Η Λαγκάρντ απάντησε στον Τσίπρα: Ανοησίες τα περί χρήσης πιστωτικού γεγονότος στην διαπραγμάτευση από το ΔΝΤ

Η Λαγκάρντ απάντησε στον Τσίπρα: Ανοησίες τα περί χρήσης πιστωτικού γεγονότος στην διαπραγμάτευση από το ΔΝΤ Facebook Twitter
12

 


Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στην επιστολή του Αλεξη Τσίπρα μετά τη διαρροή των καυτών συνομιλιών στο Wikileaks.

Η Λαγκάρντ αρχικά ευχαριστεί τον πρωθυπουργό  για την επιστολή του και σημειώνει πως ακόμη υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επιπλέον υπογραμμίζει πως "η εικασία ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, είναι ανοησία" και θέτει η ίδια θέμα ασφάλειας των συνομιλιών που θα γίνουν στην Αθήνα από τη Δευτέρα.

Η πλήρης  απαντητική επιστολή της Λαγκάρντ:

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ ως προς τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που θα μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω τονίσει επανειλημμένα πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και που  βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης ενώ θα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως στελέχη του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, είναι απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω συνεπής στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του Σαββατοκύριακου μου προκαλεί ανησυχία για το αν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας με δηλώσεις από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

Ολοκληρώνοντας,  το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα μας www.imf.org.

Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM