Αποχωρεί από την εγχώρια αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ

Αποχωρεί από την εγχώρια αγορά γάλακτος η ΦΑΓΕ Facebook Twitter
4

Την απόφασή της να αποχωρήσει από την αγορά του γάλακτος γνωστοποίησε η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το 2015 και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της κερδοφορίας της, αποφάσισε να αποσυρθεί από την αγορά γάλακτος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποδεικνύεται μη επικερδής.

Η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για το 2015, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με το εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Παράλληλα, ανεξάρτητη εταιρεία έχει αναλάβει τον ρόλο της αποτίμησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να εκτιμηθεί η «δικαιότερη» εκ των προτάσεων εξαγοράς.

Η ΦΑΓΕ διαθέτει στην Ελλάδα δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και ένα στα Τρίκαλα όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η FAGE Intrernational, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων έναντι 667,9 εκατ. δολ. το 2014 ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια από 0,1 εκατ. δολ. το 2014.

Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η εταιρία ΦΑΓΕ από τότε που βγήκε στην διεθνή αγορά όλο και βελτιώνει τα κέρδη της, όπως φαίνεται από το άρθρο. Η ελληνική αγορά γάλακτος λόγω των οικονομικών συγκυριών, βλ. μεταξύ των άλλων capital controls, δεν είναι προφανώς αρκετά κερδοφόρα για την εταιρία οπότε αποφασίζει να ρευστοποιήσει τα δεσμευμένα κεφάλαια στο τομέα αυτό. Στο παρελθόν στην Ελλάδα όταν είχαμε πάλι αριστερές κυβερνήσεις η πάγια τακτική ήταν η κρατικοποίηση εταιριών που δεν είχαν ζημίες για να "σώσουν" την οικονομία. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει σε κάθε λογική και δείχνει την υπεροψία της τότε κυβέρνησης "αφου ο ιδιώτης δεν τα καταφέρνει, θα τα καταφέρει το κράτος". Προφανώς κάτι τέτοιο απέτυχε παταγωδώς. Η αριστερά κολάει, φαντάζομαι, στην προσπάθεια της νυν κυβέρνησης να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την προσπάθεια "διάσωσης" της ΕΝΚΛΩ. Γενικά το πτωχευτικό δίκαιο στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκαμπτο και ίσως να είναι συνυπεύθυνο για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.