Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της "χαζής ξανθιάς"

Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της "χαζής ξανθιάς" Facebook Twitter
3

Το στερεότυπο πως όσοι έχουν ξανθά μαλλιά -ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες- είναι λιγότερο έξυπνοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι απλώς ένα μεγάλο λάθος, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

Ομάδα ερευνητών του Ohio State University ανέλυσε τα σκορ IQ από σχεδόν 11.000 φυσικές ξανθές και διαπίστωσε πως οι μέσες επιδόσεις τους διέφεραν μόλις τρεις βαθμούς από τα αντίστοιχα ανθρώπων με κόκκινα, μαύρα ή καστανά μαλλιά. Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα όμως είναι πως η διαφορά δεν έδειξε πως υπολείπονται συγκριτικά, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι ξανθές γυναίκες σημείωσαν υψηλότερα σκορ στα τεστ IQ από τις υπόλοιπες.

Βέβαια, οι ερευνητές σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση η διαφορά ήταν τόσο μικρή, που στατιστικά δεν μπορεί να βγάλει νέο σχετικό "κανόνα". Αυτό που προκύπτει, όπως λένε, είναι περισσότερο το συμπέρασμα πως το σχετικό στερεότυπο της "χαζής ξανθιάς" -έδαφος για άπειρα αστεία εδώ και χρόνια- στην πραγματικότητα έχει ρεαλιστική βάση όσον αφορά στις ξανθιές. 

Η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν 103,2 έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας γυναίκας με μαύρα μαλλιά. Σε ό, τι αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις στους στα τεστ δεν διέφεραν ιδιαίτερα από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Ο Jay Zagorsky, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Centre for Human Resource Research του Πανεπιστημίου κι επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί: "Η μελέτη δείχνει πως τα στερεότυπα έχουν αντίκτυπο στην πρόσληψη, την προαγωγή και σε άλλες κοινωνικές δεξιότητες. Κι αποδεικνύει πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις απέναντι στις ξανθές γυναίκες με βάση την νοημοσύνη τους".

"Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές", καταλήγει ο Zagorsky. 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

3 σχόλια
Θαρρώ πως ήταν κοινό μυστικό ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα,αλλά το λέμε "έτσι,για πλάκα". Τώρα γιατί ασχολήθηκαν ολόκληροι επιστήμονες μ' αυτό και ξόδεψαν χρόνο(δικό τους)και χρήμα(δικά μας),δεν μπορώ να καταλάβω!