20 νεκροί απο ταραχές στην Αίγυπτο

20 νεκροί απο ταραχές στην Αίγυπτο Facebook Twitter
1

Έντονες συγκρούσεις συνεχίζονται στο Κάιρο, μεταξύ χιλιάδων χριστιανών κοπτών διαδηλωτών και δυνάμεων του στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBCτουλάχιστον 19 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Οι κόπτες διαμαρτύρονται για την πυρπόληση ενός ναού τους.

Τα βίαια επεισόδια λαμβάνουν χώρα έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αιγύπτου μεταδίδουν διαμαρτυρόμενους να πετούν μολότοφ σε ένα σκηνικό πυροβολισμών, πυκνών καπνών και φλεγόμενων οχημάτων.

Οι κόπτες κατηγορούν τους μουσουλμάνους για την μερική κατεδάφιση της εκκλησίας τους στην επαρχία Aswan την περασμένη εβδομάδα.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του Προέδρου Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Η μειονότητα των κοπτών χριστιανών που υπολογίζεται στο 10% περίπου του πληθυσμού της Αιγύπτου, δηλαδή στα 8 εκαττομμύρια κατοίκους, κατηγορεί το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο πως δείχνει μεγάλη επιείκια στους αυτουργούς μιας σειράς  αντιχριστιανικών επιθέσεων.

Η διαμαρτυρία την Κυριακή καλούσε το συμβούλιο να ανατρέψει τον κυβερνήτη της επαρχίας Aswan μετά τις ζημιές στην εκκλησία την Παρασκευή.

Οι διαφωνίες άρχισαν έξω από το κτήριο κρατικής TV στην κεντρική πλατεία Maspero αλλά σύντομα επεκτάθηκαν στην πλατεία Tahrir, το επίκεντρο των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην ανατροπή του Προέδρου Μουμπάρακ.

Χιλιάδες συμμετείχαν σε αυτές τις βίαιες εξεγέρσεις στους δρόμους, εκσφεδονλιζοντας πέτρες και καταστρέφοντας το πεζοδρόμιο για να το χρησιμοποιήσουν για πυρομαχικά.

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν στρατιώτες και πόσοι ήταν διαμαρτυρόμενοι.

Οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν επίσης την παραίτηση του στρατιωτικού συμβουλίου, και ιδιαίτερα του Προέδρου του Field Marshal Mohamed Tantawi.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

Διεθνή / «Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

«Ήταν η ομιλία ενός ηττημένου άνδρα, ενός απελπισμένου ηγέτη» αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Kneecap: Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά του μέλους του συγκροτήματος

Διεθνή / Kneecap: Δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά μέλους του συγκροτήματος

«Η όλη διαδικασία δεν αφορούσε εμένα. Πάντα αφορούσε τη Γάζα, το τι συμβαίνει αν τολμήσεις να μιλήσεις», είπε ο Liam Óg Ó hAnnaidh μιλώντας στον κόσμο που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες

Διεθνή / Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαίδευε Ουκρανούς στρατιώτες

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά τις πτήσεις πολιτικών drones πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας τέτοιες παραβιάσεις απειλή για την εθνική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια