...Ο κ. Σαββίδης προσπάθησε να αποκτήσει κανάλι και εμφάνισε σαν στελέχη του καναλιού του επτά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Έκανε λόγο για σκανδαλωδώς ευνοϊκή τροπολογία και τόνισε πως «αν δεν προκαλούσα τον Τσίπρα δεν θα αποκαλύπταμε ότι η τροπολογία αφορούσε τον κ. Σαββίδη». Ζήτησε δε σχόλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ για τους βουλευτές του που απουσίασαν από την ψηφοφορία στη Βουλή είπε: «Όλοι οι βουλευτές έστειλαν επιστολή επιβεβαίωσης της πρόθεσής τους. Υπάρχει κεντρική γραμμή και δεν δέχομαι αποκλίσεις από αυτή. [...] Δεν θα δεχθώ προσωπικές επιθέσεις και εκβιασμούς».

 

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «τον φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται για το 2019 και το 2020», ενώ τόνισε πως «το "όχι" μας είναι καθολικό στα μέτρα και τα αντίμετρα».

Ως προς τις φορολογικές ελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στα αντίμετρα της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως αν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι 9%, όχι 20%. Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν και τη δωδέκατη και την ενδέκατη σύνταξη από κει που κάποιοι τους υπόσχονταν και 13η σύνταξη».

Επισήμανε πως τα αντίμετρα δεν ωφελούν εκείνους που θίγονται από τα μέτρα, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πολιτική εξαπάτηση». «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα γιατί είναι το κόστος που έφερε ο κ. Τσίπρας στην οικονομία. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 5,5%. Επιπλέον τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Μιλάμε για μία μεγάλη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. και φέρνει ένα φερετζέ με τα αντίμετρα που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν», σημείωσε.

«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα», είπε ακόμα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητηθεί υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΔΝΤ. «Ακόμη κι αν μας ζητηθεί δεν θα ψηφίσουμε, δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το Ταμείο δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από τον κ. Τσίπρα όταν ήταν στην αντιπολίτευση κι ας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, γιατί να το ζητήσει από εμάς; Δεν δεσμευόμαστε και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα».

Υποστήριξε ότι και μετά την ψήφιση των μέτρων η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται και δεν θα πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2017. Υπογράμμισε την ανάγκη το 0,5% του μεγάλου πλεονάσματος που πέτυχε η κυβέρνηση το 2016 με την υπερφορολόγηση, να επιστρέψει στην οικονομία. Συγκεκριμένα ζήτησε να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%.


Κάνοντας συνολική κριτική στην συμφωνία, είπε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση». Παρέθεσε παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ανέφερε ότι «δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», για να υποστηρίξει ότι ο «Τσίπρας είναι αναξιόπιστος».


Όσο για το τι θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές είπε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, αλλά έχουμε πει ότι τα πλεονάσματα είναι υπερβολικό βάρος, το έθεσα πρώτος και θα συνεχίσω να το θέτω μετ' επιτάσεως, τα πλεονάσματα πρέπει να περιοριστούν, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα προτάξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα, αν μειώσουμε τη σπατάλη στο δημόσιο, αν εξοικονομήσουμε πόρους, τότε θα μπορέσουμε να παρέμβουμε και στο σκέλος των εσόδων μειώνοντας φόρους». «Η χώρα έχει απολέσει αξιοπιστία, εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

Αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής και να ιδιωτικοποιηθούν τμήματα της ΔΕΗ».

Για το θέμα των εκλογών ανέφερε: «Δικαιώθηκε το αίτημα για εκλογές γιατί αν είχαν γίνει θα είχαμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στην διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας δεν πήρε τίποτε, ούτε στο χρέος αλλά ούτε και στην ποσοτική χαλάρωση. Το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο». Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% και πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας: «Θέλω να δημιουργήσω δουλειές».


Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε συναινετικός στα εθνικά θέματα, ενώ για την Τουρκία είπε: «είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας, έχω θίξει το θέμα επανειλημμένως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι όμως και τα Βαλκάνια που είναι στη μεγαλύτερη αστάθεια τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπραβο Κυριακο.Καλα κανεις και υποσχεσαι οτι δεν θα επιτρεψεις να "ουκρανοποιηθει"η επιχειρηματικη ζωη στην Ελλαδα.Πολυ σωστα.Ομως.....Για την "συνταξιοδοτικη" ζωη ,για την "ανεργων"ζωη ,για την "μερικης απσχολησης των 300 Ευρω"ζωη ,και για την "μαζικα μεταναστευοντων νεων"ζωη, δεν πρεπει ,επισης,να κανεις κατι ; Διοτι αυτες ,εχοντας προ πολλου, προ Συριζα -ο οποιος και συνεχιζει- "ουγκαντοποιηθει," εαν"ουκρανοποιηθουν"μαλλον θα προκειται για... αισθητη βελτιωση !!