O σιβηρικός αντικυκλώνας που θα πλήξει την Ελλάδα και θα φέρει δριμύ κύμα ψύχους και πολικές θερμοκρασίες

O σιβηρικός αντικυκλώνας που θα πλήξει την Ελλάδα και θα φέρει δριμύ κύμα ψύχους και πολικές θερμοκρασίες Facebook Twitter
Alex Grymanis / SOOC
2

Εν αναμονή του σφοδρού κύμα ψύχους που έρχεται από τη Σιβηρία και θα φέρει μαζί του χιόνια και πολικές θερμοκρασίες βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προγνώσεις, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει κάτω από το μηδέν για περίπου τρία 24ωρα, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες η αίσθηση του ψύχους θα μοιάζει με -10 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, σε περιοχές που έχουν παραδοσιακά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε ότι η κακοκαιρία που έρχεται θα είναι πιο βαριά από αυτήν της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονιάδες του 2002, του 2004 και του 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί».

Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο.

«Αυτό το χαμηλό κινείται ανατολικά και φέρνει την υγρασία που χρειάζεται για να χιονίσει» τόνισε ο κ. Κολυδάς και πρόσθεσε: «Την Πέμπτη θα χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα πρώτα χιόνια στην Αθήνα θα πέσουν το απόγευμα της Παρασκευής. Το Σάββατο η χιονόπτωση θα είναι συνεχής, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα ο χιονιάς θα συνεχιστεί αλλά πιο ελαφρά».

«Δύο φορές πιο έντονη θα είναι η αίσθηση κρύου σε σχέση με την προηγούμενη εισβολή», ανέφερε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ψυχρή μάζα που έχει κάνει ήδη την εμφάνιση της στα βόρεια Βαλκάνια «δεν συνιστά μη φυσιολογικό για την εποχή φαινόμενο».

Την Παρασκευή, ανήμερα των Φώτων, «η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο», προέβλεψε η τμηματάρχης της ΕΜΥ, Χρυσούλα Πέτρου. «Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Μεθώνη όπου από τη μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα».

Για «βίαιη είσοδο του ψύχους» και «πολικές θερμοκρασίες» κάνει λόγο σε μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια