Ένταση στα Στενά του Χορμούζ: Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ιρανικών σκαφών

Ένταση στα Στενά του Χορμούζ: Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά εναντίον ιρανικών σκαφών Facebook Twitter
1

«Θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή στα Στενά του Χορμούζ, όταν ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξε τρεις προειδοποιητικές βολές κατά τεσσάρων ιρανικών πλοίων ταχείας επίθεσης που πλησίαζαν προς το μέρος του με μεγάλη ταχύτητα.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα δέκα μόλις μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου αποκάλυψαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι προσκείμενοι στο υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ διεμήνυσε πως όποιο ιρανικό πλοίο παρεμποδίζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Κόλπο θα «πυροβολείται».

 


 

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, δήλωσαν πως το USS Mahan είχε ραδιοεπικοινωνία με τα σκάφη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης αλλά αυτά δεν αποκρίθηκαν στα αιτήματα να επιβραδύνουν και συνέχισαν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο Mahan.

 

Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε προειδοποιητικές φωτοβολίδες και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξε επίσης ένα καπνογόνο πριν ριφθούν προειδοποιητικά πυρά.

 

Τα ιρανικά σκάφη έφθασαν σε απόσταση 800 μέτρων από το Mahan, το οποίο συνόδευε άλλα δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, είπαν.

 

Εκπρόσωποι των Φρουρών της Επανάστασης και της ομάδας του Τραμπ για τη μετάβαση της εξουσίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

 

Η χρόνια αμοιβαία εχθρότητα αμβλύνθηκε όταν η Ουάσινγκτον ήρε ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης πέρυσι έπειτα από μία συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Ωστόσο, παραμένουν σοβαρές διαφορές για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν καθώς και για τις συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ.

 

Ένας αξιωματούχος υπενθύμισε πως παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν περιστασιακά.

 

Τον Αύγουστο, άλλο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έριξε προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση ενός ιρανικού σκάφους ταχείας επίθεσης που προσέγγισε δύο πλοία των ΗΠΑ.

 

Τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν άφησε ελεύθερους δέκα ναύτες των ΗΠΑ τους οποίος είχε αιχμαλωτίσει και κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

 

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα προειδοποιητικά πυρά που ερρίφθησαν την Κυριακή είναι μόνο μία από επτά αλληλεπιδράσεις που είχε το Mahan με ιρανικά σκάφη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως οι υπόλοιπες εκτιμήθηκε ότι ήταν ασφαλείς.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM
«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Διεθνή / «Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση

Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης - Η απόφαση «είναι καθαρά οικονομική» και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο της εκπομπής, ισχυρίζεται το CBS 
LIFO NEWSROOM
Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μέχρι στιγμής ο Τραμπ φαίνεται να βελτιώνει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να τις χειροτερεύει με Κίνα και Ιραν.Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι μπορούν να έχουν τα πολεμικά τους πλοία όπου γουστάρουν στον πλανήτη αλλά μην τους λέμε και ιμπεριαλιστές...