60χρονος Αφγανός μουλάς απήγαγε και παντρεύτηκε κορίτσι έξι ετών

60χρονος Αφγανός μουλάς απήγαγε και παντρεύτηκε κορίτσι έξι ετών Facebook Twitter
18


Ένας ηλικιωμένος Αφγανός μουλάς συνελήφθη επειδή απήγαγε και παντρεύτηκε ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 6 ετών, σε μια απομονωμένη επαρχία του Αφγανιστάν, όπου η κακοποίηση γυναικών αποτελεί συχνό φαινόμενο.


Ο Μοχάμαντ Καρίμ, ηλικίας περίπου 60 ετών, συνελήφθη στην επαρχία Γορ και τέθηκε υπό κράτηση πριν από δύο ημέρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το παιδί του το πρόσφεραν ως "θρησκευτικό δώρο" οι γονείς του. Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, που επικαλείται την οικογένεια της μικρής, το κοριτσάκι απήχθη από την επαρχία Χεράτ, που συνορεύει με το Ιράν, πριν από αρκετές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.


Το παιδί φιλοξενείται προσωρινά σε ένα άσυλο για γυναίκες, μέχρι να φτάσουν στην επαρχία Γορ οι γονείς του για να το παραλάβουν, δήλωσε η αρμόγια για τις γυναικείες υποθέσεις, Μασούν Ανουαρί, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. "Το κοριτσάκι δεν μιλάει, επαναλαμβάνει μόνο ένα πράγμα: «φοβάμαι αυτόν τον άνδρα»", είπε.


Η νόμιμη ηλικία γάμου στο Αφγανιστάν είναι τα 16 για τις γυναίκες και τα 18 για τους άνδρες.


Η νέα αυτή υπόθεση εξαναγκαστικού γάμου σημειώνεται μόλις δύο εβδομάδες μετά τον οδυνηρό θάνατο μιας 14χρονης, την οποία είχαν παντρέψει από τα 12 της, επίσης στην επαρχία Γορ. Η Ζαχρά, που πέθανε από εγκαύματα μετά από δύο χρόνια βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, είχε δοθεί στην πεθερά της ως "αντάλλαγμα" για τη νέα σύζυγο του πατέρα της με βάση μια παραδοσιακή πρακτική, το λεγόμενο "μπαντάλ". Δίνοντας τη Ζαχρά, ο πατέρας της μπόρεσε να παντρευτεί την αδελφή του συζύγου της κόρης του.


Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν κατέγραψε πέρσι 235 εξαναγκαστικούς γάμους, στους μισούς από τους οποίους οι "νύφες" ήταν ηλικίας 11-15 ετών. Στο 7% των περιπτώσεων όμως τα κορίτσια που παντρεύονταν ήταν ακόμη μικρότερα, από 7 έως 10 ετών.


Ένα άλλο "παραδοσιακό έθιμο" το λεγόμενο "μπάαντ", συνίσταται στο να δίνει κανείς ένα κορίτσι του προκειμένου να επιλύονται διαμάχες μεταξύ οικογενειών.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM