Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους: Αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει για θανατική ποινή, θα την κυρώσω

Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους: Αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει για θανατική ποινή, θα την κυρώσω Facebook Twitter
3

Μπορεί τα μηνύματα από Ευρώπη και Αμερική να είναι ξεκάθαρα, αλλά απόψε, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN μέσω μεταφραστή, δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποβάλλει επίσημη αίτηση εντός των ημερών για την έκδοση του Μουσουλμάνου κληρικού Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επανέφερε το θέμα της θανατικής ποινής.


Ο Ερντογάν είπε ότι θα κυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν οι νομοθέτες δώσουν την έγκρισή τους στο κοινοβούλιο και χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά την απόπειρα πραξικοπήματος "έγκλημα προδοσίας".


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι θα δείξει κανένα έλεος και φαίνεται πως αρνείται να κατεβάσει τους τόνους.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν και πάλι την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.


Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.


«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.


Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.


«Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης», σημείωσε ο Έρνεστ.

Η Τουρκία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα από την Άγκυρα για έκδοση του Γκιουλέν, ενώ έχουν αποσαφηνίσει ότι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM