Αν ξεσπούσε ξαφνικά πυρηνικός πόλεμος, ποιο θα ήταν το ασφαλέστερο μέρος στη Γη;

Αν ξεσπούσε ξαφνικά πυρηνικός πόλεμος, ποιο θα ήταν το ασφαλέστερο μέρος στη Γη; Facebook Twitter
3

«Παρά τις εν εξελίξει ειδεχθείς και βάρβαρες συρράξεις, ο πλανήτης σε σύνολο ίσως και να διανύει μία από τις πιο ειρηνικές περιόδους στην ιστορία αφού ακόμη και οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή δεν συγκρίνονται με τις γενοκτονίες δια χειρός Στάλιν, Μάο και Χίτλερ. Αυτό, φυσικά, αφορά και τις πυρηνικές απειλές που μοιάζουν σήμερα τόσο μακρινές».

Με αυτήν την γενική παρατήρηση, ξεκινά το δημοσίευμα του Guardian που αποφάσισε ωστόσο να εξετάσει το φανταστικό σενάριο ενός ολοσχερούς πυρηνικού πολέμου σήμερα αλλά και το ποιο θα ήταν το ασφαλέστερο μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη για να καταφύγουν οι άνθρωποι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. 

Με την πυρηνική απειλή να απομακρύνεται όσο περισσότερο φεύγουμε από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, πάλαι ποτέ καταφύγια έχουν σήμερα μετατραπεί σε νυχτερινά μαγαζιά, αφού οι πέντε χώρες του «πυρηνικού κλαμπ» έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν την κατασκευή αλλά και δοκιμή πυρηνικών όπλων εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Πρόσφατα όμως, οι σχετικές ανησυχίες άρχισαν να αναζωπυρώνονται. Οι δοκιμές πυρηνικών όπλων στη Β. Κορέα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, το εκρηκτικό κλίμα ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, αλλά και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει εκ νέου τα εφιαλτικά σενάρια ενός πυρηνικού πολέμου, προκαλώντας έντονη ανησυχία μπροστά σε μια -όχι τόσο απίθανη τελικά- ατομική απειλή. 

Ο πρώην αρχηγός του Πενταγώνου William Perry υποστηρίζει πως ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Ο Guardian εξέτασε τα τρέχοντα πυρηνικά αποθέματα των 10 επικεφαλής κρατών και την πιθανότητα σύγκρουσης με άλλα έθνη, για να δημιουργήσει μια λίστα με επικίνδυνες εξελίξεις. Στη συνέχεια, συνδύασε τα στοιχεία με αριθμητικά δεδομένα για τον καιρό προκειμένου να προσεγγίσει, έστω και στο ελάχιστο, την ιδέα του τι θα γινόταν σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τα ασφαλέστερα μέρη σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου στον πλανήτη θα ήταν: 

- Η Ανταρκτική

Όχι μόνο απέχει από τα πάντα, αλλά σαν ήπειρος υπήρξε το αντικείμενο της πρώτης συμφωνίας για τα πυρηνικά το 1959. Η Συνθήκη της Ανταρκτικής ήταν η πρώτη συμφωνία για τον έλεγχο όπλων που υπογράφηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και, δεδομένου πως αποτελεί τη μοναδική ήπειρο της Γης που δεν έχει αυτόχθονες κατοίκους, διαχωρίζει την Ανταρκτική ως προστατευόμενη περιοχή, ελεύθερη για επιστημονική έρευνα και στην οποία απαγορεύεται κάθε στρατιωτική δράση.

Παρόλα αυτά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που πολικές περιοχές θα χρησιμοποιούνταν ως πυρηνικά κρησφύγετα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κάτω από τους πάγους του Αρκτικού Κύκλου θάφτηκε κυριολεκτικά ένα ολόκληρο ερευνητικό κέντρο του αμερικανικού στρατού στο πλαίσιο αποστολής με το κωδικό όνομα «Project Iceworm»- σχέδιο για την εκτόξευση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων κατά της Ρωσίας μέσα από τους πάγους της Αρκτικής. Γνωστή ως «η πόλη κάτω από τον πάγο», αυτή η τεράστια αποθήκη, που είναι τώρα γεμάτη εγκαταλειμμένα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, κινδυνεύει πολύ σύντομα να έρθει στην επιφάνεια εξαιτίας του συνεχόμενου λιώσιμου των πάγων της Γροιλανδίας. 

- Το Νησί του Πάσχα

Οι κάτοικοι προκειμένου κάποτε να μετακινήσουν τα γιγάντια λίθινα αγάλματα ή Μοάι, τα οποία απεικονίζουν αρχαίους θεούς κι έχουν ύψος 10 μέτρα, έκοψαν όλα τα δέντρα στο νησί. Η αποψίλωση των δασών είχε ως αποτέλεσμα το Νησί του Πάσχα να μετατραπεί σε μια ζωντανή οικολογική καταστροφή. Κι όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Guardian, «Ποιο καλύτερο μέρος υπάρχει για να αναλογιστούμε το σακατεμένο μέλλον της ανθρωπότητας παρά ένα απομονωμένο νησί που θα περικλείσει την ικανότητά μας να σκοτώσουμε τους εαυτούς μας μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος;». 

- Το Κιριμπάτι και οι Νήσοι Μάρσαλ

Αυτά τα απομακρυσμένα και ηλιόλουστα νησιά στην Ωκεανία διαθέτουν τροπικές παραλίες και περιβάλλονται από εκατοντάδες χιλιάδες μίλια ωκεανού. Κάποτε μάλιστα εκεί έλαβαν χώρα μερικές από τις πιο ιστορικές πυρηνικές δοκιμές. Το αξιοπερίεργο είναι πως αυτά τα μέρη που επλήγησαν τόσο από το πυρηνικό νέφος στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μιας υποθετικής πυρηνικής «αποκάλυψης» θα ήταν από τα ασφαλέστερα πάνω στη γη.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Στην ανάρτηση αναφέρεται το "κλαμπ των 5" όσον αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο.Ας μετρήσουμε περισσότερες Χώρες.Ηνωμ. Πολιτείες,Ρωσία,Ηνωμ. Βασίλειο,Γαλλία,Ινδία,Κίνα, Πακιστάν,Ισραήλ δηλδ 8.
Προσθέστε και την Β. Κορέα. Η διάκριση γίνεται στην βάση της συμφωνίας NPT, μέλη της οποίας είναι μόνο οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Κίνα. Η Β. Κορέα, η Ινδία και το Πακιστάν δηλώνουν ότι έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά δεν είναι μέλη της NPT. Το Ισραήλ πιθανολογείται ότι κατέχει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Εεε όχι και πιθανολογείται για το Ισραήλ!!!!Ρώτα τον Μορντεχάϊ Βανούνου (αν ζεί ακόμα).Κατά τα άλλα η Β.Κορέα δεν έχει πυρηνικό οπλοστάσιο.Οί πύραυλοι που δοκιμάζει είναι συμβατικοί.Αλλοιώς θα τους ισοπέδωναν.Μέχρι τώρα δεν το κάνουναφού δεν έχουν πετρέλαιο για να παίξει ο Ράμσφελντ και η παρέα του όπως στο Ιράκ.