ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Βίτσας: Είναι παράνομο να μας επιστρέψουν τους πρόσφυγες τα Σκόπια

Βίτσας: Είναι παράνομο να μας επιστρέψουν τους πρόσφυγες τα Σκόπια Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
3

Παράνομη θα ήταν μια επιστροφή στην Ελλάδα των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα με τα Σκόπια, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο υπουργός που μίλησε στον Σκάι,  είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα επιστροφής των προσφύγων από την ΠΓΔΜ και πως αν υπάρξει να εξεταστεί. Δεν επιβεβαίωσε δε σημερινό δημοσίευμα του Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο πρόσφυγες επιστράφηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Ελλάδα μεταφερόμενοι με καμουφλαρισμένα φορτηγά. Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο των Σκοπίων. Το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου για το Μεταναστευτικό κ. Κυρίτσης είχε δηλώσει στο ΜΕΓΚΑ ότι αν υπάρξει αίτημα επιστροφής προσφύγων από την ΠΓΔΜ "θα το εξετάσουμε".

Πάντως, αστυνομικές πηγές στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ διαψεύδουν πληροφορίες ότι επαναπροωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων.

Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τα Σκόπια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν πάνω από χίλια άτομα, ενώ δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον αριθμό, από την πλευρά των αρχών της ΠΓΔΜ.

3

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μάλιστα... ο υπουργός επικαλείται την συνθήκη της Γενεύης και λέει ότι είναι παράνομο να μας επιστρέψουν τους πρόσφυγες. Τότε γιατί δεν είναι παράνομο από την συνθήκη της Γενεύης να επιστρέφουμε εμείς τους πρόσφυγες στην Τουρκία, όπως υποτίθεται ότι συμφωνήσαμε;;;Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι η ειδικότητά μου και πιθανότατα είναι παράνομο να επιστρέφεις κάποιον πρόσφυγα σε μια χώρα που ΔΕΝ τον δέχεται, όχι όμως από την συνθήκη της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την προώθηση προσφύγων σε χώρες που κινδυνεύουν με διώξεις ή σε χώρα που δεν πρόκειται να σεβαστεί τα δικαιώματά τους.Εκτός αν ο υπουργός υπονοεί ότι δεν πρόκειται να σεβαστούμε τα δικαιώματά τους !
Τριαλαλό συνεχόμενα από την αγαπημένη μας αριστερή διακυβέρνηση. Αντιγράφω από άλλο site:Η χώρα μας δεσμεύεται από συμφωνία μεταξύ FYROM-ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2007 η οποία δίνει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να αιτούνται στις ελληνικές αρχές την είσοδο στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών που συνελήφθησαν στα Σκόπια χωρίς νόμιμες διατυπώσεις, εφόσον αποδεικνύεται η διέλευση ή η πρότερη παραμονή τους στην Ελλάδα.«Μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, η ΠΓΔΜ έχει την ευχέρεια να αιτείται στις Ελληνικές Αρχές να επιτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από καθορισμένα σημεία φύλαξης, συγκεκριμένα από τα Τ.Σ.Φ Δοϊράνης και Πολυκάστρου που εδρεύει στους Ευζώνους, υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις εισόδου, εφόσον αποδεικνύεται η διέλευση ή η πρότερη παραμονή τους στην Ελλάδα», αναφέρεται επ' ακριβώς στο κείμενο.